Υλικά
ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΚΚΙΝΗ ΣΑΝΓΚΡΙΑ
ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΥΚΗ ΣΑΓΚΡΙΑ
ΓΙΑ ΤΗ ΡΟΖΕ ΣΑΝΓΚΡΙΑ
Υλικά
ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΚΚΙΝΗ ΣΑΝΓΚΡΙΑ
ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΥΚΗ ΣΑΓΚΡΙΑ
ΓΙΑ ΤΗ ΡΟΖΕ ΣΑΝΓΚΡΙΑ
Εκτέλεση
ΚΟΚΚΙΝΗ ΣΑΓΚΡΙΑ
- Φτιάχνουμε πρώτα το σιρόπι. Σε ένα κατσαρολάκι, σε μέτρια προς χαμηλή θερμοκρασία, βάζουμε πρώτα τα μπαχαρικά και τα αφήνουμε για 5′ να βγάλουν τα αρώματα τους.
- Ρίχνουμε τη ζάχαρη (ή το μέλι) και το νερό και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει και να ομογενοποιηθεί καλά το σιρόπι, για περίπου 5 με 7΄.
- Το αφαιρούμε από τη φωτιά και το αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
- Σε ένα μεγάλο μπολ, ή κανάτα, βάζουμε όλα τα υπόλοιπα συστατικά (εκτός από το ανθρακούχο αναψυκτικό), προσθέτουμε το κρύο σιρόπι και ανακατεύουμε καλά να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
- Ρίχνουμε αρκετό πάγο στο μπολ ώστε να παραμείνει δροσερή, βάζουμε μέσα την κουτάλα και ξεκινάμε να σερβίρουμε.
- Στο τέλος κάθε σερβιρίσματος μπορούμε να προσθέσουμε κάποιο αναψυκτικό της επιλογής μας, σόδα, ανθρακούχο νερό, για να γίνει ακόμα πιο παιχνιδιάρικη στο στόμα και στην αίσθηση η σανγκρία, αλλά και για να την ελαφρύνουμε ακόμα περισσότερο αν δεν είμαστε φαν του αλκοόλ.
- Τρίβουμε λίγο μοσχοκάρυδο.
ΛΕΥΚΗ ΣΑΓΚΡΙΑ
- Για τη λευκή σανγκρία, φτιάχνουμε το σιρόπι βανίλιας και έπειτα ακολουθούμε την ίδια διαδικασία παρασκευής και σερβιρίσματος με αυτήν της κόκκινης σαγκρίας. Αν θέλουμε προσθέτουμε μερικά φύλλα δυόσμου ή βασιλικού για το σερβίρισμα μέσα στο ποτήρι, αλλά όχι μέσα στο μπολ με τη σαγκρία, γιατί από το αλκοόλ και τον πάγο ο δυόσμος ή ο βασιλικός θα μαυρίσει.
- Θα χρειαστούμε 3 στικ βανίλιας χαραγμένα στη μέση, 1 κιλό ζάχαρη και 700 ml νερό.
- Βάζουμε όλα τα συστατικά σε κατσαρολάκι και ζεσταίνουμε σε μέτρια θερμοκρασία μέχρι λιώσει καλά η ζάχαρη και να ομογενοποιηθεί καλά το σιρόπι.
- Το αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
- Το αποθηκεύουμε σε γυάλινο αποστειρωμένο μπουκάλι. Διατηρείται στο ψυγείο για πάνω από ένα με ενάμιση μήνα.
- Διατηρούμε τα στικ βανίλιας μέσα στο σιρόπι, δεν τα πετάμε.
Για το σιρόπι βανίλιας
ΡΟΖΕ ΣΑΓΚΡΙΑ
- Για τη ροζέ σαγκρία φτιάχνουμε το σιρόπι βανίλιας και ακολουθούμε την ίδια διαδικασία.
ΜΥΣΤΙΚΑ
- Η σαγκρία είναι ένα γευστικό, πολύ δροσιστικό και ελαφρύ ποτό, που μπορεί να συνοδεύσει πολύ όμορφα απλά φαγητά, fingerfood ή τάπας, αλλά και καυτερά φαγητά, όπου λόγω της δροσιάς και της φρεσκάδας που έχει θα μας βοηθήσει να σβήσουμε τη σπιρτάδα και την κάψα από το φαγητό και να επαναφέρουμε το στόμα μας και τη γεύση μας σε φυσιολογικά πλαίσια.
- Αν θέλουμε μπορούμε να φτιάξουμε το σιρόπι σε μεγαλύτερες ποσότητες διπλασιάζοντας τα συστατικά του, για να ρυθμίσουμε εμείς ρίχνοντας λίγο λίγο μέσα στο μείγμα με το κρασί, τα φρούτα και το αλκοόλ, τη γλυκύτητα της σαγκρίας. Μπορούμε επίσης να αποθηκεύσουμε το σιρόπι στο ψυγείο για μελλοντική χρήση, είτε για σανγκρία είτε για οτιδήποτε άλλο μας αρέσει.
- Αν το κρασί που επιλέξουμε είναι ημίξηρο, ελαττώνουμε την ποσότητα του σιροπιού γιατί θα βγει πολύ γλυκιά η σαγκρία. Καλό είναι να αισθανόμαστε και λίγο την οξύτητα από το κρασί και τα εσπεριδοειδή, γιατί οι οξύτητες αυτές μας δίνουν την αίσθηση της δροσιάς.
- Στην κόκκινη σαγκρία, μπορούμε αν θέλουμε να ενισχύσουμε λίγο τη γεύση αλλά και τον αλκοολικό βαθμό, να προσθέσουμε κάποιο λικέρ από φρούτα, όπως λικέρ πορτοκάλι, βερίκοκο ή ροδάκινο, που ταιριάζουν πολύ με το κόκκινο κρασί. 150 ml από αυτό είναι αρκετό για την ποσότητα υλικών που αναφέρουμε στην συνταγή.
- Επίσης, αν θέλουμε το ποτό μας πιο ελαφρύ, μπορούμε να μη βάλουμε καθόλου σκληρό αλκοόλ (μπράντι, ρούμι, βότκα) και να βάλουμε μόνο λικέρ, καθώς ο αλκοολικός βαθμός των λικέρ είναι σαφώς χαμηλότερος από του σκληρού αλκοόλ.
- Ευχαριστούμε τον bar tender-bar consultant Γιάννη Κορυζή που μοιράζεται μαζί μας τις συνταγές.
Tips
- Παρασκευάζεται μέσα σε κανάτα ή σε ένα μεγάλο μπολ, από το όποιο σερβίρεται συνήθως με κουτάλα.