Υλικά
ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΚΑΛΥΨΗ
ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΣΠΑΛΙΣΜΑ
Εξοπλισμός
Κατσαρόλα
Ταψί
Υλικά
ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΚΑΛΥΨΗ
ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΣΠΑΛΙΣΜΑ
Video
Εκτέλεση
- Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα στρογγυλό ταψί διαμέτρου 30εκ ή μακρόστενο 23×35εκ.
- Ανακατεύουμε σε ένα μπολ το αλεύρι με το σιμιγδάλι και το αφήνουμε στην άκρη.
- Σε μια κατσαρόλα με χοντρή βάση βάζουμε το 1 λίτρο γάλα και κρατάμε το υπόλοιπο χωριστά.
- Προσθέτουμε την ζάχαρη, την κανέλα, το ξύσμα, τη βανίλια και το αλάτι και το αφήνουμε να ζεσταθεί σε μέτρια φωτιά.
- Σε ένα μπολ βάζουμε τα αυγά και τα ανακατεύουμε με το σύρμα.
- Προσθέτουμε το υπόλοιπο γάλα, το αλεύρι και το σιμιγδάλι και συνεχίζουμε το ανακάτεμα.
- Όταν ενωθούν τα υλικά παίρνουμε με κουτάλα από το καυτό γάλα κι ανακατεύουμε να ζεσταθεί το μίγμα των αυγών.
- Προσθέτουμε κι άλλο ζεστό γάλα ανακατεύοντας πάντα και ρίχνουμε το αραιωμένο μίγμα στην κατσαρόλα με το γάλα.
- Ανακατεύουμε με σύρμα για λίγα λεπτά μέχρι να πήξει η κρέμα και αποσύρουμε μόλις πάρει βράση.
- Προσθέτουμε μέσα στην κρέμα το βούτυρο και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει.
- Αδειάζουμε στο βουτυρωμένο ταψί.
- Ισιώνουμε την επιφάνεια κουνώντας το ταψί.
ΚΡΟΥΣΤΑ
- Χτυπάμε το αυγό, το γάλα ή το νερό και την ζάχαρη και περιχύνουμε όλη την επιφάνεια της.
- Με ένα πινέλο αλείφουμε το μίγμα αυγού σε όλη την επιφάνειά της.
- Ακουμπάμε μικρά κομματάκια βούτυρο σε όλη την επιφάνειά της.
ΨΗΣΙΜΟ
- Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στην μεσαία σχάρα στους 180º για περίπου 45 λεπτά μέχρι να ροδίσει, να φουσκώσει ελαφρά και να σταθεροποιηθεί.
- Μπορείτε να την ελέγξετε αγγίζοντάς την στο κέντρο, μόλις σταθεροποιηθεί και ροδίσει είναι έτοιμη.
- Αφήνουμε να κρυώσει και κόβουμε σε κομμάτια.
- Αν βάλετε κανελοζάχαρη πρέπει να την πασπαλίσετε όσο ακόμα είναι ζεστή για να κολλήσει στην επιφάνειά της.
ΜΥΣΤΙΚΑ
- Αν δείτε και παίρνει γρήγορα χρώμα η επιφάνεια της καλύψτε με αλουμινόχαρτο για να μην σκουρύνει πολύ.
- Όσο πιο αγνό είναι το γάλα που θα βάλετε, πιο φρέσκα τα αυγά και πιο αρωματικό το βούτυρο, τόσο πιο νόστιμη θα γίνει.
- Πασπαλίζουμε με κανελοζάχαρη όσο είναι ακόμα ζεστή.
- Μην παραλείψετε το ξύσμα λεμονιού.