Τσιαπάτα

Φτιάξε αυθεντική ιταλική τσιαπάτα — το διάσημο ψωμί με την τραγανή κόρα και τις μεγάλες αέρινες κυψέλες.

Εύκολη
0:55

2 τσιαπάτες

30 λεπτά

25 λεπτά

τσιαπατα - τσιαπατα ψωμι

Υλικά

ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΖΥΜΙ ΜΑΓΙΑΣ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΣΙΑΠΑΤΑ

Εξοπλισμός

Μίξερ με κάδο

Μίξερ με κάδο

Ταψί

Ταψί

Υλικά

ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΖΥΜΙ ΜΑΓΙΑΣ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΣΙΑΠΑΤΑ

Εκτέλεση

ΠΡΟΖΥΜΙ ΜΑΓΙΑΣ

  1. Σε ένα μπολ ρίχνουμε το νερό και τη μαγιά και ανακατεύουμε καλά μέχρι να διαλυθεί.
  2. Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι, μέχρι το μείγμα να γίνει κολλώδες και ομοιογενές.
  3. Σκεπάζουμε το μπολ και το αφήνουμε στον πάγκο της κουζίνας για όλη τη νύχτα, ώστε να ενεργοποιηθεί η μαγιά και να ωριμάσει το προζύμι.

ΤΣΙΑΠΑΤΑ

  1. Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε το νερό και τη μαγιά και ανακατεύουμε με κουτάλι μέχρι να διαλυθεί.
  2. Προσθέτουμε το προζύμι μαγιάς από την προηγούμενη μέρα και το διαλύουμε με τα χέρια μέσα στο νερό.
  3. Προσθέτουμε το αλεύρι και το αλάτι. Ανακατεύουμε μέχρι να ενωθούν τα υλικά και να σχηματιστεί μια υγρή, κολλώδης ζύμη.
  4. Σκεπάζουμε τον κάδο του μίξερ και αφήνουμε τη ζύμη να σταθεί για 15 λεπτά.
  5. Έπειτα, με τον γάντζο ζυμώματος, ζυμώνουμε τη μαλακή και πολύ υγρή ζύμη για 10-15 λεπτά στη μεσαία ταχύτητα.
  6. Στην αρχή η ζύμη θα κολλάει πολύ στα τοιχώματα.
  7. Με το συνεχές χτύπημα, θα αρχίσει να αποκτά ελαστικότητα, να γυαλίζει και να ξεκολλάει από τα τοιχώματα, τυλίγοντας τον γάντζο σαν τσίχλα.
  8. Θα παραμείνει ωστόσο πολύ μαλακή. Αυτή η υψηλή υγρασία είναι που χαρίζει στην τσιαπάτα τις χαρακτηριστικές μεγάλες κυψέλες στο εσωτερικό της.
  9. Σκεπάζουμε τη ζύμη και την αφήνουμε να φουσκώσει για περίπου 2 ώρες, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
  10. Πασπαλίζουμε τον πάγκο εργασίας με αλεύρι και αδειάζουμε επάνω τη φουσκωμένη ζύμη. Πασπαλίζουμε και την επιφάνειά της με λίγο αλεύρι.
  11. Με σπάτουλα ή μαχαίρι κόβουμε τη ζύμη σε δύο μέρη για να φτιάξουμε δύο μεγάλες τσιαπάτες, ή σε περισσότερα κομμάτια για μικρά ψωμάκια.
  12. Αλευρώνουμε τα χέρια και, με προσοχή, μεταφέρουμε κάθε κομμάτι ζύμης επάνω σε αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.
  13. Με απαλές κινήσεις των δαχτύλων, πιέζουμε ελαφρά τη ζύμη ώστε να πάρει το χαρακτηριστικό, πιο επίπεδο σχήμα της τσιαπάτας.
  14. Αφήνουμε τα ψωμιά να σταθούν χωρίς να τα σκεπάσουμε για 35-40 λεπτά, μέχρι να φουσκώσουν και να εμφανιστούν στην επιφάνεια μεγάλες φυσαλίδες.
  15. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220°C (αέρα).
  16. Μεταφέρουμε τις τσιαπάτες μαζί με το αντικολλητικό χαρτί σε ταψιά.
  17. Ψήνουμε για περίπου 25 λεπτά, χωρίς να ανοίγουμε τον φούρνο, μέχρι να φουσκώσουν και να ροδίσουν ομοιόμορφα.
  18. Βγάζουμε τις τσιαπάτες και τις τοποθετούμε σε σχάρα. Αφαιρούμε το χαρτί ψησίματος και τις αφήνουμε να κρυώσουν καλά, ώστε να στεγνώσει η κόρα και να παραμείνουν τραγανές.

Tips

  • Για την αυθεντική τσιαπάτα, ξεκινάμε από το εύκολο προζύμι μαγιάς, το οποίο ετοιμάζουμε από το προηγούμενο βράδυ.
Απόρρητο