Υλικά
ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΖΥΜΙ ΜΑΓΙΑΣ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΣΙΑΠΑΤΑ
Εξοπλισμός
Μίξερ με κάδο
Ταψί
Υλικά
ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΖΥΜΙ ΜΑΓΙΑΣ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΣΙΑΠΑΤΑ
Εκτέλεση
ΠΡΟΖΥΜΙ ΜΑΓΙΑΣ
- Σε ένα μπολ ρίχνουμε το νερό και τη μαγιά και ανακατεύουμε καλά μέχρι να διαλυθεί.
- Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι, μέχρι το μείγμα να γίνει κολλώδες και ομοιογενές.
- Σκεπάζουμε το μπολ και το αφήνουμε στον πάγκο της κουζίνας για όλη τη νύχτα, ώστε να ενεργοποιηθεί η μαγιά και να ωριμάσει το προζύμι.
ΤΣΙΑΠΑΤΑ
- Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε το νερό και τη μαγιά και ανακατεύουμε με κουτάλι μέχρι να διαλυθεί.
- Προσθέτουμε το προζύμι μαγιάς από την προηγούμενη μέρα και το διαλύουμε με τα χέρια μέσα στο νερό.
- Προσθέτουμε το αλεύρι και το αλάτι. Ανακατεύουμε μέχρι να ενωθούν τα υλικά και να σχηματιστεί μια υγρή, κολλώδης ζύμη.
- Σκεπάζουμε τον κάδο του μίξερ και αφήνουμε τη ζύμη να σταθεί για 15 λεπτά.
- Έπειτα, με τον γάντζο ζυμώματος, ζυμώνουμε τη μαλακή και πολύ υγρή ζύμη για 10-15 λεπτά στη μεσαία ταχύτητα.
- Στην αρχή η ζύμη θα κολλάει πολύ στα τοιχώματα.
- Με το συνεχές χτύπημα, θα αρχίσει να αποκτά ελαστικότητα, να γυαλίζει και να ξεκολλάει από τα τοιχώματα, τυλίγοντας τον γάντζο σαν τσίχλα.
- Θα παραμείνει ωστόσο πολύ μαλακή. Αυτή η υψηλή υγρασία είναι που χαρίζει στην τσιαπάτα τις χαρακτηριστικές μεγάλες κυψέλες στο εσωτερικό της.
- Σκεπάζουμε τη ζύμη και την αφήνουμε να φουσκώσει για περίπου 2 ώρες, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
- Πασπαλίζουμε τον πάγκο εργασίας με αλεύρι και αδειάζουμε επάνω τη φουσκωμένη ζύμη. Πασπαλίζουμε και την επιφάνειά της με λίγο αλεύρι.
- Με σπάτουλα ή μαχαίρι κόβουμε τη ζύμη σε δύο μέρη για να φτιάξουμε δύο μεγάλες τσιαπάτες, ή σε περισσότερα κομμάτια για μικρά ψωμάκια.
- Αλευρώνουμε τα χέρια και, με προσοχή, μεταφέρουμε κάθε κομμάτι ζύμης επάνω σε αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.
- Με απαλές κινήσεις των δαχτύλων, πιέζουμε ελαφρά τη ζύμη ώστε να πάρει το χαρακτηριστικό, πιο επίπεδο σχήμα της τσιαπάτας.
- Αφήνουμε τα ψωμιά να σταθούν χωρίς να τα σκεπάσουμε για 35-40 λεπτά, μέχρι να φουσκώσουν και να εμφανιστούν στην επιφάνεια μεγάλες φυσαλίδες.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220°C (αέρα).
- Μεταφέρουμε τις τσιαπάτες μαζί με το αντικολλητικό χαρτί σε ταψιά.
- Ψήνουμε για περίπου 25 λεπτά, χωρίς να ανοίγουμε τον φούρνο, μέχρι να φουσκώσουν και να ροδίσουν ομοιόμορφα.
- Βγάζουμε τις τσιαπάτες και τις τοποθετούμε σε σχάρα. Αφαιρούμε το χαρτί ψησίματος και τις αφήνουμε να κρυώσουν καλά, ώστε να στεγνώσει η κόρα και να παραμείνουν τραγανές.
Tips
- Για την αυθεντική τσιαπάτα, ξεκινάμε από το εύκολο προζύμι μαγιάς, το οποίο ετοιμάζουμε από το προηγούμενο βράδυ.









