Υλικά
ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΖΥΜΙ ΜΑΓΙΑΣ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΣΙΑΠΑΤΑ
Εξοπλισμός
Μίξερ με κάδο
Ταψί
Υλικά
ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΖΥΜΙ ΜΑΓΙΑΣ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΣΙΑΠΑΤΑ
Εκτέλεση
ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΖΥΜΙ ΜΑΓΙΑΣ
- Για να φτιάξεις τη συνταγή για την αυθεντική τσιαπάτα ιταλικό ψωμί, πρέπει να ξεκινήσεις από το εύκολο προζύμι μαγιάς το προηγούμενο βράδυ.
- Βάζουμε σε ένα μπολ το νερό και τη μαγιά κι ανακατεύουμε να διαλυθεί.
- Προσθέτουμε το αλεύρι κι ανακατεύουμε πολύ καλά με ένα κουτάλι να γίνει το μείγμα κολλώδες.
- Το σκεπάζουμε και το αφήνουμε στον πάγκο της κουζίνας για 1 νύχτα.
ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΣΙΑΠΑΤΑ
- Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το νερό και προσθέτουμε τη μαγιά.
- Ανακατεύουμε με κουτάλι να διαλυθεί η μαγιά.
- Προσθέτουμε το προζύμι μαγιάς και με τα χέρια το διαλύουμε μέσα στο νερό.
- Προσθέτουμε το αλεύρι και το αλάτι.
- Ανακατεύουμε τα υλικά και αφήνουμε να σταθεί η υγρή κολλώδης ζύμη, σκεπασμένη στον κάδο του μίξερ, για 15 λεπτά.
- Μετά, με τον γάντζο ζυμώματος, ζυμώνουμε την πολύ υγρή μαλακή ζύμη για περίπου 10 με 15 λεπτά με συνεχές ανακάτεμα στη μεσαία ταχύτητα.
- Στην αρχή η ζύμη κολλάει πολύ.
- Με το χτύπημα όμως αρχίζει να γίνεται όπως η ζύμη του τσουρεκιού.
- Θα αρχίσει να ξεκολλάει από τα τοιχώματα του κάδου και να μαζεύεται γύρω από τον γάντζο σαν τσίχλα.
- Στην πορεία του χτυπήματος θα γυαλίσει και θα γίνει απαλή αλλά πάντα θα είναι πολύ μαλακή.
- Άλλωστε γι’ αυτό τον λόγο, λόγω της υγρασίας της δημιουργούνται οι μεγάλες κυψέλες μέσα στην τσιαπάτα.
- Σκεπάζουμε τη ζύμη και την αφήνουμε να σταθεί για περίπου 2 ώρες και να διπλασιαστεί.
- Αφού διπλασιαστεί η ζύμη, πασπαλίζουμε τον πάγκο με αλεύρι.
- Αδειάζουμε τη μαλακή ζύμη πάνω στο αλεύρι απλωτά.
- Πασπαλίζουμε αλεύρι στην επιφάνεια της απλωτής ζύμης.
- Κόβουμε τη ζύμη σε δυο μέρη για να φτιάξουμε δυο ψωμιά τσιαπάτα ή κόβουμε σε όσα κομμάτια θέλουμε για να φτιάξουμε μικρά ψωμάκια τσιαπάτας.
- Αλευρώνουμε τα χέρια και με προσοχή ακουμπάμε την μαλακή τσιαπάτα πάνω σε αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.
- Κάνουμε το ίδιο και στην επόμενη ζύμη για τσιαπάτα.
- Με απαλές κινήσεις με τα δάχτυλα, ακουμπάμε τη ζύμη να κάνουμε την τσιαπάτα πιο λεπτή.
- Αφήνουμε την τσιαπάτα να σταθεί χωρίς να σκεπάσουμε για 35 με 40 λεπτά περίπου.
- Όταν θα είναι έτοιμες για φούρνο, θα έχουν φουσκώσει και χοντρές φυσαλίδες θα φαίνονται ολόγυρα στη ζύμη.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 220°C, στον αέρα.
- Τραβάμε το αντικολλητικό χαρτί και βάζουμε την τσιαπάτα πάνω σε ταψί.
- Την άλλη τσιαπάτα τη βάζουμε σε άλλο ταψί.
- Τα βάζουμε στο φούρνο και ψήνουμε χωρίς να ανοιγοκλείνουμε για περίπου 25 λεπτά μέχρι να φουσκώσουν και να ροδίσουν.
- Τα βγάζουμε σε σχάρα, αφαιρούμε το χαρτί ψησίματος για να στεγνώσουν καλά.