Cassoulet (κασουλέ) – Γαλλική φασολάδα με λουκάνικο

Παραδοσιακή γαλλική συνταγή, φασολάδα με χοιρινό κρέας και λουκάνικα. Φαγητό της γαλλικής εξοχής, πλούσιο σε γεύση και πολύ νόστιμο rustic πιάτο. Παρόμοια συνταγή σαν το γαλλικό κασουλέ συναντούμε στο νησί της Ρόδου. Λόπια με κρέας, ή αλλιώς φασολάδα φούρνου με κρέας.

6 - 8

1 ώρα

1 ώρα και 30 λεπτά

cassoulet

Υλικά

ΓΙΑ ΤΗ CASSOULET

ΓΙΑ ΤΟ ΣΕΡΒΙΡΙΣΜΑ

Εξοπλισμός

Κατσαρόλα

Τηγάνι

Υλικά

ΓΙΑ ΤΗ CASSOULET

ΓΙΑ ΤΟ ΣΕΡΒΙΡΙΣΜΑ

Εκτέλεση

ΓΙΑ ΤΗ ΦΑΣΟΛΑΔΑ

  1. Η γαλλική φασολάδα με λουκάνικα και κρέας στη γάστρα είναι τελείως διαφορετική από την παραδοσιακή ελληνική φασολάδα. Θα σας θυμίσει περισσότερο Φασολάδα στο φούρνο (Ροδίτικη Λοπάδα).
  2. Βάζουμε τα φασόλια σε κατσαρόλα.
  3. Σκεπάζουμε τα όσπρια με κρύο νερό και τα βράζουμε για 1 ώρα σε χαμηλή φωτιά. Μέχρι να φουσκώσουν και να μαλακώσουν τα φασόλια.
  4. Εν τω μεταξύ, ετοιμάζουμε τα υπόλοιπα υλικά που θα χρειαστούμε για να φτιάξουμε το κασουλέ (Cassoulet) γαλλική φασολάδα.

ΓΙΑ ΤΟ CASSOULET

  1. Κόβουμε το χοιρινό σε μπουκιές, την πανσέτα σε μικρά καρέ και το λουκάνικο σε φέτες.
  2. Κόβουμε όλα τα λαχανικά σε καρέ και τα καρότα σε φέτες.
  3. Σε βαθύ τηγάνι, σε λίγο ελαιόλαδο, σοτάρουμε το χοιρινό για 4-5΄ να ροδίσει ολόγυρα.
  4. Το βάζουμε στη γάστρα.
  5. Στο ίδιο τηγάνι προσθέτουμε την πανσέτα και το λουκάνικο και τα σοτάρουμε για 2-3΄.
  6. Τα βάζουμε στη γάστρα.
  7. Ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο στο τηγάνι και σοτάρουμε τα λαχανικά για 3-4΄.
  8. Προσθέτουμε τον πελτέ τρίβοντας τον στη βάση του τηγανιού για 1′.
  9. Σβήνουμε με το κρασί.
  10. Περιμένουμε να εξατμιστεί το μισό κρασί και προσθέτουμε 1/2 φλ. νερό και αφήνουμε να πάρει βράση.
  11. Βράζουμε για 2 – 3 λεπτά ακόμα.
  12. Βάζουμε τα φασόλια στην κατσαρόλα με το κρέας. Περιχύνουμε με τα λαχανικά και τα υγρά του τηγανιού.
  13. Προσθέτουμε τα μυρωδικά, προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και συμπληρώνουμε ζεστό νερό ή ζωμό, ίσα που να μισοσκεπάζει τη γαλλική φασολάδα.
  14. Βάζουμε καπάκι στη γάστρα και μεταφέρουμε το κασουλέ στο φούρνο.

ΓΙΑ ΤΟ ΨΗΣΙΜΟ

  1. Ψήνουμε για μία ώρα στους 200°C στον αέρα σε καλά προθερμασμένο φούρνο.
  2. Αφαιρούμε το καπάκι και συνεχίζουμε το ψήσιμο μέχρι να μελώσει η σάλτσα και να καψαλιστεί η επιφάνεια.
  3. Ψήνουμε για περίπου 30΄.
  4. Πασπαλίζουμε με ψίχουλα ψωμιού (προαιρετικά). Αφήνουμε για 3-4΄ να καψαλιστούν και να γκρατιναριστούν στο γκριλ.

ΜΥΣΤΙΚΑ

  1. Αν τα φασόλια είναι μικρά και βραστερά, δε χρειάζονται μούλιασμα. Αν δεν είστε σίγουροι για την ποιότητα των φασολιών τότε πρέπει να τα μουλιάσετε. Όταν χρησιμοποιώ μικρά ή μέτρια φασόλια για να φτιάξω φασολάδα απλά τα βράζω και τα ξαφρίζω για μία ώρα περίπου και τα φασόλια μαλακώνουν σωστά. Όλα εξαρτώνται από την ποιότητα των φασολιών.
  2. Αν όμως χρησιμοπιήσετε μεγάλα φασόλια ή γίγαντες στο κασουλέ, πρέπει να μουλιάσετε τα όσπρια από το προηγούμενο βράδυ.
  3. Η φασολάδα με λουκάνικο μπαίνει σε πήλινο κωνικό σκεύος σαν τις σιφνέικες πήλινες λεκάνες με καπάκι.
  4. Από αυτό το σκεύος, το Cassole, πήρε και το όνομα της η συνταγή της γαλλικής κουζίνας.
  5. Ανάλογα με την περιοχή επιλέγουμε το κρέας: χοιρινό, αρνί η πουλερικά όπως πάπια ή χήνα.
  6. Διαλέξτε χοιρινό λουκάνικο χωρίς αρωματικά. Καθαρό χοιρινό κρέας.
  7. Στο κασουλέ μπορούμε να προσθέσουμε κόκαλα κρέατος ή πουλερικού για πιο πλούσια σάλτσα.

Tips

  • Ο χρόνος βρασμού των φασολιών ποικίλει ανάλογα πόσο βραστερά είναι τα φασόλια.
Απόρρητο