Τουρσί καλοκαιρινό

Ένα γρήγορο και τραγανό καλοκαιρινό τουρσί, ιδανικό για να συνοδεύσει κρεμώδη τυριά. Ταιριάζει εξαιρετικά και σε σάντουιτς ή σαλάτες.

Εύκολη
1:10

4-6 μερίδες

10 λεπτά

τουρσι καλοκαιρινο

Υλικά

ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΡΙΝΑΔΑ

ΓΙΑ ΤΟ ΣΕΡΒΙΡΙΣΜΑ

Υλικά

ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΡΙΝΑΔΑ

ΓΙΑ ΤΟ ΣΕΡΒΙΡΙΣΜΑ

Εκτέλεση

  1. Πλένουμε και στεγνώνουμε όλα τα λαχανικά. Χωρίς να ξεφλουδίσουμε το αγγούρι, το κόβουμε στη μέση κατά μήκος και μετά ξανά στη μέση (μακριά στικ). Κόβουμε κατά τον ίδιο τρόπο και το κολοκύθι.
  2. Καθαρίζουμε το ξυλάγγουρο, αφαιρούμε τη φλούδα και τους σπόρους του και το κόβουμε σε φέτες. Κόβουμε το φινόκιο σε φέτες.
  3. Βάζουμε όλα τα κομμένα λαχανικά σε σουρωτήρι, τα πασπαλίζουμε με 1 κ.σ. (γεμάτο) αλάτι και ανακατεύουμε.
  4. Ρίχνουμε 3-4 παγάκια στην επιφάνεια και αφήνουμε το σουρωτήρι (με δίσκο από κάτω) στο ψυγείο για 1-2 ώρες. Ξεπλένουμε στη συνέχεια πολύ καλά τα λαχανικά και τα στεγνώνουμε σε απορροφητική πετσέτα κουζίνας.
  5. Αποστειρώνουμε δύο βάζα που κλείνουν καλά με καπάκι.
  6. Τοποθετούμε τα κομμάτια λαχανικών όρθια και εναλλάξ στα βάζα, βάζοντας ενδιάμεσα κλωνάρια άνηθου, φέτες πιπεριάς τσίλι και κόκκους κόκκινου πιπεριού.
  7. Ρίχνουμε σε μια μικρή κατσαρόλα το ξίδι, τη ζάχαρη, το χοντρό αλάτι και τους κόκκους μουστάρδας και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθούν η ζάχαρη και το αλάτι.
  8. Μόλις το μείγμα έρθει σε σημείο βρασμού, το αποσύρουμε από τη φωτιά και, έτσι όπως είναι καυτό, περιχύνουμε με αυτό τα λαχανικά στα βάζα – πρέπει να τα καλύπτει πλήρως.
  9. Σφραγίζουμε τα βάζα με τα καπάκια τους και τα αναποδογυρίζουμε στον πάγκο της κουζίνας μέχρι να κρυώσουν τελείως.
  10. Στη συνέχεια, τα διατηρούμε στο ψυγείο για να είναι δροσερά.
  11. Απλώνουμε 2-3 κ.σ. πηχτόγαλο ή άλλο κρεμώδες τυρί σε ένα πιάτο.
  12. Βγάζουμε κομμάτια τουρσί από τη μαρινάδα και τα ακουμπάμε πάνω στο τυρί.
  13. Προσθέτουμε λίγη γλιστρίδα, περιχύνουμε με ελαιόλαδο, πασπαλίζουμε με λίγα φύλλα βοτάνων και σερβίρουμε.

Tips

  • Είναι σημαντικό τα αγγουράκια και τα κολοκυθάκια να είναι λεπτά και σφιχτά, χωρίς χτυπήματα και πολλούς σπόρους.
Απόρρητο