Παραδοσιακά Χριστουγεννιάτικα Γλυκά
Τα παραδοσιακά ελληνικά χριστουγεννιάτικα γλυκά γεμίζουν το σπίτι με αρώματα, μνήμες και γιορτινή θαλπωρή.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΑΡΜΠΑΡΙΓΟΥ

Γεύσεις που κουβαλούν μνήμες, ιστορίες και το άρωμα της ελληνικής γιορτής
Κάθε ελληνικό σπίτι έχει το δικό του τελετουργικό για τα Χριστούγεννα. Οι περισσότεροι ξεκινούν με τα μελομακάρονα – το νηστίσιμο γλυκό των εορτών – που φτιάχνονται από τον Νοέμβρη κιόλας και σηματοδοτούν την έναρξη της γιορτινής περιόδου.
Άλλοι ανυπομονούν για το πρώτο ταψί κουραμπιέδων που μοσχοβολά βούτυρο, ενώ η βασιλόπιτα, είτε γλυκιά είτε σμυρναίικη και αρωματική, είτε τύπου τσουρεκιού, περιμένει πάντα την παραμονή για να μοιράσει τύχη, ευλογία και αισιοδοξία σύμφωνα με τα έθιμά μας.
Τα παραδοσιακά ελληνικά χριστουγεννιάτικα γλυκά δεν είναι απλώς συνταγές. Είναι κομμάτι της ταυτότητάς μας, μυρωδιές που περνούν από γενιά σε γενιά, κινήσεις που ξέρουμε «με κλειστά μάτια», ήχοι και γεύσεις που κουβαλούν θαλπωρή, οικογένεια και γιορτινή ζεστασιά.
Μελομακάρονα
Το πιο χαρακτηριστικό ελληνικό γλύκισμα των Χριστουγέννων. Κάθε περιοχή και κάθε σπίτι έχει τη δική του εκδοχή: άλλα πιο τραγανά, άλλα αφράτα, με ή χωρίς σιμιγδάλι, γεμιστά με καρύδι ή σουσάμι, πάντα όμως μοσχοβολιστά και άρρηκτα συνδεδεμένα με τις γιορτές.
Τι τα κάνει μοναδικά
- Το άρωμα του πορτοκαλιού και των μπαχαρικών
- Το μέλι που τα ποτίζει «σαν ευχή»
- Το καρύδι ή το καβουρδισμένο σουσάμι που τους δίνει την απαραίτητη γιορτινή τραγανότητα
Μικρό μυστικό
Το σιρόπι πρέπει να είναι ζεστό και τα μελομακάρονα κρύα – ή το αντίστροφο. Ποτέ και τα δύο ζεστά.
Μυστικά για την Κλασική Συνταγή Μελομακάρονα
Κουραμπιέδες
Λευκοί, βουτυρένιοι και τόσο αφράτοι που λιώνουν στο στόμα, μοιάζοντας περισσότερο με γιορτινό «σύννεφο» παρά με μπισκότο.
Χαρακτηριστικά τους
- Το καλής ποιότητας βούτυρο
- Το καβουρδισμένο αμύγδαλο
- Η άχνη που τους σκεπάζει σαν χιόνι
- Τα αρώματα όπως μαστίχα και ανθόνερο, που διαφέρουν από περιοχή σε περιοχή
Σύμφωνα με την παράδοση
Σε πολλά μέρη της Ελλάδας φτιάχνονται 2–3 ημέρες πριν τα Χριστούγεννα ως σύμβολο χαράς και αφθονίας. Σε άλλες περιοχές παραμένουν γλυκό για κάθε χαρμόσυνη περίσταση όλο τον χρόνο.
Δίπλες & Ξεροτήγανα
Το λεπτεπίλεπτο, τραγανό φύλλο τυλιγμένο σε σπείρα και βουτηγμένο στο μέλι δημιουργεί μια πραγματική γευστική έκρηξη. Οι δίπλες, πλούσιες σε αυγά, φουσκώνουν στο τηγάνι και γίνονται μελωμένες μπουκιές που θρυμματίζονται απολαυστικά.
Γιατί θεωρούνται γιορτινές;
Με ρίζες που χάνονται στους αιώνες, οι δίπλες συμβολίζουν τη χαρά, το νέο ξεκίνημα και το ζευγάρωμα. Γι’ αυτό, πέρα από τα Χριστούγεννα, αποτελούν γλυκό που συναντάμε σε γάμους και βαπτίσεις – ιδιαίτερα στην Πελοπόννησο, όπου θεωρούνται το γλυκό των γάμων.
Τα ξεροτήγανα, κυρίως στα νησιά του Αιγαίου, είναι κατεξοχήν χριστουγεννιάτικο και πρωτοχρονιάτικο γλυκό. Στις Κυκλάδες φτιάχνονται χωρίς αυγά και έχουν πιο αρωματικό ζυμάρι, ενώ στα Δωδεκάνησα θυμίζουν τις δίπλες. Τα κρητικά ξεροτήγανα, όπως και των Κυθήρων με τα «κεντητά» σχέδια, αποτελούν απαραίτητο έδεσμα σε χαρές και γιορτές.
Βασιλόπιτα
Το γλυκό της Πρωτοχρονιάς που φέρει ευχές και προσδοκίες για ευημερία. Στην ελληνική παράδοση συναντάμε γλυκιά βασιλόπιτα τύπου πίτας ή τσουρεκιού, αλλά και αλμυρές εκδοχές στη Μακεδονία και τη Θεσσαλία, όπως κρεατόπιτα ή κοτόπιτα.
Κοινό στοιχείο όλων: το φλουρί, σύμβολο καλής τύχης και νέου ξεκινήματος.
Η κοπή της βασιλόπιτας ενώνει την οικογένεια γύρω από το τραπέζι και έχει χαρακτήρα ευλογίας και προσμονής για μια καλύτερη χρονιά.
Μπακλαβάς & Σαραγλί
Παραδοσιακά γιορτινά γλυκά με τραγανό φύλλο, καρύδια ή αμύγδαλα και αρωματικό σιρόπι με κανέλα και γαρύφαλλο. Αν και συνηθίζονται σε πολλές περιστάσεις, τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά έχουν ξεχωριστή θέση στα ελληνικά σπίτια.
Μπακλαβάς
Βασική συνταγή για Σαραγλί
Σιμιγδαλένιος Χαλβάς
Αγαπημένος όλο τον χρόνο, αλλά σε πολλές περιοχές αποτελεί έδεσμα της χριστουγεννιάτικης νηστείας. Ο συνδυασμός σιμιγδαλιού, λαδιού και σιροπιού, μαζί με το άρωμα της κανέλας, αποπνέει χειμωνιάτικη θαλπωρή.
Χαλβάς σιμιγδαλένιος
Η γλύκα της ελληνικής παράδοσης
Τα ελληνικά χριστουγεννιάτικα γλυκά δεν είναι απλώς γεύσεις. Είναι μνήμες:
η γιαγιά που μετράει «με το μάτι», το σπίτι που μοσχοβολά βούτυρο και κανελογαρύφαλλα, το μέλι που κοχλάζει για να μελώσει τα γλυκά, τα χέρια που ραντίζουν ανθόνερο και γίνονται στιγμιαία… χιονισμένα.
Αυτές οι μικρές τελετουργίες είναι που κάνουν τα ελληνικά Χριστούγεννα τόσο ξεχωριστά.
Χρόνια πολλά και καλές γιορτές με υγεία!


