Πρωτοχρονιάτικο τραπέζι

Πρωτοχρονιάτικο τραπέζι

Πρωτοχρονιάτικο τραπέζι: Το πρώτο του χρόνου, το τελευταίο των γιορτών

Το πρωτοχρονιάτικο τραπέζι είναι το τελευταίο τραπέζι του δωδεκαήμερου των γιορτών, που είναι γεμάτο από συγκεντρώσεις και γιορτινά φαγοπότια. Μέχρι να φτάσει η στιγμή για το πρωτοχρονιατικο τραπεζι είμαστε σκασμένοι στο φαϊ και έχουμε δοκιμάσει όλες τις γιορτινές συνταγες. Και, από αυτή την άποψη, το τραπεζι της πρωτοχρονιας είναι μια ιδιαίτερα απαιτητική υπόθεση. Πώς βρίσκει κανείς ιδεες για το πρωτοχρονιατικο τραπεζι, τι, τέλος πάντων, πρεπει να εχει, όταν οι καλεσμένοι είναι χορτάτοι από γιορτινές συνταγες. Ωστόσο, το πρωτοχρονιατικο τραπεζι, δεν είναι ένα τυχαίο τραπέζι. Το τραπεζι της πρωτοχρονιας είναι το πρώτο της νέας χρονιάς. Για αυτό πρέπει να του δίνουμε τη σημασία και το συμβολισμό που του αξίζει.

Δύο πρωτοχρονιάτικα τραπέζια σε λιγότερο από μία μέρα

Το πρωτοχρονιατικο τραπεζι ακολουθεί αμέσως μετά από αυτό της παραμονής της πρωτοχρονιας. Οικοδεσπότες και καλεσμένοι είναι ξενυχτισμένοι και πιθανώς με «χαλασμένο» στομάχι από το χθεσινοβραδινό φαγητό και ποτό. Σε αντίθεση με το λαμπερό τραπεζι του ρεβεγιόν της πρωτοχρονιας, το πρωτοχρονιάτικο τραπέζι γίνεται σε μικρό φιλικό ή οικογενειακό κύκλο. Λαμβάνοντας αυτά υπόψη, αναζητούμε για το πρωτοχρονιατικο τραπεζι ιδεες για συνταγες που να μην είναι βαριές και σύνθετες. Φροντίζουμε, από την άλλη, οι συνταγες για το πρωτοχρονιατικο τραπεζι να υπηρετούν τους πλούσιους συμβολισμούς για το ξεκίνημα του χρόνου.

Κρύα πιάτα και μαλακτικές σούπες

Το ξημέρωμα της πρωτοχρονιασ είναι δύσκολο μετά το ξεφάντωμα της Παραμονής για όποιον καλείται να ξαναστρώσει τραπεζι. Άδικα ανησυχεί ο «νοικοκύρης του σπιτιού» τι πρεπει να εχει το πρωτοχρονιατικο τραπεζι. Οι ξενύχτηδες της Παραμονής θα ενθουσιαστούν με μια κρεμμυδόσουπα ή μια μαλακτική βελουτέ με κολοκύθα ή κάστανο, γαρνιρισμένη με γιαούρτι. Μια σουπιέρα με μαλακτική σούπα πάνω στο πρωτοχρονιατικο τραπεζι είναι μία από τις καλύτερες ιδεεσ για την περίσταση. Με δύο τρεις πιατέλες με τυριά, αλλαντικά ή καπνιστό σολωμό στο πρωτοχρονιάτικο τραπέζι, θα είναι όλοι ακόμη πιο ικανοποιημένοι. Απαραίτητο συμπλήρωμα για το πρωτοχρονιατικο τραπεζι είναι και οι πολύχρωμες σαλάτες, με συνταγες από την Αργυρώ.

Η βασίλισσα του πρωτοχρονιάτικου τραπεζιού

Το τραπεζι της πρωτοχρονιας δεν προϋποθέτει αυστηρά πρωτόκολλα. Ξέρουμε, όμως, όλοι τι οπωσδήποτε πρεπει να εχει το πρωτοχρονιατικο τραπεζι. Μιλάμε φυσικά για τη βασίλισσα της Πρωτοχρονιάς, τη βασιλόπιτα. Η σπιτική βασιλόπιτα, φτιαγμένη με μία από τις πολλές συνταγεσ που μας δίνει η Αργυρώ, είναι στολίδι για το πρωτοχρονιατικο τραπεζι. Το κόψιμο και το μοίρασμα της βασιλόπιτας στο πρωτοχρονιάτικο τραπέζι σηματοδοτεί, με το χρυσό φλουρί, το ξεκίνημα του νέου χρόνου. Και, με ένα ποτήρι αφρώδες υψωμένο στην υγειά του νοικοκύρη, ολοκληρώνει γευστικά αλλά και συμβολικά το τραπεζι της πρωτοχρονιας.