• προετοιμασία 5 λεπτά
  • μαγείρεμα 5 λεπτά
35
  • 120 ml ντοματοχυμό
  • 50 ml vodka
  • 10 ml pedro jimenez sherry (px sherry) (προαιρετικά)
  • 15 ml χυμό από λεμόνι
  • 3 σταγόνες καυτερή σάλτσα π.χ. tabasco (ή παραπάνω αν το θέλετε πιο καυτερό)
  • 3 σταγόνες worcestershire sauce
  • 1 πρέζα απλό αλάτι ή αλάτι αρωματισμένο με σέλερι (celery salt)
  • 1 πρέζα πιπέρι μαύρο φρεσκοτριμμένο
  • 1 πρέζα πάπρικα γλυκιά σκόνη
  • ½ κ.γλ σπόρους κόλιανδρου
  • ½ κ.γλ horseradish (χρένο)(προαιρετικά)
  • Για το γαρνίρισμα
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1 κλωνάρι σέλερι
  • πράσινες ελιές
  • ντοματίνια
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Bloody Mary

    Παρακάτω θα σας δώσω τη δική μου συνταγή για bloody mary, ένα πολυαγαπημένο cocktail με χυμό ντομάτας που μπορεί να γίνει και ένα τέλειο ποτό χωρίς αλκοόλ, το λεγόμενο virgin mary. Είμαι σίγουρος ότι όσοι τo φτιάξετε θα τo λατρέψετε!

    Βάζουμε όλα τα συστατικά της συνταγής στον κάδο ενός μπλέντερ, εκτός από τη vodka, το sherry και το χυμό από το λεμόνι. Οι ποσότητες που δίνονται στη συνταγή είναι για ένα ποτό. Αν θέλουμε να φτιάξουμε παραπάνω, διπλασιάζουμε ή τριπλασιάζουμε τις ποσότητες ανάλογα με το πόσα άτομα θα σερβίρουμε.

    Χτυπάμε για περίπου ένα λεπτό σε μέτρια ένταση και σουρώνουμε σε ένα δοχείο αποστειρωμένο.

    Θα χρησιμοποιήσουμε ένα ποτήρι μακρόστενο (collins), ή χαμηλό μεγάλης χωρητικότητας (double old fashioned).

    Κόβουμε στη μέση ένα λεμόνι, το στύβουμε και κρατάμε το χυμό στην άκρη.

    Βρέχουμε το χείλος του ποτηριού με το κέλυφος του λεμονιού.

    Βάζουμε αλάτι σε ένα πιάτο και βουτάμε μέσα το χείλος του ποτηριού για να φτιάξουμε ένα όμορφο στεφάνι αλατιού.

    Τινάζουμε το ποτήρι για να φύγει το περιττό αλάτι.

    Προσθέτουμε στο ποτήρι το μείγμα από το χυμό ντομάτας πού φτιάξαμε στο μπλέντερ, τη vodka, το γλυκό sherry (προαιρετικά) και 15 ml από το χυμό λεμονιού.

    Προσθέτουμε πολύ πάγο και ανακατεύουμε καλά με ένα κουτάλι μέχρι να ομογενοποιηθούν καλά τα συστατικά.

    Τρίβουμε λίγο μαύρο πιπέρι από πάνω.

    Αν θέλουμε το ποτό μας πιο καυτερό προσθέτουμε 1-2 σταγόνες tabasco επιπλέον.

    Γαρνίρουμε με ένα κλωνάρι σέλερι καλά πλυμένο και καθαρισμένο από τις ίνες του, ελιές και ντοματίνια.

    Μπορούμε να γαρνίρουμε το bloody mary με ότι άλλο μας αρέσει. Με ψημένες ή βραστές μικρές γαρίδες, μέχρι και μπέικον ψητό ή τηγανητό. Δες εδώ τη συνταγή για τέλειο τραγανό καραμελωμένο μπέικον.

    Το bloody mary πίνεται χωρίς καλαμάκι για να μπορούμε να γλείφουμε και λίγο από το αλάτι που έχουμε βάλει στο χείλος του ποτηριού.

    Τα μυστικά

    To bloody mary ενδείκνυται να καταναλώνεται πριν το φαγητό. Πολλοί είναι όμως αυτοί που αρέσκονται στο να το πίνουν και μετά, αλλά και κατά τη διάρκεια του φαγητού.

    Είναι ένα πολύ λατρεμένο κοκτέιλ, δικαιολογημένα, διότι πέραν του ότι είναι πολύ νόστιμο, είναι και πολύ ιδιαίτερο. Έχει πάρα πολλούς οπαδούς που το απολαμβάνουν πιστά και πίνουν σχεδόν μόνο αυτό.

    Είναι ένα κοκτέιλ που μπορείτε να το απολαύσετε και χωρίς αλκοόλ (virgin mary). Ακολουθήστε την ίδια διαδικασία παρασκευής, με όλα τα συστατικά του bloody mary εκτός από τη βότκα.

    Ο πάγος σαν βασικό συστατικό στα περισσότερα κοκτέιλ και ποτά, παίζει καθοριστικό ρόλο στο τελικό γευστικό αλλά και ποιοτικό αποτέλεσμα. Αν για παράδειγμα έχει πάρα πολύ χλώριο ή πολλά άλατα, όχι μόνο δεν είναι ποιοτικός, αλλά είναι και σε ένα μικρό βαθμό επιβλαβής για την υγεία μας. Αγοράζουμε λοιπόν πάγο που έχει περάσει από όλους τους απαραίτητους υγειονομικούς ελέγχους, για να απολαμβάνουμε τα ποτά μας και γενικά για να έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο.

    Μπορούμε με έναν πολύ εύκολο και απλό τρόπο να αρωματίσουμε τη βότκα που θα χρησιμοποιήσουμε στο μπλάντι μέρι και να δώσουμε στο κοκτέιλ μας ακόμα μεγαλύτερη γευστική ένταση και πολυπλοκότητα. Διαλέγουμε με τι θέλουμε να αρωματίσουμε τη βότκα. Για παράδειγμα, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε φλούδες από εσπεριδοειδή, φράουλες και φρέσκο βασιλικό, συστατικά δηλαδή που αγαπάει πολύ η ντομάτα και ταιριάζουν με το ποτό μας. Τα βάζουμε μαζί με τη βότκα σε ένα αποστερειρωμένο δοχείο που κλείνει αεροστεγώς. Τα αφήνουμε να εμβαπτιστούν για μερικές μέρες. Τρεις με τέσσερις μέρες, ανάλογα με το είδος του βότανου-φρούτου-μπαχαρικού-λαχανικού, είναι αρκετές για να έχουμε ένα επιτυχημένο γευστικά αποτέλεσμα.

    Μπορούμε να αρωματίσουμε, αλλά και να δώσουμε σπιρτάδα και επιπλέον κάψιμο σε ένα μπλάντι μέρι με καυτερές πιπεριές τσίλι. Στη συγκεκριμένη περίπτωση χαράσσουμε δύο πιπεριές στη μέση και τις βάζουμε μέσα στο δοχείο με την βότκα για λίγες ώρες. 2-3 ώρες είναι αρκετές, ανάλογα βέβαια με το πόσο καυτερό θέλετε να είναι το τελικό αποτέλεσμα.

    Η ιστορία του bloody mary

    Η πιo επικρατέστερη ιστορία όσον αφορά το ποιος είναι αυτός που έφτιαξε για πρώτη φορά αυτό το κοκτέιλ, είναι αυτή που υποστηρίζει, ότι δημιουργός του ποτού είναι ο bartender Fernard petiot του Harrys New york bar στο Παρίσι, το 1927.

    Το όνομα τώρα του ποτού φημολογείται ότι προκύπτει από μία Mary η οποία δούλευε σαν σερβιτόρα στο bar ”bucket of blood” του Chicago.

    Φυσικά αυτή δεν είναι η μόνη εκδοχή πού υποστηρίζεται, γιατί όπως συμβαίνει άλλωστε σε κάθε σχεδόν κλασικό κοκτέιλ, υπάρχουν πολλές αναφορές σχετικά με την προέλευση και την “κυριότητα” κάθε συνταγής.

    Ευχαριστούμε τον bartender – bar consultor Γιάννη Κορυζή που μοιράζεται μαζί μας τις συνταγές και τα μυστικά του μέσα από το blog του, 2drink στο argiro.gr.

    Θέλετε περισσότερες συνταγές για φανταστικά κοκτέιλ; Βρείτε τες όλες εδώ! Και αν θέλετε να φτιάχνετε τέλεια κοκτέιλ στο σπίτι σαν επαγγελματίες, δείτε εδώ όλα όσα θα χρειαστείτε.

    Αν σας άρεσε το bloody mary, δείτε ακόμα μια συνταγή για ένα κλασικό και αγαπημένο cocktail παρακάτω.

    Εσύ ποιο κοκτέιλ προτιμάς;

    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται