• προετοιμασία 5 λεπτά
  • μαγείρεμα 5 λεπτά
Βαθμολογήστε
  • 50 ml cachaca (κασάσα)
  • 20-25 ml χυμό από φρέσκο λάιμ
  • 1½ κ.γλ. ζάχαρη άχνη
  • κανονικό ξηρό πάγο
  • Για το γαρνίρισμα
  • μια σφήνα (wedge) από λάιμ

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Caipirinha (Καϊπιρίνια)

    Η καϊπιρίνια (caipirinha) είναι ένα φανταστικό κοκτέιλ, με πολύ ιδιαίτερη γεύση χάρη στην cachaça (κασάσα), την αλκοολική του βάση, που μας δίνει αυτά τα υπέροχα γήινα αρώματα του ζαχαροκάλαμου. Ένα δροσιστικό cocktail και πανεύκολο στην παρασκευή του. Είναι τόσο απλά τα βήματα αλλά και τα υλικά σε αυτή τη συνταγή, που μπορείτε να το φτιάξετε εύκολα στο σπίτι, καθώς δεν απαιτεί επαγγελματικό εξοπλισμό.

    Θα χρησιμοποιήσουμε ένα μεγάλο χαμηλό ποτήρι του ποτού (double old fashioned). Προσθέτουμε τη ζάχαρη άχνη και το λάιμ. Ανακατεύουμε με ένα μικρό κουτάλι μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να ομογενοποιηθούν τα συστατικά.

    Στην συνέχεια προσθέτουμε τη μισή ποσότητα από την cachaça και 3 παγάκια. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα για περίπου 15  δευτερόλεπτα.

    Τέλος προσθέτουμε και την υπόλοιπη ποσότητα από το απόσταγμα.

    Γεμίζουμε με πάγο το ποτήρι, ανακατεύουμε για μερικά ακόμα δευτερόλεπτα και απολαμβάνουμε το κοκτέιλ μας!

    Γαρνίρουμε την καϊπιρίνια με μια σφήνα λάιμ (lime wedge).

    Μυστικά για την caipirinha

    Η καιπιρίνια είναι το εθνικό κοκτέιλ των βραζιλιάνων! Ήταν και είναι το αγαπημένο ποτό των αγροτών της Βραζιλίας. Σιγά σιγά όμως κατέκτησε και τις αστικές περιοχές της χώρας αλλά και όλο τον κόσμο. Το όνομα του σημαίνει “το μικρό επαρχιακό ποτό “ και παραδοσιακά φτιάχνεται με cachaça το παραδοσιακό απόσταγμα της Βραζιλίας, από ζυμωμένο χυμό ζαχαροκάλαμων, ζάχαρη, ντόπια κίτρινα λεμόνια που λέγονται “limon sabtil” και κανονικό πάγο. Στη Βραζιλία τα τοπικά μπαρ που σερβίρουν αυτό το cocktail αλλά και τις διαφορές παραλλαγές του λέγονται “cachacarias”.

    • Μπορούμε εναλλακτικά να κόψουμε ένα λάιμ στα τέσσερα και να το πατήσουμε ελαφρά (μέχρι να βγάλει τα ζουμιά του) με ένα γουδί μαζί με την ζάχαρη μέσα στο ποτήρι. Στη συνέχεια προσθέτουμε την cachaca. Ανακατεύμε με πάγο και απολαμβάνουμε. Με αυτήν την  μέθοδο, το κοκτέιλ θα γίνει περισσότερο αρωματικό καθώς πατώντας το λάιμ, αυτό εκκρίνει και τα έλαιά του, με αποτέλεσμα αυτά να αρωματίσουν ακόμα περισσότερο το ποτό μας. Προσοχή, πιέζουμε ελαφρά, και από την πλευρά που βρίσκονται οι ίνες του λάιμ για να μην μας πικρίσει το ποτό μας.

    • Μπορούμε επίσης να χρησιμοποιήσουμε καλής ποιότητας θρυμματισμένο πάγο αντί για κανονικό. Σε αυτήν την περίπτωση, καλό θα ήταν να χρησιμοποιησουμε σιρόπι ζάχαρης (1:1 ζάχαρη-νερό) για να πετύχουμε καλύτερη ομογενοποίηση των υλικών.

    Ευχαριστούμε τον bar tender-bar consultant Γιάννη Κορυζή που μοιράζεται μαζί μας τις συνταγές και τα μυστικά του μέσα από το blog του, 2drink στο argiro.gr.

    Θέλετε περισσότερες συνταγές για φανταστικά κοκτέιλ; Βρείτε τες όλες εδώ! Και αν θέλετε να φτιάχνετε τέλεια κοκτέιλ στο σπίτι σαν επαγγελματίες, δείτε εδώ όλα όσα θα χρειαστείτε.

    Εκτός από καϊπιρίνια, δοκιμάστε να φτιάξετε ακόμα ένα κλασικό κοκτέιλ με την παρακάτω συνταγή

    Διαφήμιση

    Προτεινόμενος εξοπλισμός

    Διαφήμιση
    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται

    Καλώς ήλθατε στο νέο Argiro.gr

    Εγκατάσταση
    ×