• προετοιμασία 5 λεπτά
  • μαγείρεμα 5 λεπτά
295
  • 60 ml παλαιωμένο τζαμαϊκανό ρούμι (12 ετών ιδανικά ή μεγαλύτερο)
  • 15 ml λικέρ πορτοκάλι (ιδανικά dry quracao liquer)
  • 10 ml σιρόπι πικραμύγδαλο ή σουμάδα
  • 25 ml χυμό από φρέσκο λάιμ
  • 7-10 ml πλούσιο σιρόπι ζάχαρης (2:1 ζάχαρη/νερό)
  • 2-3 σταγόνες Anostura bitters (στο τέλος πάνω από το κοκτέιλ-όχι μέσα στο σέικερ)
  • Για το γαρνίρισμα
  • μια ωραία κορυφή δυόσμου
  • μία ροδέλα ή σφήνα λάιμ (lime wedge)
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Mai Tai (Μάι Τάι)

    Το Μάι Τάι (mai tai) είναι άλλο ένα συγκλονιστικό τίκι κοκτέιλ. Ουσιαστικά, πρόκειται για μία παραλλαγή του επίσης πολύ κλασικού και δημοφιλούς cocktail daiquri, στο οποίο προστέθηκε πικραμύγδαλο και λικέρ πορτοκαλιού για να το απογειώσει αρωματικά και γευστικά!

    Σε ένα σέικερ βάζουμε όλα τα συστατικά τη συνταγής, εκτός από τα αρωματικά μπίτερς (angostura bitters).

    Προσθέτουμε πολύ πάγο μέχρι να καλύψουμε όλη την επιφάνεια του σέικερ.

    Σφραγίζουμε το σέικερ προσεκτικά και χτυπάμε δυνατά για περίπου 20 δευτερόλεπτα.

    Στη συνέχεια σουρώνουμε το ποτό με τη βοήθεια ενός strainer (σουρωτήρι) και σερβίρουμε σε ένα ποτήρι τύπου double old fashioned (το κλασικό του ουίσκι, αλλά μεγαλύτερης χωρητικότητας).

    Προσθέτουμε χοντρό και όσο πιο ξηρό πάγο διαθέτουμε (απευθείας από την κατάψυξη μας, πριν προλάβει δηλαδή να νερώσει).

    Γαρνίρουμε με 2-3 σταγόνες angostura bitters, μία όμορφη κορυφή δυόσμου και μία ροδέλα ή σφήνα λάιμ (lime wedge).

    Η ιστορία του Mai Tai

    Αυτός που εμπνεύστηκε και δημιούργησε την αυθεντική συνταγή του κοκτέιλ mai tai, θεωρείται ότι είναι ο Victor Jules Bergeron, o οποίος ήταν και ιδιοκτήτης ενός εμβληματικού τίκι εστιατορίου – μπαρ (αργότερα έγινε αλυσίδα τίκι εστιατορίων) που αρχικά λεγόταν Hinky Dink’s. Το Hinky dink’s άνοιξε τις πόρτες του το 1934 στο Oakland της Καλιφόρνιας. Ήταν ένα εστιατόριο επηρεασμένο και εμπνευσμένο από την τροπική και εξωτική τίκι κουλτούρα, την πολυνησιακή δηλαδή κουλτούρα.

    O Victor μπορεί να μην είχε ταξιδέψει ποτέ στην Ταϊτή, ωστόσο μυήθηκε στην κουλτούρα, τον πολιτισμό και τις γεύσεις της χώρας αυτής, από το φιλικό του ζευγάρι Eastham και Garrie Guild. Η Garrie λοιπόν ένα βράδυ του 1944, ζήτησε από τον Victor να της ετοιμάσει κάτι  διαφορετικό, κάτι ιδιαίτερο. Όταν δοκίμασε το ποτό που της σέρβιρε ο αγαπητός της φίλος, αυτή αναφώνησε “Maitai roa”, το οποίο μεταφράζεται ως “εξωπραγματικό, το καλύτερο!”. Κάπως έτσι λοιπόν βαφτίστηκε το κοκτέιλ Μάι Τάι!

    Όσο τα χρόνια περνάγανε και η δημοτικότητα του εστιατορίου αλλά και του ιδιοκτήτη ανέβαινε, το εστιατόριο μετονομάστηκε σε Trader Vic’s, το οποίο ήταν και το παρατσούκλι του Bergeron!

    Σήμερα το όνειρο και η μεγάλη αγάπη του Victor Jules Bergeron, το εστιατόριο του δηλαδή, έχει γίνει παγκόσμια αλυσίδα τίκι εστιατορίων. Συγκεκριμένα απαριθμεί πλέον 19 εστιατόρια σε 12 διαφορετικές χώρες!

    Ευχαριστούμε τον bar tender-bar consultant Γιάννη Κορυζή που μοιράζεται μαζί μας τις συνταγές και τα μυστικά του μέσα από το blog του, 2drink.

    Θέλετε περισσότερες συνταγές για φανταστικά κοκτέιλ; Βρείτε τες όλες εδώ! Και αν θέλετε να φτιάχνετε τέλεια κοκτέιλ στο σπίτι σαν επαγγελματίες, δείτε εδώ όλα όσα θα χρειαστείτε.

    Αν σας άρεσε το μάι τάι, δοκιμάστε και την παρακάτω συνταγή για ακόμα ένα κλασικό τίκι κοκτέιλ

    Εσύ ποιο κοκτέιλ θα ήθελες να δοκιμάσεις;

    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται