• προετοιμασία 5 λεπτά
  • μαγείρεμα 5 λεπτά
52
  • 50 ml λευκό ή παλαιωμένο ρούμι από την Κούβα (3 ετών είναι ίσως το ιδανικό)
  • 10 ml φρέσκο χυμό λάιμ (χυμός από μισό λάιμ περίπου)
  • 120 ml αναψυκτικό τύπου cola
  • 1 σταγόνα angostura bitters (προαιρετικά)
  • Για το γαρνίρισμα
  • μια σφήνα λάιμ (lime wedge)
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Cuba Libre (Kούμπα Λίμπρε)

    Για το κλασικό κοκτέιλ κούμπα λίμπρε (cuba libre cocktail) θα χρησιμοποιήσουμε ένα ποτήρι τύπου collins (κλασικό ψηλό ποτήρι για long drinks) ή ένα μεγάλο τύπου highball, που έχουμε παγώσει ιδανικά στην κατάψυξη.

    Προσθέτουμε καλό ξηρό πάγο (απευθείας από την κατάψυξη, που δεν έχει προλάβει να νερώσει-λιώσει) μέχρι το χείλος του ποτηριού.

    Προσθέτουμε τα 50 ml από το ρούμι και το χυμό από το λάιμ που έχουμε στύψει.

    Αν θέλουμε, μπορούμε να προσθέσουμε και μια σταγόνα angostura bitters για μεγαλύτερη αρωματική πολυπλοκότητα στο ποτό μας.

    Ανακατεύουμε ελαφρώς με ένα κουτάλι και απογεμίζουμε με το αναψυκτικό τύπου cola της επιλογής μας.

    Ανακατεύουμε ακόμα λίγο με ελαφρές κινήσεις.

    Γαρνίρουμε το κούμπα λίμπρε με μια σφήνα από λάιμ και απολαμβάνουμε!

    Μυστικά

    Αντί να στύψουμε το λάιμ με τον στύφτη, μπορούμε να το κόψουμε στα 4 (σε σφήνες/wedges) και να στύψουμε 2- 3 από αυτές με τα χέρια μας μέσα στο ποτό. Τις στύβουμε και τις πετάμε μέσα σαν γαρνιτούρα. Αυτές βέβαια, θα έχουν απελευθερώσει με το πάτημα και κάποια από τα έλαια τους, οπότε το ποτό μας θα γίνει περισσότερο αρωματικό.

    Αν θέλουμε περισσότερη οξύτητα, χρησιμοποιούμε άλλη μια ή δυο φετούλες από το λάιμ που κόψαμε.

    Αποφεύγουμε το πολύ και έντονο ανακάτεμα από την στιγμή που θα ρίξουμε μέσα στο ποτό μας το αναψυκτικό, διότι με τον τον τρόπο διαλύουμε τις μπουρμπουλήθρες του αναψυκτικού και γίνεται το ποτό μας μονότονο και βαρετό, ή αλλιώς flat στην αγγλική!

    Η ιστορία του κοκτέιλ

    Το κούμπα λίμπρε στην πραγματικότητα λέγεται ότι εφευρέθηκε είτε κατά τη διάρκεια, ή μετά τον Ισπανο-Αμερικανικό Πόλεμο του 1898, όταν τα στρατεύματα των ΗΠΑ – συμπεριλαμβανομένου του μελλοντικού προέδρου Teddy Roosevelt – πέταξαν έξω τους Ισπανούς κατακτώντας τον λόφο του San Jose στο Santiago της Κούβας.

    Τότε έληξε ο αμερικανοισπανικός πόλεμος και άρχισε η cola να εισάγεται στην Καραϊβική.

    Μία θεωρία αναφέρει ότι τον Αύγουστο του 1900 οι αμερικανικές δυνάμεις που είχαν εγκατασταθεί στο νησί για να γιορτάσουν την νίκη βγήκαν στα bar της Αβάνα. Τότε, ο στρατηγός Ράσελ ζήτησε ένα ρούμι με cola και μια φέτα lime. Μόλις σήκωσε το ποτήρι ψηλά αναφώνησε “Por Cuba Libre”. Τότε οι υπόλοιποι Αμερικάνοι στρατιώτες παρήγγειλαν το ίδιο και έπιναν όλοι μαζί. Κάπως έτσι λέγεται ότι γεννήθηκε το όνομα ενός ιστορικού και διαχρονικού cocktail.

    Πολλοί βέβαια αμφισβητούν την ιστορία αυτή, θεωρώντας ότι είναι ένα διαφημιστικό παιχνίδι των δύο συστατικών. Αυτή η πλευρά υποστηρίζει ότι εκείνη την περίοδο ήταν σχεδόν απίθανο να έχει φτάσει μπουκάλι cola στην Κούβα, αφού η εμπορική της διάθεση σε γυάλινο μπουκάλι άρχισε αρκετά αργότερα. Από ότι φαίνεται η πραγματικότητα έχει χαθεί στον χρόνο και αυτό που έχει μείνει είναι μια δελεαστική και γοητευτική ιστορία.

    Ευχαριστούμε τον bar tender-bar consultant Γιάννη Κορυζή που μοιράζεται μαζί μας τις συνταγές και τα μυστικά του μέσα από το blog του, 2drink στο argiro.gr.

    Θέλετε περισσότερες συνταγές για φανταστικά κοκτέιλ; Βρείτε τες όλες εδώ! Και αν θέλετε να φτιάχνετε τέλεια κοκτέιλ στο σπίτι σαν επαγγελματίες, δείτε εδώ όλα όσα θα χρειαστείτε.

    Εκτός από Cuba Libre, δοκιμάστε να φτιάξετε και την παρακάτω εύκολη συνταγή

    Εσένα ποιο είναι το αγαπημένο σου κοκτέιλ;

    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται