Είναι τα πιο εύκολα cupcakes που έχετε φτιάξει. Γαρνίρετέ τα με βουτυρόκρεμα, γλάσο, ζαχαρόπαστα ή frosting.  Μπορείτε μόνοι σας να φτιάξετε χάρτινα φορμάκια για...

Είναι τα πιο εύκολα cupcakes που έχετε φτιάξει. Γαρνίρετέ τα με βουτυρόκρεμα, γλάσο, ζαχαρόπαστα ή frosting.  Μπορείτε μόνοι σας να φτιάξετε χάρτινα φορμάκια για να ψήσετε τα καπ κέικ και σε λίγα λεπτά θα έχετε το πιο αφράτο γλυκό.

  • προετοιμασία 5 λεπτά
  • μαγείρεμα 15 λεπτά
579
  • 1/3 φλ. σπορέλαιο
  • 60 γραμ. βούτυρο μαλακό
  • 2 πρέζες αλάτι
  • 3/4 φλ. ζάχαρη
  • 1½ κ.γλ. βανίλια υγρή
  • 2 μεγάλα αυγά (σε θερμ. δωμ.)
  • 1/2 φλ. ξινόγαλο (κεφίρ ή γιαουρτι σε θέρμ δωμ.)
  • Στερεά υλικά
  • 1½ φλ. αλευρι γ.ο.χ
  • 1-1½ κ.γλ μπέικιν πάουντερ
  • 1/2 κ.γλ σόδα μαγειρική
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Για τα cupcakes

    Όλα τα υλικά πρέπει να είναι σε θερμομοκρασία δωματίου.

    Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C στον αέρα. Θα ψήσουμε στην μεσαία σχάρα.

    Σε μια φόρμα με θήκες μάφιν, στρώνουμε χαρτάκια για cupcakes.

    Κοσκινίζουμε σε κόσκινο όλα τα στερεά υλικά, αλεύρι, baking powder και σόδα. Τα αφήνουμε στην άκρη.

    Σε ένα μεγάλο μπολ, χτυπάμε με μίξερ χειρός το μαλακό βούτυρο με το λάδι, τη ζάχαρη και το αλάτι, για 1′ σε μεσαία ταχύτητα, να κρεµώσουν και να αφρατέψουν. Θα γίνει μια αχνοκίτρινη κρέμα και θα λιώσει η ζάχαρη.

    Προσθέτουμε τα αυγά, την βανίλια και το ξινόγαλο.

    Χτυπάμε για 30 δευτερόλεπτα μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.

    Προσθέτουμε τα κοσκινισμένα στερεά υλικά και με το μίξερ σε χαμηλή ταχύτητα, χτυπάμε τα υλικά για λίγα δευτερόλεπτα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.

    Μεταφέρουμε το μείγμα σε μια κανάτα, ώστε να γεμίσουμε εύκολα τις θήκες και να μη λερωθούν τα χαρτάκια cupcakes.

    Ισομοιράζουμε το μίγμα και γεμίζουμε τα φορμάκια κατά τα 3/4, όχι παραπάνω. Τα cupcakes φουσκώνουν αρκετά και μετά το ψήσιμο θα έχουν καλύψει όλη τη θήκη.

    Με προσοχή τα βάζουμε στο ζεστό φούρνο και ψήνουμε για 15-18΄. Για να σιγουρευτούμε ότι ψήθηκαν, μπήγουμε στο κέντρο οδοντογλυφίδα. Αν βγαίνει στεγνή από ζύμη, τότε είναι έτοιμα.

    Αφήνουμε να σταθούν για 5´ στη φόρμα κι έπειτα τα βάζουμε σε σχάρα με προσοχή, για να κρυώσουν τελείως. Αν μείνουν παραπάνω στη φόρμα, συνεχίζουν να ψήνονται και θα βγουν στεγνά στο τέλος.

    Γαρνίρουμε με βουτυρόκρεμα ή όποιο frosting μας αρέσει.

    Εδώ σας έχω τη βασική συνταγή για τέλεια βουτυρόκρεμα, με όλα τα μυστικά και τις παραλλαγές της.

    Μυστικά για αφράτα cupcakes

    Διατήρηση και συντήρηση cupcakes
    Τα cupcakes είναι ένα γλυκό, που είναι καλύτερα να τρώγεται την ημέρα που το φτιάχνεις όσο είναι πάρα πολύ φρέσκο. Μπορείς να διατηρήσεις τα cupcakes χωρίς να βάλεις τη βουτυρόκρεμα, για τρεις ημέρες στον πάγκο της κουζίνας, κλεισμένα αεροστεγώς μέσα σε ένα μπολ. Μπορείς να τα διατηρήσεις για περίπου μία βδομάδα στο ψυγείο σου κλεισμένα αεροστεγώς μέσα σε μπολ με καπάκι. Μπορείς να καταψύξεις τα φρέσκα και κρύα cupcakes στην κατάψυξη σου, για πάνω από 2-3 μήνες αρκεί να είναι καλά σφραγισμένα μέσα σε σακουλάκια τροφίμων.

    Το φρόστινγκ σου, μπορείς να το διατηρήσεις στο ψυγείο καλά σκεπασμένο για 3-4 ήμερες.

    Όταν θέλεις να χρησιμοποιήσεις τα παγωμένα cupcakes θα τα αφήσεις να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου και μετά θα βάλεις την βουτυρόκρεμα.

    Αν η βουτυρόκρεμα είναι στο ψυγείο πρέπει να την αφήσεις σε θερμοκρασία δωματίου και μετά να την αφρατέψεις με σύρμα ή μίξερ χειρός.

    Αν έχεις γενέθλια ή γιορτή και θέλεις να φτιάξεις τα cupcakes σου με το frosting από την προηγούμενη μέρα, μπορείς να τα διατηρήσεις στο ψυγείο σου για μία νύχτα. Να θυμάσαι μόνο να τα σερβίρεις αφού έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου.

    Βούτυρο ή λάδι στα cupcakes;
    Cupcakes μπορείς να κάνεις με βούτυρο που θα γίνουν πιο νόστιμα αλλά με πιο βαριά υφή και πιο συμπαγή ψίχα ή με λάδι, που θα γίνουν πιο ζουμερά και γυαλιστερά μετά το ψήσιμο.

    Το βούτυρο αποτελείται από λιπαρά και υγρασία και με το ψήσιμο χάνεται η υγρασία όποτε γίνονται λίγο πιο στεγνά στο εσωτερικό τους.

    Πιστεύω ότι ο συνδυασμός και των δυο, βούτυρο μαλακό με λάδι (σπορέλαιο χωρίς ιδιαίτερη γεύση), μας δίνει το τέλειο αποτέλεσμα. Νοστιμιά βουτύρου και επιθυμητή υγρασία, ώστε να βγουν ζουμερά τα cupcakes.

    Έχουμε όλη την πλούσια γεύση του βουτύρου και το άρωμα του και ταυτόχρονα έχουμε όλη την υγρασία για να παραμείνουν αφράτα και ζουμερά μέσα. Το βούτυρο ντύνει το αλεύρι και γίνεται πιο ελαστική η ζύμη, ενώ το λάδι αδιαβροχοποιεί το αλεύρι και δεν αναπτύσσεται το πλέγμα της γλουτένης, με αποτέλεσμα να γίνονται πολύ αφράτα και ζουμερά μετά το ψήσιμο.

    Μπέικιν πάουντερ και σόδα;
    Δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε και τα δυο διογκωτικά υλικά. Το ένα βοηθάει το άλλο και τα δυο μαζί με την οξύτητα του ξινόγαλου αντιδρούν έτσι ώστε να βοηθούν στο σωστό φούσκωμα όταν ψήνονται τα cupcakes.

    Να θυμάστε ότι τα δυο διογκωτικά, από την ώρα που γίνεται η ανάμειξη τους με τα όξινα υλικά (εδώ με το ξινόγαλο) ξεκινάει η διαδικασία φουσκώματος της ζύμης. Γι’ αυτό είναι καλό να μην καθυστερείτε να τα βάλετε στο φούρνο.

    Αέρινα cupcakes
    Αν θέλεις τα cupcakes σου να γίνουν αέρινα και έχεις το χρόνο, χώρισε τα αυγά και χτύπησε χωριστά τα ασπράδια σε μαρέγκα. Με απαλές κινήσεις θα τα ενσωματώσεις στο τέλος, μέσα στο μείγμα χωρίς να χάσεις τον όγκο τους.

    Ψήσιμο cupcakes
    Ο χρόνος ψησίματος είναι πάντα σχετικός. Εξαρτάται από τον κάθε φούρνο, από το πόση ώρα έχεις ανοιχτή την πόρτα του φούρνου σου όταν τα τοποθετείς και χάνεις τη θερμοκρασία άλλα και από το πως ψήνει ο κάθε φούρνος.

    Γι’ αυτό, ποτέ δεν θα τα βγάζεις αν δεν τσεκάρεις ότι είναι ψημένα μέχρι μέσα σωστά και έχει σταθεροποιηθεί η ζύμη τους. Αφού φουσκώσουν, ροδίσουν ελαφρά οι άκρες και γυαλίσει η επιφάνειά τους και αφού περάσει ο προτεινόμενος χρόνος ψησίματος, τότε με μια οδοντογλυφίδα, θα ελέγξεις το κέντρο του κέικ. Πρέπει να βγαίνει στεγνή από ζύμη δείγμα ότι ψήθηκαν σωστά.

    Γεμιστά cupcakes
    Γέμισε τα cupcakes σου, με διαφορετικές γεμίσεις. Με δυο τρόπους μπορείς να το κάνεις.

    Ο ένας τρόπος είναι, με πολύ προσοχή αφαιρείς από το κέντρο του κάθε cupcake ένα μικρό κομμάτι με μαχαίρι ή με ειδικό εργαλείο. Γεμίζεις με ό,τι κρεμά θέλεις και καλύπτεις με βουτυρόκρεμα.

    Ο άλλος, πιο εύκολος τρόπος είναι, να βάλεις την κρέμα σου σε κορνέ με μύτη λεπτή. Ακουμπάς απευθείας το κορνέ με την μεταλλική μύτη πάνω στο κέντρο του cupcake, πιέζεις ελαφρά και η κρέμα διαχέεται μέσα στο αφράτο ζουμερό cupcake. Από πάνω καλύπτεις με βουτυρόκρεμα.

    Γιατί να βάλω ξινόγαλο και με τι να αντικαταστήσω;
    Το ξινόγαλο στα cupcakes πέρα από την υπέροχη γεύση και υγρασία που δίνει στο τελικό αποτέλεσμα, βοηθάει και στο φούσκωμά τους, γιατί κάνει αντίδραση με τα διογκωτικά της συνταγής.

    Αν αγαπάτε τα cupcakes και θέλετε ακόμα μία εύκολη συνταγή για αφράτα και ζουμερά κεκάκια, δείτε την παρακάτω.

    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται