Υλικά
ΓΙΑ ΤΑ ΨΩΜΑΚΙΑ
Εξοπλισμός
Κόσκινο
Ταψί
Φούρνος
Υλικά
ΓΙΑ ΤΑ ΨΩΜΑΚΙΑ
Video
Εκτέλεση
- Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ.
- Βάζουμε σε μπολ το αλεύρι, τη ζάχαρη και σκορπάμε το βούτυρο με δύο κουταλάκια εδώ κι εκεί πάνω στο αλεύρι.
- Με τα δάχτυλα τρίβουμε τα υλικά να γίνουν όπως η βρεγμένη άμμος.
- Διαλύουμε το αλάτι στο γάλα.
- Με ένα κουτάλι κάνουμε λακκούβα στη μέση των υλικών και ρίχνουμε το γάλα.
- Με τη λάμα ενός μαχαιριού ανακατεύουμε τα υλικά, κάνοντας κάθετες κινήσεις, σαν να τα κόβουμε.
- Μόλις η ζύμη αρχίσει να ενώνεται σε μπάλα, τη ζυμώνουμε με το χέρι μας.
- Η ζύμη πρέπει να είναι πολύ αφράτη και να έχει υγρασία χωρίς να κολλάει στα χέρια.
- Αν είναι σκληρή, ραντίζουμε λίγες σταγόνες νερό.
- Την κάνουμε μια μπάλα και την πατάμε στον πάγκο με την παλάμη να γίνει χοντρό φύλλο με 2 εκ. ύψος.
ΣΧΗΜΑ
- Βουτυρώνουμε ελαφρά μικρό ταψάκι με διάμετρο όσο και η ζύμη (περίπου 20 εκ.).
- Με μικρό κουπ πατ, 4,5 εκ., ή με κοφτερό μαχαίρι (βουτηγμένο σε αλεύρι γιατί η ζύμη είναι ελαφρώς υγρή) κόβουμε δισκάκια ζύμης.
- Τοποθετούμε τα ψωμάκια το ένα κολλητά με το άλλο στο ταψάκι.
- Τα μπαλάκια ζύμης πρέπει να είναι κολλημένα και το ταψάκι μικρό για να πάρουν ύψος κατά τη διάρκεια του ψησίματος.
- Αφού τα βάλουμε όλα στο ταψί, αλείφουμε με πινέλο λίγο γάλα στην επιφάνεια.
- Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 190°C στις αντιστάσεις, κάτω κάτω, για περίπου 30΄, μέχρι να φουσκώσουν και να ροδίσουν.
- Αν θέλουμε, αφού τα αλείψουμε με γάλα, πασπαλίζουμε κανέλα και ζάχαρη.
- Τρώγονται ζεστά-καυτά, μόλις βγουν από το φούρνο και είναι τέλεια με βούτυρο και μαρμελάδα ή πραλίνα.
- Δοκιμάστε επίσης να φτιάξετε και να συνοδέψετε τα ατομικά ψωμάκια σας με το vegan βούτυρο από ξηρούς καρπούς.
ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ