Φρικασέ νηστίσιμο με λαδολέμονο από ταχίνι ολικής άλεσης, ένα υγιεινό, πεντανόστιμο και μοναδικό...

Φρικασέ νηστίσιμο με λαδολέμονο από ταχίνι ολικής άλεσης, ένα υγιεινό, πεντανόστιμο και μοναδικό φαγητό.

  • προετοιμασία 15 λεπτά
  • μαγείρεμα 25 λεπτά
15

Για το φρικασέ νηστίσιμο με λαδολέμονο από ταχίνι ολικής άλεσης

  • 1/4 φλ. ελαιόλαδο
  • 1 kg σουπιές ή καλαμάρια ή χταπόδι ή ανάμεικτα
  • 1 πράσο κομμένο σε φέτες
  • 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 ματσ. φρέσκα κρεμμυδάκια με τα φύλλα τους ψιλοκομμένα
  • 2 καρότα κομμένα σε φέτες
  • 2-3 άγριες αγκινάρες κομμένες στα τέσσερα (ή ό,τι αγκινάρα βρούμε φρέσκια ή κατεψυγμένη)
  • 1 μεγάλη πατάτα
  • 1 μεγάλο μαρούλι χοντροκομμένο
  • 1 ματσ. λάπαθα ή σέσκουλα χοντροκομμένα
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • 1/2 ματσ. άνηθο ψιλοκομμένο

Για το λαδολέμονο με ταχίνι

  • 1 φλ. ταχίνι
  • Χυμό από 2 μέτρια λεμόνια
  • 1/4 φλ. ελαιόλαδο

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Για το φρικασέ νηστίσιμο

    Καθαρίζουμε πρώτα και κόβουμε σε κομμάτια σε μέγεθος μπουκιάς, τις σουπιές, το καλαμάρι ή το χταπόδι.

    Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο για το φρικασέ νηστίσιμο σε πλασοτέ κατσαρόλα και προσθέτουμε το ξερό κρεμμύδι, το πράσο και τα φρέσκα κρεμμυδάκια.

    Τα αφήνουμε σε μέτρια φωτιά για 4-5 λεπτά να γίνουν διάφανα.

    Προσθέτουμε τα θαλασσινά και ανακατεύουμε να λαδωθούν καλά και να αλλάξουν χρώμα, περίπου για 5-6 λεπτά.

    Προσθέτουμε τα καρότα, τις αγκινάρες και την πατάτα.

    Προσθέτουμε το μαρούλι και τα λάπαθα. Δεν ρίχνουμε καθόλου νερό.

    Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σκεπάζουμε με καπάκι.

    Σιγοβράζουμε για περίπου 25 λεπτά μέχρι να μαλακώσει η σουπιά και η πατάτα.

    Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και τον άνηθο.

    Για το λαδολέμονο ταχινιού

    Διαλύουμε το ταχίνι με λίγο νερό και λίγο ζωμό από το φαγητό.

    Χτυπάμε το λαδολέμονο με πιρούνι ή σύρμα να πήξει.

    Προσθέτουμε το αραιωμένο ταχίνι.

    Λιώνουμε την πατάτα σε μπολ με πιρούνι να γίνει πουρές.

    Προσθέτουμε το λαδολέμονο ταχινιού στην πατάτα.

    Ανακατεύουμε και προσθέτουμε ζωμό από το φρικασέ.

    Ανακατεύουμε καλά και περιχύνουμε το φρικασέ.

    Δείτε όλα τα μυστικά για το καθάρισμα και τη συντήρηση των θαλασσινών.

    Σας αρέσουν τα φρικασέ; Δείτε και την παρακάτω νηστίσιμη συνταγή.

    Οδηγός Μαγειρικής

    Κάτι μαγειρεύεται