Για το φρικασέ νηστίσιμο
Καθαρίζουμε πρώτα και κόβουμε σε κομμάτια σε μέγεθος μπουκιάς, τις σουπιές, το καλαμάρι ή το χταπόδι.
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο για το φρικασέ νηστίσιμο σε πλασοτέ κατσαρόλα και προσθέτουμε το ξερό κρεμμύδι, το πράσο και τα φρέσκα κρεμμυδάκια.
Τα αφήνουμε σε μέτρια φωτιά για 4-5 λεπτά να γίνουν διάφανα.
Προσθέτουμε τα θαλασσινά και ανακατεύουμε να λαδωθούν καλά και να αλλάξουν χρώμα, περίπου για 5-6 λεπτά.
Προσθέτουμε τα καρότα, τις αγκινάρες και την πατάτα.
Προσθέτουμε το μαρούλι και τα λάπαθα. Δεν ρίχνουμε καθόλου νερό.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σκεπάζουμε με καπάκι.
Σιγοβράζουμε για περίπου 25 λεπτά μέχρι να μαλακώσει η σουπιά και η πατάτα.
Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και τον άνηθο.
Για το λαδολέμονο ταχινιού
Διαλύουμε το ταχίνι με λίγο νερό και λίγο ζωμό από το φαγητό.
Χτυπάμε το λαδολέμονο με πιρούνι ή σύρμα να πήξει.
Προσθέτουμε το αραιωμένο ταχίνι.
Λιώνουμε την πατάτα σε μπολ με πιρούνι να γίνει πουρές.
Προσθέτουμε το λαδολέμονο ταχινιού στην πατάτα.
Ανακατεύουμε και προσθέτουμε ζωμό από το φρικασέ.
Ανακατεύουμε καλά και περιχύνουμε το φρικασέ.
Δείτε όλα τα μυστικά για το καθάρισμα και τη συντήρηση των θαλασσινών.