Υλικά
ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ
ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ
Εξοπλισμός
Κατσαρόλα
Ταψί
Υλικά
ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ
ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ
Video
Εκτέλεση
ΣΙΡΟΠΙ
- Βάζουμε όλα τα υλικά σε μία κατσαρόλα και ανακατεύουμε μέχρι να πάρει βράση.
- Δεν ανακατεύουμε ξανά από την ώρα που αρχίζει ο βρασμός.
- Σιγοβράζουμε για 5 λεπτά σε μέτρια φωτιά.
- Αφαιρούμε τις λεμονόκουπες και αφήνουμε να κρυώσει.
ΚΡΕΜΑ
- Κρατάμε 1 φλ. από το συνολικό γάλα και τη μισή από ζάχαρη.
- Βάζουμε το υπόλοιπο γάλα, την υπόλοιπη ζάχαρη, την κανέλα και το ξύσμα λεμονιού σε μία κατσαρόλα να ζεσταθεί.
- Σε ένα βαθύ μπολ, ρίχνουμε τα αυγά και τους κρόκους και τα χτυπάμε με μίξερ χειρός, να αφρατέψουν για λίγα λεπτά.
- Προσθέτουμε τις βανίλιες και την υπόλοιπη ζάχαρη και συνεχίζουμε το χτύπημα για λίγα λεπτά μέχρι να λιώσει.
- Προσθέτουμε στο μίγμα, το σιμιγδάλι καθώς και το 1 φλ. γάλα που κρατήσαμε.
- Παίρνουμε από την κατσαρόλα λίγο ζεστό γάλα (2 φλ.) και το ρίχνουμε στο μπολ με το μίγμα, ανακατεύοντας, να ζεσταθούν λίγο τα αυγά και να αραιώσουν.
- Αδειάζουμε το περιεχόμενο του μπολ όλο μαζί, μέσα στην κατσαρόλα µε το ζεστό γάλα και ανακατεύουμε με σύρμα ή ξύλινη κουτάλα λίγα λεπτά μέχρι να δέσει.
- Την αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο ανακατεύοντας να λιώσει.
- Αφαιρούμε την κανέλα.
- Καλύπτουμε με μεμβράνη να εφάπτεται στην επιφάνειά της και την αφήνουμε να κρυώσει.
ΣΤΗΣΙΜΟ
- Ζεσταίνουμε τα 200 γρ. βούτυρο σε μικρή κατσαρόλα, (ίσα να λιώσει, όχι να κάψει) και το αφήνουμε να κρυώσει λίγο και να φτάσει στο στάδιο που αρχίζει να πήζει.
- Βουτυρώνουμε ένα ταψί στρογγυλό (36 εκ. ή 38 εκ.) ή ένα ταψί μακρόστενο (38×28 εκ.).
- Στρώνουμε ακτινωτά 7 φύλλα, βουτυρώνοντάς τα ένα-ένα και φροντίζοντας να περισσεύουν αρκετά έξω από το χείλος του ταψιού.
- Ρίχνουμε την κρέμα και γυρίζουμε επάνω της τα φύλλα που περισσεύουν γύρω γύρω.
- Στρώνουμε από πάνω τα υπόλοιπα 5 βουτυρώνοντας τα ένα ένα.
- Με μία μαλακή σπάτουλα, μπήγουμε τις άκρες που εξέχουν στα πλαϊνά.
- Χαράζουμε επιφανειακά σε κομμάτια.
- Περιχύνουμε με το υπόλοιπο λιωμένο βούτυρο, να ρουφήξει στις χαρακιές.
- Ραντίζουμε µε λίγο νερό την επιφάνεια για να μην ανασηκώνεται στο ψήσιμο.
- Ψήνουμε στους 180ºC στις αντιστάσεις, στην τελευταία σχάρα, για περίπου 1 ώρα, μέχρι να ροδίσει καλά.
- Βγάζουμε από το φούρνο και το περιχύνουμε λίγο λίγο με το κρύο σιρόπι.
- Περιμένουμε να κρυώσει καλά και μετά το κόβουμε για σερβίρισμα.
- Εναλλακτικά, αφήνουμε να κρυώσει καλά και μετά το σιροπιάζουμε, με ζεστό το σιρόπι.
Tips
- Με το καλό χτύπημα των αυγών εξαλείφεται η μυρωδιά τους.
- Εναλλακτικά ψήνουμε στον αέρα, στους 160°C, στη μεσαία σχάρα για 50 λεπτά περίπου μέχρι να ροδίσει.
- Αν το κόψουμε όσο ακόμα είναι ζεστό, θα βγάλει υγρά στο ταψί.