Γαλατόπιτα Μάνης

Μια διαφορετική εκδοχή για γαλατόπιτα Μάνης με φύλλο κρούστας. Την διαφορά κάνει η κρούστα καραμέλας στο τελείωμα της κρέμας!

Μεσαία
1:00

12

15 λεπτά

45 λεπτά

γαλατοπιτα μανησ

Υλικά

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΚΑΛΥΨΗ

ΓΙΑ ΤΟ ΣΕΡΒΙΡΙΣΜΑ

Εξοπλισμός

Κατσαρόλα

Ταψί

Υλικά

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΚΑΛΥΨΗ

ΓΙΑ ΤΟ ΣΕΡΒΙΡΙΣΜΑ

Εκτέλεση

ΚΡΕΜΑ

  1. Βάζουμε σε ένα μπoλ, τα αυγά, τις βανίλιες, το ξύσμα λεμονιού, το αλάτι, το αλεύρι και το σιμιγδάλι.
  2. Με ένα σύρμα τα χτυπάμε καλά.
  3. Βάζουμε το γάλα σε μία κατσαρόλα και προσθέτουμε την ζάχαρη. Το αφήνουμε να ζεσταθεί σε μέτρια φωτιά.
  4. Παίρνουμε 2 φλ. χλιαρό γάλα και αραιώνουμε το μίγμα των αυγών, ανακατεύοντας με σύρμα.
  5. Τα προσθέτουμε στο γάλα, ανακατεύοντας.
  6. Αφήνουμε λίγα λεπτά να δέσει η κρέμα, ανακατεύοντας τα υλικά με σύρμα.
  7. Μόλις πάρει βράση, αποσύρουμε την κρέμα από τη φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο. Ανακατεύουμε να λιώσει.
  8. Στο μπλέντερ, βάζουμε τα αμύγδαλα, τη ζάχαρη και την κανέλα.
  9. Τα αλέθουμε να γίνουν σκόνη.
  10. Λιώνουμε το βούτυρο και το αφήνουμε να κρυώσει.

ΣΤΗΣΙΜΟ

  1. Στρώνουμε τα φύλλα ανά 3.
  2. Βουτυρώνουμε ένα μεγάλο στρογγυλό ταψί 32 εκ.
  3. Απλώνουμε ακτινωτά 3 φύλλα, αφού πρώτα τα βουτυρώσουμε ένα-ένα.
  4. Πασπαλίζουμε με το μείγμα.
  5. Συνεχίζουμε και απλώνουμε 3 φύλλα (να προεξέχουν στις άκρες) αφού τα βουτυρώσουμε και πασπαλίζουμε με μείγμα.
  6. Επαναλαμβάνουμε με 3 βουτυρωμένα και πασπαλισμένα φύλλα.
  7. Τέλος, αδειάζουμε την κρέμα.

ΚΡΟΥΣΤΑ

  1. Χτυπάμε τα δύο αυγά με τη ζάχαρη σε ένα μπολ και περιχύνουμε στην επιφάνεια της.
  2. Γυρίζουμε όλες τις άκρες των φύλλων προς τα μέσα, καλύπτοντας τη μισή επιφάνεια της
  3. Η μέση της μένει ακάλυπτη, γι’ αυτό και η κρούστα ροδίζει πολύ.
  4. Αλείφουμε τα φύλλα γύρω γύρω με όσο βούτυρο περισσέψει.

ΨΗΣΙΜΟ

  1. Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις, στους 170ºC στην κάτω σχάρα του φούρνου, για 45 λεπτά περίπου, έως ότου ροδίσει καλά το φύλλο και καραμελώσει η επιφάνεια της.
  2. Αφήνουμε να κρυώσει και να σταθεροποιηθεί.
  3. Κόβουμε κομμάτια και σερβίρουμε.
  4. Οι στρώσεις ενδιάμεσα στα φύλλα, με ζάχαρη και αμύγδαλο, καραμελώνουν το γλυκό και το διατηρούν κριτσανιστό μέχρι την τελευταία μπουκιά.
Απόρρητο