Υλικά
ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΛΤΣΑ ΔΑΜΑΣΚΗΝΟ
Υλικά
ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΛΤΣΑ ΔΑΜΑΣΚΗΝΟ
Εκτέλεση
ΓΕΜΙΣΤΟ ΣΟΥΦΛΕ ΜΕ ΔΑΜΑΣΚΗΝΟ
- Ξεκινάμε το γλυκό με δαμάσκηνο, βράζοντας πρώτα τα δαμάσκηνα με το νερό σε χαμηλή φωτιά για 20΄ (να μη λιώσουν, απλά να φουσκώσουν). Ρίχνουμε μέσα το κονιάκ και τ’ αφήνουμε να κρυώσουν.
- Κόβουμε τα μισά δαμάσκηνα στα 4 και τα υπόλοιπα τα ρίχνουμε στο μίξερ και τα πολτοποιούμε.
- Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος σε παχύρρευστη μορφή σαν γιαούρτι και αναμειγνύουμε με τον πουρέ δαμάσκηνου. Διατηρούμε τη σάλτσα δροσερή.
- Σε μπεν μαρί, λιώνουμε το βούτυρο και τη σοκολάτα. Αφού λιώσουν, αποσύρουμε από τη φωτιά. Προσθέτουμε το κονιάκ. Τα αφήνουμε λίγο να κρυώσουν ελαφρά.
- Χτυπάμε στο μίξερ τους κρόκους με τη ζάχαρη για 6΄-7΄, να αφρατέψουν καλά. Προσθέτουμε τα κομμένα δαμάσκηνα και το μίγμα βούτυρο-σοκολάτα (λιωμένο και κρύο).
- Χτυπάμε τ’ ασπράδια σε μαρέγκα μέχρι να σχηματίσουν απαλές κορυφές. Προσθέτουμε 2-3 κ.σ. χτυπημένο ασπράδι στο μείγμα σοκολάτας. Με κοφτές κινήσεις ανακατεύουμε το μείγμα μ’ ένα κουτάλι, να αραιώσει η υφή του. Προσθέτουμε την υπόλοιπη μαρέγκα και ανακατεύουμε να ομογενοποιηθεί το μείγμα σουφλέ. 5-6 διπλώματα της μαρέγκας στο μίγμα σουφλέ σοκολάτας, είναι αρκετά ώστε να μην χάσουμε τον όγκο των αυγών.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170°C σε αέρα. Βουτυρώνουμε και πασπαλίζουμε με κακάο ένα πυρίμαχο σκεύος για σουφλέ ή μία φόρμα δαχτυλίδι 20 εκ. Ψήνουμε το σουφλέ για 20΄ στη μεσαία σχάρα, σε αέρα.
- Αφήνουμε ελαφρά να κρυώσει για να ξεφορμάρουμε (αν ψήσουμε σε φόρμα δαχτυλίδι). Αν ψήσουμε σε πυρίμαχο, το σερβίρουμε καυτό χωρίς να ξεφορμάρουμε. Πασπαλίζουμε με άχνη ή κακάο και περιχύνουμε με τη σάλτσα δαμάσκηνο.
ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΟ ΓΛΥΚΟ ΜΕ ΔΑΜΑΣΚΗΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΡΑΚΑΤΩ:
ΜΑΓΕΙΡΕΨΕ ΚΑΙ