Υλικά
ΓΙΑ ΤΟ ΓΛΥΚΟ ΤΟΥ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ ΚΑΡΥΔΑΚΙ
Εξοπλισμός
Κατσαρόλα
Υλικά
ΓΙΑ ΤΟ ΓΛΥΚΟ ΤΟΥ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ ΚΑΡΥΔΑΚΙ
Εκτέλεση
- Διαλέγουμε τρυφερά και μικρά πράσινα καρυδάκια που βρίσκουμε από τα μέσα Μαΐου μέχρι αρχές Ιουνίου. Φοράμε γάντια γιατί βάφουν πολύ το δέρμα.
- Με πολύ κοφτερό μαχαιράκι καθαρίζουμε εξωτερικά τη λεπτή τους φλούδα.
- Ύστερα κόβουμε λίγο τις δύο κορυφές από κάθε καρυδάκι.
- Τα ζεματάμε για 2΄-3΄ σε νερό που βράζει. Επαναλαμβάνουμε άλλες δύο φορές τη διαδικασία. Εδώ, δοκιμάζουμε να δούμε αν έχει ξεπικρίσει το φρούτο. Στην περιπτωση που έχει ακόμα πολύ πίκρα, επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία ξεπικρίσματος.
- Αφού ξεπικρίσουμε τα καρυδάκια, τα στραγγίζουμε σε σουρωτήρι και για να στεγνώσουν πιο γρήγορα, τα απλώνουμε σε καθαρή πετσέτα.
- Αφού κρυώσουν, τα τρυπάμε στην πλευρά του κοτσανιού και τα ζουλάμε να στραγγίσουν καλά.
- Καρφώνουμε σε καθένα καρυδάκι από 1 μοσχοκάρφι.
- Βάζουμε τη ζάχαρη με το νερό να πάρουν βράση.
- [adrotate banner=”71″]
- Προσθέτουμε τα ζεματισμένα και ξεπικρισμένα καρυδάκια. Αφήνουμε να πάρουν βράση.
- Ξαφρίζουμε τον αφρό που σχηματίζεται στην επφάνεια με ένα κουτάλι.
- Τα βράζουμε για 15΄-20΄ σε μέτρια φωτιά και αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει μέσα στην κατσαρόλα χωρίς να βάλουμε καπάκι.
- Μετά από μερικές ώρες ή την επόμενη ημέρα, ξαναβράζουμε το γλυκό καρυδάκι για να δέσουμε σωστά το σιρόπι.
- Αφού δέσει, προσθέτουμε το χυμό λεμονιού. Αφήνουμε να πάρει μία βράση.
- Μόλις κρυώσει, βάζουμε το γλυκό σε αποστειρωμένα βάζα.