Καρυδόπιτα με σοκολάτα

Αν αγαπάς τις παραδοσιακές γεύσεις αλλά δεν λες «όχι» και στη σοκολάτα, αυτή η καρυδόπιτα με σοκολάτα είναι ό,τι πρέπει! Αφράτη, σιροπιαστή και γεμάτη αρώματα από κανέλα και γαρύφαλλο, συνδυάζεται ιδανικά με μια πλούσια στρώση σοκολάτας που την απογειώνει.

Εύκολη
0:55

14 μερίδες

15 λεπτά

40 λεπτά

καρυδοπιτα με σοκολατα

Υλικά

ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΚΑΛΥΨΗ

Εξοπλισμός

Κόσκινο

Κόσκινο

Ταψί

Ταψί

Υλικά

ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΚΑΛΥΨΗ

Video

Εκτέλεση

  1. Χτυπάμε καλά στο μίξερ τα αυγά με τη ζάχαρη για 7–8 λεπτά, μέχρι να τριπλασιαστούν σε όγκο και να γίνουν αφράτη, κρεμώδης μάζα.
  2. Σε ένα μπολ, κοσκινίζουμε το αλεύρι, το κακάο, το baking powder, το αλάτι, τις βανίλιες, την κανέλα, το γαρύφαλλο και το μοσχοκάρυδο. Προσθέτουμε και το σιμιγδάλι, και ανακατεύουμε όλα τα στερεά υλικά με ένα κουτάλι.
  3. Ρίχνουμε σταδιακά τα στερεά υλικά στο μείγμα των αυγών και τα διπλώνουμε απαλά με μια σπάτουλα, με κινήσεις από κάτω προς τα πάνω, για να μη χαθεί ο όγκος.
  4. Προσθέτουμε τα καρύδια και το ηλιέλαιο και συνεχίζουμε το απαλό ανακάτεμα.
  5. Ρίχνουμε και τη σοκολάτα στο μείγμα και ανακατεύουμε ελαφρά μέχρι να ενσωματωθεί.
  6. Αδειάζουμε το μείγμα σε βουτυρωμένο ταψί – είτε στρογγυλό διαμέτρου 32 εκ., είτε μακρόστενο 25×35 εκ.
  7. Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο, στους 170°C στον αέρα, στη μεσαία σχάρα, για περίπου 40 λεπτά, χωρίς να ανοίγουμε την πόρτα του φούρνου.
  8. Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει τελείως πριν το σιροπιάσουμε ή το σερβίρουμε.

ΣΙΡΟΠΙ

  1. Βράζουμε τη ζάχαρη με το νερό και τη φλούδα λεμονιού για 4–5 λεπτά, από τη στιγμή που θα πάρει βράση.
  2. Στον τελευταίο βρασμό προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού.
  3. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το κονιάκ.
  4. Αφήνουμε το σιρόπι να γίνει χλιαρό.
  5. Σιροπιάζουμε το κρύο γλυκό ρίχνοντας το σιρόπι λίγο λίγο, ώστε να το απορροφήσει σωστά.
  6. Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει τελείως πριν το κόψουμε ή το σερβίρουμε.

ΕΠΙΚΑΛΥΨΗ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ

  1. Ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος μέχρι να αρχίσει να βράζει και τη ρίχνουμε πάνω από την ψιλοκομμένη σοκολάτα.
  2. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να λιώσει τελείως και να έχουμε ένα λείο, γυαλιστερό γκανάς.
  3. Απλώνουμε τη γκανάς πάνω από το γλυκό, δημιουργώντας μια ομοιόμορφη στρώση.
  4. Πασπαλίζουμε με τριμμένα καρύδια.

Tips

  • Τα αυγά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
Απόρρητο