Ελαφριά καρυδόπιτα χωρίς σιρόπι, χωρίς γλουτένη. Μια εναλλακτική και εύκολη συνταγή για αυτό το αγαπημένο γλυκό. Αυτή η καλοκαιρινή εκδοχή είναι...

Ελαφριά καρυδόπιτα χωρίς σιρόπι, χωρίς γλουτένη. Μια εναλλακτική και εύκολη συνταγή για αυτό το αγαπημένο γλυκό. Αυτή η καλοκαιρινή εκδοχή είναι ιδανική για να σερβίρετε με παγωτό βανίλια και να πάθετε πλάκα!

Ποιος είπε ότι η καρυδόπιτα γίνεται μόνο με σιρόπι; Αυτή η συνταγή της Αργυρώς θα σας τρελάνει όλους. Μια διαφορετική εκδοχή, χωρίς σιρόπι και χωρίς γλουτένη για ένα αγαπημένο γλυκό. Ελαφριά και καλοκαιρινή, αυτή η καρυδόπιτα είναι ιδανική με μια μπάλα παγωτό βανίλια.

  • προετοιμασία 10 λεπτά
  • μαγείρεμα 45 λεπτά
77

Για τη καρυδόπιτα χωρίς σιρόπι

  • 150 γρ. βούτυρο μαλακό
  • 150 γρ. ζάχαρη
  • 3 μεγάλα αυγά χωρισμένα (θερμ. δωμ)
  • 1 πρέζα/ες αλάτι
  • 1 πορτοκάλι μέτριο ακέρωτο
  • 150 γρ. καρυδόψιχα αλλεσμένη
  • 60 γρ. αλεύρι χωρίς γλουτένη
  • 1 κ.γ. μπέικινκ πάουντερ χ.γ
  • 1 κ.γ. κανέλα
  • 1/2 κ.γ. γαρύφαλλο
  • 1/4 κ.γ. μοσχοκάρυδο

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο

    Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει καλά πριν σερβίρουμε

     

    Για τη καρυδόπιτα χωρίς σιρόπι

    Πλένουμε πρώτα το πορτοκάλι.

    Το κόβουμε στα 4.

    Αφαιρούμε τα κουκούτσια και τις λευκές μεμβράνες.

    Το πολτοποιούμε στο μπλέντερ.

    Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικινκ και τα μπαχαρικά.

    Στο μίξερ χειρός, χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη να αφρατέψει.

    Προσθέτουμε τους κρόκους έναν-έναν να τους πίνει το μείγμα.

    Προσθέτουμε το πολτοποιημένο πορτοκάλι, το καρύδι και το αλεύρι.

    Ανακατεύουμε απαλά.

    Χτυπάμε τα ασπράδια με το αλάτι, σε ένα μπολ με σύρμα, μέχρι να σχηματιστούν απαλές κορυφές. 

    Ρίχνουμε λίγη-λίγη τη μαρέγκα στο μείγμα, αναδιπλώνοντας απαλά.

    Αδειάζουμε το μείγμα σε μικρό τετράγωνο ταψάκι 22 ή 24 εκατ.

    Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170°C στις αντιστάσεις, στην κάτω σχάρα, για 45 περίπου λεπτά, μέχρι να ροδίσει, να φουσκώσει και να βγαίνει καθαρή η λάμα του μαχαιριού από το κέντρο της καρυδόπιτας.

    Εναλλακτικά, ψήνουμε στους 160°C στον αέρα, στη μεσαία σχάρα, για περίπου 40 λεπτά.

    Πάντα ελέγχουμε αν ψήθηκε το γλυκό, μπήγοντας μαχαίρι στην καρδιά του.

    Αν βγαίνει καθαρό και χωρίς ζύμη, είναι έτοιμο.

    Αφήνουνε να κρυώσει τελείως.

    Αχνίζουμε με άχνη και σερβίρουμε με παγωτό βανίλια.

    Εσένα ποια είναι η αγαπημένη σου καρυδόπιτα;

    Οδηγός Μαγειρικής

    Κάτι μαγειρεύεται