Φτιάξε την ωραιότερη κολοκυθόπιτα με κίτρινη κολοκύθα, ένα παραδοσιακό γλυκό που γίνεται σε όλα τα νησιά με καρύδια και σταφίδες. Είναι συνταγή...

Φτιάξε την ωραιότερη κολοκυθόπιτα με κίτρινη κολοκύθα, ένα παραδοσιακό γλυκό που γίνεται σε όλα τα νησιά με καρύδια και σταφίδες. Είναι συνταγή νηστίσιμη και vegan. Απολαύστε την γεύση της παράδοσης. Για την γλυκιά κολοκυθόπιτα μπορείς να χρησιμοποιήσεις οποιοδήποτε φύλλο σπιτικό ή εμπορίου προτιμάς.

  • προετοιμασία 20 λεπτά
  • μαγείρεμα 50 λεπτά
698

Κολοκυθόπιτα νηστίσιμη

  • 6 χωριάτικα φύλλα
  • 1/2 φλ. ελαιόλαδο

Γέμιση κολοκυθόπιτας

  • 1 1/2 kg κολοκύθα γλυκιά τριμμένη σε χοντρό τρίφτη
  • 1/4 φλ. ελαιόλαδο
  • 1 1/2 φλ. σταφίδες ξανθές και μαύρες ανάμεικτες
  • 1 1/2 φλ. καρυδόψιχα χοντροκομμένη
  • 1/2 φλ. καβουρδισμένο σουσάμι
  • 2 κ.σ. φρυγανιά ή σιμιγδάλι
  • 4 κ.σ. ζάχαρη
  • 2 κ.σ. κοφτές κανέλα
  • 2-3 πρέζα/ες μοσχοκάρυδο
  • 2-3 πρέζα/ες γαρύφαλλο

Για το σερβίρισμα

  • Άχνη και κανέλα
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
  • 220 Θερμίδες
    (kcal)
  • 45% Λιπαρά
  • 30% Υδατ/κες
  • 25% Πρωτεΐνες
* Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

* Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

Για την γέμιση

Τρίβουμε την κολοκύθα σε χοντρό τρίφτη ή την ψιλοκόβουμε σε πολύ μικρά κομμάτια.

Ζεσταίνουμε ένα μεγάλο βαθύ τηγάνι και προσθέτουμε το ελαιόλαδο. Σε δυνατή φωτιά σοτάρουμε την κολοκύθα για 10′, ανακατεύοντας τακτικά, μέχρι να μαλακώσει και να σωθούν όλα τα υγρά της.

Αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά.

Προσθέτουμε τη ζάχαρη, τις σταφίδες, την καρυδόψιχα, το σουσάμι, τη φρυγανιά, την κανέλα, το μοσχοκάρυδο και το γαρύφαλλο.

Ανακατεύουμε καλά.

Για τη γλυκιά κολοκυθόπιτα

Για την γλυκιά κολοκυθόπιτα με φύλλο ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο ταψί 36εκ.

Στρώνουμε ακτινωτά τα 4 χωριάτικα φύλλα  ραντίζοντάς τα ενδιάμεσα με λίγο ελαιόλαδο.

Αδειάζουμε τη γέμιση σε λεπτή στρώση.

Γυρίζουμε τα φύλλα που εξέχουν, πάνω στην πίτα.

Καλύπτουμε με τα δυο χωριάτικα φύλλα, αφού τα λαδώσουμε.

Χαράζουμε σε μερίδες, ραντίζουμε με όσο ελαιόλαδο περίσσεψε και πεταχτά με τα δάχτυλα ραντίζουμε σταγόνες νερού σε όλη την επιφάνεια της πίτας.

Για το ψήσιμο

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180°C, στις αντιστάσεις για περίπου 50′, μέχρι να ροδίσει το φύλλο και να ξεκολλάει η πίτα ολόκληρη από τη βάση του ταψιού.

Αφού κρυώσει, αχνίζουμε με άχνη και κανέλα.

Μυστικά

Μπορείτε να ψήσετε ένα δυο χωριάτικα φύλλα, να γίνουν τραγανά και αφού κρυώσουν να τα θρυμματίσετε και να τα προσθέσετε στη γέμιση. Θα μαζέψουν τα υγρά της κολοκυθόπιτας και θα δώσουν έξτρα γεύση και νοστιμιά στη νηστίσιμη γλυκιά κολοκυθόπιτα.

Εναλλακτικά, λίγο σιμιγδάλι σπασμένο παξιμάδι ή φρυγανιά θα μαζέψουν όλα τα υλικά της γέμισης κατά την διάρκεια του ψησίματος.

Η γέμιση της γλυκιάς κολοκυθόπιτας, με το ψήσιμο μετατρέπεται σε κρέμα κολοκύθας γεμάτη αρώματα.

Μπορείτε να παραλείψετε την ζάχαρη και να προσθέσετε μέλι ή όποιο άλλο γλυκαντικό θέλετε.

Η γλυκιά κολοκυθόπιτα πρέπει να βγει σε λεπτή στρώση και να ψηθεί σωστά ώστε να τραβήξει η γέμιση όλα τα υγρά της.

Αν αγαπάτε την κίτρινη κολοκύθα σε αλμυρές συνταγές, δείτε οπωσδήποτε και την αλμυρή κολοκυθόπιτα με τυρί.

Διαφήμιση

Συμβουλή του Ειδικού

Το γλυκό που αξίζει κάθε του θερμίδα. Εκτός από τη μοναδική του γεύση μας δίνει πολύτιμα θρεπτικά συστατικά. Παράλληλα όμως αποτελεί πολύ καλή πηγή πρωτεΐνης λόγω των ξηρών καρπών ενώ η κολοκύθα και η σταφίδες μας δίνουν βιταμίνες Α,Ε, συμπλέγματος Β, προσθέτοντας στην θρεπτική αξία του γλυκού. Θα μπορούσε να είναι ιδανική επιλογή όχι μόνο ως επιδόρπιο αλλά κι ως σνακ ή κι ως πρωινό γεύμα.

Dr. Τάσος Παπαλαζάρου

Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Κάτι μαγειρεύεται