Οι κολοκύθες είναι στην εποχή τους. Φτιάξτε την ωραιότερη κολοκυθόπιτα νηστίσιμη κι απολαύστε παράδοση!

Οι κολοκύθες είναι στην εποχή τους. Φτιάξτε την ωραιότερη κολοκυθόπιτα νηστίσιμη κι απολαύστε παράδοση!

  • προετοιμασία 20 λεπτά
  • μαγείρεμα 50 λεπτά
Βαθμολογήστε

Για τη κολοκυθόπιτα νηστίσιμη

  • 4 χωριάτικα φύλλα
  • 4 φύλλα κρούστας
  • 1½ κ. κολοκύθα γλυκιά (λύρα) τριμμένη σε χοντρό τρίφτη
  • 1 φλ. ελαιόλαδο
  • 1½ φλ. σταφίδες ξανθές και μαύρες ανάμεικτες
  • 1½ φλ. καρυδόψιχα χοντροκομμένη
  • 1/2 φλ. καβουρδισμένο σουσάμι
  • 1 φλ. ζάχαρη
  • 2 κ.σ. κοφτές κανέλα
  • 2-3 πρέζα/ες μοσχοκάρυδο
  • 2-3 πρέζα/ες γαρύφαλλο
  • Άχνη και κανέλα για το σερβίρισμα

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
  • 220 Θερμίδες
    (kcal)
  • 45% Λιπαρά
  • 30% Υδατ/κες
  • 25% Πρωτεΐνες
* Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

* Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

Τα ψημένα φύλλα θα μαζέψουν τα υγρά της πίτας

Γέμιση σε λεπτή στρώση

Καλά προθερμασμένος φούρνος

 

Για τη κολοκυθόπιτα νηστίσιμη

Τσαλακώνουμε τα 4 φύλλα κρούστας, τα βάζουμε σε λαμαρίνα και τα ψήνουμε σε δυνατό φούρνο για 15′, μέχρι να ροδίσουν καλά.

Τα θρυμματίζουμε σε μικρά κομμάτια. 

Ζεσταίνουμε το 1/3 από το ελαιόλαδο και σοτάρουμε την κολοκύθα για 10′, ανακατεύοντας τακτικά, μέχρι να μαλακώσει και να σωθούν όλα τα υγρά της.

Αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά.

Προσθέτουμε τα σπασμένα φύλλα κρούστας, τη ζάχαρη, τις σταφίδες, την καρυδόψιχα, το σουσάμι, τη ζάχαρη, την κανέλα, το μοσχοκάρυδο και το γαρύφαλλο.

Ανακατεύουμε καλά. 

Για τη κολοκυθόπιτα γλυκιά με φύλλο στρώνουμε σε λαδωμένο ταψί το 1 χωριάτικο φύλλο.

Το λαδώνουμε και στρώνουμε το δεύτερο φύλλο.

Αδειάζουμε τη γέμιση σε λεπτή στρώση.

Καλύπτουμε με τα δυο χωριάτικα φύλλα, αφού τα λαδώσουμε.

Κλείνουμε την πίτα, γυρίζοντας τα φύλλα που εξέχουν πάνω στην επιφάνειά της. 

Χαράζουμε σε μερίδες, ραντίζουμε με όσο ελαιόλαδο περίσσεψε και πεταχτά με τα δάχτυλα ραντίζουμε σταγόνες νερού σε όλη την επιφάνεια της πίτας.

Διαφήμιση

Για το ψήσιμο

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180°C, στις αντιστάσεις για περίπου 50′ , μέχρι να ροδίσει το φύλλο και να ξεκολλάει η πίτα ολόκληρη από τη βάση του ταψιού.

Αφού κρυώσει, αχνίζουμε με άχνη και κανέλα.

Το μυστικό

Τα ψημένα φύλλα θα μαζέψουν τα υγρά της κολοκυθόπιτας και θα δώσουν έξτρα γεύση και νοστιμιά στη νηστίσιμη γλυκιά κολοκυθόπιτα.

Συμβουλή του Ειδικού

Το γλυκό που αξίζει κάθε του θερμίδα. Εκτός από τη μοναδική του γεύση μας δίνει πολύτιμα θρεπτικά συστατικά. Παράλληλα όμως αποτελεί πολύ καλή πηγή πρωτεΐνης λόγω των ξηρών καρπών ενώ η κολοκύθα και η σταφίδες μας δίνουν βιταμίνες Α,Ε, συμπλέγματος Β, προσθέτοντας στην θρεπτική αξία του γλυκού. Θα μπορούσε να είναι ιδανική επιλογή όχι μόνο ως επιδόρπιο αλλά κι ως σνακ ή κι ως πρωινό γεύμα.

Dr. Τάσος Παπαλαζάρου

Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Κάτι μαγειρεύεται

Καλώς ήλθατε στο νέο Argiro.gr

Εγκατάσταση
×