• προετοιμασία 10 λεπτά
  • μαγείρεμα 1 ώρα
22
  • 1 kg κολοκύθια τρυφερά
  • 4 πατάτες μέτριες
  • 4 σκελίδες σκόρδο
  • 1 μικρό ξερό κρεμμύδι
  • 1 κ.σ. γεμάτη πελτέ ντομάτας
  • 3 ώριμες μέτριες ντομάτες τριμμένες
  • 1/2 ματσάκι μαϊντανό χοντροκομμένο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • 150 ml ελαιόλαδο
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Εκτέλεση

    Προετοιμασία

    Καθαρίζουμε τις  πατάτες και τις κόβουμε σε φέτες λίγο μικρότερες του 1 εκατ.

    Πιο λεπτές δηλαδή από τα κολοκύθια.

    Κόβουμε το μικρό κρεμμύδι σε φέτες και σε λεπτές φέτες τα σκόρδα.

    Ψιλοκόβουμε τον μαϊντανό.

    θα χρησιμοποιήσουμε ένα ταψί 35 εκατ. που να χωράει σε μια στρώση όλα τα υλικά για να ψηθούν όλα σωστά και να ροδίσει  ολόγυρα.

    Στο ταψί

    Βάζουμε μέσα στο ταψί τις πατάτες, τα κολοκυθάκια, το σκόρδο, το κρεμμύδι, τον μαϊντανό, τον πελτέ ντομάτας
    τις τριμμένες φρέσκιες ντομάτες.

    Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.

    Περιχύνουμε με το ελαιόλαδο.

    Ανακατεύουμε πολύ καλά, όλα τα υλικά.

    Τα απλώνουμε να γίνουν μια στρώση σε όλη την επιφάνεια του ταψιού.

    Σκεπάζουμε το ταψί το πρώτο μισάωρο ψησίματος.

    Χρόνος ψησίματος

    Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200ºC στις αντιστάσεις στην κάτω σχάρα.

    Ψήνουμε συνολικά για περίπου 1 ώρα ή μέχρι να ροδίσει ολόγυρα να πιει όλα τα υγρά των λαχανικών και να μείνει , σχεδόν με το λάδι του.

    Αφήνουμε  να σταθεί για 10-15’ σε σβηστό φούρνο.

    Τα κολοκυθάκια σερβίρονται ζεστά ή σε θερμοκρασία δωματίου με  φέτα και φρέσκο ψωμί

    Μυστικά

    Τα κολοκυθάκια πρέπει να είναι κομμένα σε φέτες του ενός εκατοστού λίγο πιο χοντρές φέτες, από τις φέτες πατάτας.

    Τα κολοκύθια να είναι τρυφερά γύρω στα 200 γρ. το κάθε ένα με σάρκα σφιχτή, χωρίς σπόρους στην καρδιά τους

    Οι πατάτες να είναι μέτριες σε μέγεθος γύρω στα 150-180 γρ. η καθεμία, ώστε να ψηθούν στον ίδιο χρόνο όλα τα λαχανικά.

    Στο μπριάμ όπως και στα κοκκινιστά φασολάκια δεν βάζω καθόλου νερό στο μαγείρεμα.

    Αφήνω τα λαχανικά να ψηθούν μέσα στα δικά τους υγρά και η νοστιμιά του φαγητού δεν έχει προηγούμενο. Άλλωστε αυτό ήταν το μυστικό της γιαγιάς μου στο μπριάμ.

    Μην παραλείψετε τον πελτέ ντομάτας. Σε όλα τα νησιά λίγος πελτές μέσα στο μπριάμ απογειώνει το τελικό αποτέλεσμα και αφήνει την γλύκα της ντομάτας στο λάδι στο ταψί.

    Το μπριάμ ψήνεται πιο σωστά στις αντιστάσεις από ότι στον αέρα. Ο αέρας θα ξεράνει γρήγορα την επιφάνεια των λαχανικών και η πατάτα δεν θα προλάβει να ψηθεί σωστά μέσα και να μελώσει στην καρδιά της.

    Αν δεν σας αρέσει να ξεροψήνονται τα λαχανικά του μπριάμ στην βάση του ταψιού, μπορείτε να κάνετε μια στρώση φέτες ντομάτας και κρεμμυδιού σε όλο το ταψί και πάνω να βάλετε το μπριάμ. Έτσι θα ψηθούν, θα μαλακώσουν οι πατάτες και θα βγει πιο ζουμερό το μπριάμ.

    Γενικά πρέπει να βγει μελωμένο και καλοψημένο και όχι να κρατάνε τα λαχανικά. Αν δεν μελώσει το μπριάμ να μείνει με το λάδι του τότε δεν το έχεις πετύχει. Έτσι έλεγε η γιαγιά που ομολογουμένως έφτιαχνε το καλύτερο μπριάμ στο νησί.

    Βίντεο

    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται