Υλικά
ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΡΑΜΕΛΩΜΕΝΑ ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΑ
Εξοπλισμός
Γουδί
Κατσαρόλα
Τηγάνι
Υλικά
ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΡΑΜΕΛΩΜΕΝΑ ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΑ
Video
Εκτέλεση
- Ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος (35% λιπαρά) σε μικρή κατσαρόλα και μόλις φουσκώσει την αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Προσθέτουμε μέσα την ψιλοκομμένη σοκολάτα και σκεπάζουμε την κατσαρόλα.
- Αφήνουμε 1΄.
- Ανακατεύουμε με σπάτουλα να λιώσει καλά η σοκολάτα και να γυαλίσει το μίγμα.
- Βάζουμε τη λιωμένη σοκολάτα σε ένα μπολ και την αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά.
- Στην ίδια κατσαρόλα, σε χαμηλή φωτιά, βάζουμε το βούτυρο μέχρι να λιώσει.
- Προσθέτουμε το κακάο και ανακατεύουμε.
- Προσθέτουμε το ζαχαρούχο γάλα και το αλάτι και ανακατεύουμε. Η φωτιά πρέπει να είναι χαμηλή ίσα που να λιώσουν τα υλικά και να ομογενοποιηθούν για να γίνει λείος και γυαλιστερός ο κορμός σοκολάτας.
- Αφού ομογενοποιηθεί το μίγμα, αποσύρουμε από τη φωτιά κι αφήνουμε για λίγο να γίνει χλιαρό.
- Προσθέτουμε τη λιωμένη σοκολάτα και σπάμε μέσα τα μπισκότα με το χέρι, χοντροκομμένα.
- Προσθέτουμε τα καραμελωμένα φουντούκια και ραντίζουμε τον κορμό σοκολάτας με κονιάκ ή λικέρ καφέ.
- Ανακατεύουμε πολύ καλά με σπάτουλα ή με το χέρι.
- Τυλίγουμε το μίγμα για το σαλάμι σε λαδόκολλα ή διπλή μεμβράνη.
- Σφίγγουμε τις άκρες της λαδόκολλας ώστε να κρατήσει το σχήμα του ο κορμός και τον παγώνουμε στο ψυγείο, τουλάχιστον για 2 ώρες ή στην κατάψυξη μέχρι να σφίξει.
- Διατηρείται για 1 εβδομάδα στο ψυγείο ή για πολλές εβδομάδες στην κατάψυξη.
ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΑ
- Απλώνουμε τα φουντούκια σε ένα ταψί, και ψήνουμε στους 200ºC, στον αέρα, στη μεσαία σχάρα, μέχρι να καβουρδιστούν και να ροδίσουν ελαφρά.
- Τα φουντούκια πρέπει να είναι ζεστά όταν τα ρίξουμε στη καραμέλα.
- Βάζουμε σε αντικολλητικό τηγάνι 1/4 της ζάχαρης απλώνοντάς τη σε όλη την επιφάνια του τηγανιού, σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά να λιώσει.
- Κάθε φορά που λιώνει η ζάχαρη και σκουραίνει το χρώμα, προσθέτουμε άλλο 1/4 ζάχαρης, σταδιακά δηλαδή, ρίχνουμε τη ζάχαρη στο τηγάνι για να γίνει καραμέλα.
- Αμέσως μόλις λιώσει όλη η ζάχαρη, προσθέτουμε τα καβουρδισμένα φουντούκια.
- Ανακατεύουμε να ντυθούν με την καραμέλα και τα αδειάζουμε με μιας όλα τα καραμελωμένα φουντούκια σε λαδόκολλα.
- Τα απλώνουμε με την σπάτουλα όσο είναι καυτά.
- Προσέξτε γιατί το μίγμα καίει πολύ.
- Αφήνουμε τα καραμελωμένα φουντούκια να κρυώσουν τελείως και τα σπάμε με το χέρι σε κομμάτια.
- Τα χτυπάμε λίγα λίγα σε γουδί μέχρι να γίνουν ψιλοκομμένα κομμάτια ή τα βάζουμε λίγα λίγα στο μπλέντερ και τα ψιλοκόβουμε χωρίς να τα κάνουμε σκόνη.