Είναι λαχταριστό κι εντυπωσιακό γλυκό από αφράτο παντεσπάνι.

Είναι λαχταριστό κι εντυπωσιακό γλυκό από αφράτο παντεσπάνι.

  • προετοιμασία 10 λεπτά
  • μαγείρεμα 30 λεπτά
3

Για το παντεσπάνι

  • 250 γρ. μαλακό βούτυρο
  • 250 γρ. ζάχαρη
  • 250 γρ. αυγά
  • 250 γρ. αλεύρι που φουσκώνει
  • 1-1/2 κ.γ. υγρή βανίλια

Για την γέμιση

  • 250 γρ. μαρμελάδα φράουλα
  • 250 γρ. σαντιγί

Για το σερβίρισμα

  • Λίγες φράουλες
  • Λίγη άχνη
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Για να ξεκινήσουμε την συνταγή

    Βουτυρώνουμε 2 ταψάκια των 20 εκ.  Στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί στη βάση τους.

    Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160º C,  στον αέρα.  Θα ψήσουμε στην μεσαία σχάρα.

    Για το Victoria sponge sandwich cake όλα τα υλικά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου και το βούτυρο πρέπει να είναι πολύ μαλακό. Χρησιμοποίησα soft βούτυρο και το αποτέλεσμα ήταν πολύ αφράτο κέικ φουσκωτό.

    Θα χρησιμοποιήσουμε 4 μεγάλα αυγά ή 250 γραμ. αυγά.  Το αλεύρι για το κέικ πρέπει να είναι κοσκινισμένο.

    Στην ουσία φτιάχνουμε 2 παντεσπάνια φουσκωτά κι αφράτα και τα κλείνουμε σε σάντουιτς κέικ, βάζοντας ενδιάμεσα στρώση από κόκκινη μαρμελάδα και σαντιγί.

    Είναι λαχταριστό κι εντυπωσιακό γλυκό σαν τούρτα από αφράτο παντεσπάνι.

    Για το Victoria Cake

    Χτυπάμε με μίξερ χειρός, το πολύ μαλακό βούτυρο με την ψιλή κρυσταλλική ζάχαρη για 4-5’ να γίνουν κρέμα.

    Ένα ένα προσθέτουμε τα αυγά, να τα πίνει το μείγμα, πριν προσθέσουμε το επόμενο.

    Προσθέτουμε την βανίλια.

    Σκάβουμε τον κάδο με σπάτουλα να ομογενοποιηθούν σωστά τα υλικά.

    Προσθέτουμε το μισό αλεύρι και χτυπάμε τα υλικά για λίγα δευτερόλεπτα, να ενσωματωθεί το αλεύρι.

    Τέλος προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι και με μια σπάτουλα απαλά ανακατεύουμε το μείγμα.

    Ισομοιράζουμε το κέικ στις δυο έτοιμες φόρμες.

    Ισιώνουμε την επιφάνεια για να ψηθεί ομοιόμορφα.

    Χτυπάμε την φόρμα στον πάγκο για φύγει ο αέρας που τυχόν εγκλωβίστηκε.

    Τοποθετούμε στην μεσαία σχάρα και ψήνουμε για περίπου 25 με 30′, ανάλογα τον φούρνο.

    Είναι έτοιμα όταν ροδίσουν, φουσκώσουν και ξεκολλήσουν από τις φόρμες. Προσοχή πάντα ελέγχουμε την καρδιά του αν ψήθηκε, μπήγοντας την λάμα ενός μαχαιριού αφού περάσει ο χρόνος ψησίματος.

    Αφήνουμε να σταθούν για 10′ στην φόρμα.

    Τα αναποδογυρίζουμε σε σχάρα και αφαιρούμε το αντικολλητικό χαρτί.

    Αφήνουμε να κρυώσουν τελείως

    Διαφήμιση

    Μοντάρισμα

    Βάζουμε 1 κουταλιά σαντιγί στο κέντρο της πιατέλας.

    Ακουμπάμε επάνω το ένα κέικ.

    Αφαιρούμε λεπτή φέτα από την επιφάνεια του ώστε να ρουφήξει την μαρμελάδα.

    Κάνουμε μια στρώση την μαρμελάδα φράουλα αφήνοντας κενό 1 εκατοστό περιμετρικά.

    Βάζουμε την σαντιγί με κορνέ ή με κουτάλι.

    Ακουμπάμε επάνω το δεύτερο κέικ.

    Διαφήμιση

    Για το σερβίρισμα

    Αχνίζουμε με λίγη άχνη.

    Γαρνίρουμε το Victoria sponge sandwich cake με ολόκληρες φράουλες.

    Κόβουμε σε τρίγωνα κομμάτια. Ιδανικά τρώγεται ολόφρεσκο.

    Διατηρείται στο ψυγείο για 3-4 ημέρες καλά σκεπασμένο.

    Το Victoria cake μπορείτε αφού το ψήσετε και κρυώσει καλά να το διατηρήσετε τυλιγμένο στην κατάψυξη για αρκετές εβδομάδες. Όταν θέλετε να το σερβίρετε θα το αποψύξετε και θα το γεμίσετε με μαρμελάδα και σαντιγί.

    Διαφήμιση

    Μυστικά

    Δεν βγάζουμε τα κέικ από τον φούρνο, αν δεν σιγουρευτούμε ότι ψήθηκαν στο κέντρο τους.

    Αν τα βγάλετε πρόωρα και δεν έχουν ψηθεί σωστά, θα βουλιάξουν στην μέση.

    Αν τα παραψήσετε, θα στεγνώσουν και θα είναι ξερό το γλυκό.

    Με 20 εκ. φόρμες, βγαίνει πολύ φουσκωτό

    Με 22 εκ. φόρμες, βγαίνει μέτριο σε ύψος.

    Με 24 εκ. φόρμες, θα βγει χαμηλό αλλά με μεγαλύτερη επιφάνεια και περισσότερα κομμάτια για σερβίρισμα.

    Αν χρησιμοποιήσετε φόρμες μεγαλύτερες από 20 εκ., τότε θα αλλάξει και ο χρόνος ψησίματος. Μετά τα 18’ πρέπει να τσεκάρετε τα κέικ.

    Αν φουσκώσουν πολύ στο κέντρο, τότε αφαιρέστε λεπτή φέτα από την επιφάνεια λίγο πριν το μοντάρισμα του γλυκού, για ομοιόμορφο αποτέλεσμα.

    Αν είστε λάτρης των κέικ, εδώ θα βρείτε τις ωραιότερες συνταγές.

    Ιστορία της συνταγής

    Το αφράτο Victoria cake, πήρε το όνομα του από την βασίλισσα Βικτώρια της Αγγλίας, η οποία συνήθιζε να το απολαμβάνει καθημερινά με το τσάι της. Λέγεται επίσης Victoria sponge cake ή Victoria sandwich cake και υπάρχουν πολλές παραλλαγές. Όμως η κλασική συνταγή Victoria cake αποτελείται από βούτυρο, ζάχαρη, αυγά, αλεύρι και βανίλια.

    Η γέμιση από σπιτική μαρμελάδα φράουλα ή μαρμελάδα από κόκκινα φρούτα και αφράτη σαντιγί, το κάνουν λαχταριστό. Λόγω της ευκολίας, το κέικ Victoria διαδόθηκε πολύ γρήγορα σε όλο τον κόσμο.

    Οδηγός Μαγειρικής

    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται