Στιφάδο κοτόπουλο

Στιφάδο κοτόπουλο με πλούσια σάλτσα! Ιδανικό για το Κυριακάτικο τραπέζι – σερβίρεται τέλεια με τηγανητές πατάτες ή ρύζι πιλάφι.

Εύκολη
2:15

5 μερίδες

15 λεπτά

2 ώρες

στιφαδο κοτοπουλο

Υλικά

Εξοπλισμός

Γάστρα

Γάστρα

Φούρνος

Φούρνος

Υλικά

Εκτέλεση

  1. Κόβουμε το κοτόπουλο σε 5-6 μερίδες.
  2. Το πλένουμε καλά, ραντίζουμε με λίγο ξύδι και το στεγνώνουμε με απορροφητικό χαρτί
  3. Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια, τα κόβουμε σε χοντρές φέτες — κάθε κρεμμύδι σε 6-8 κομμάτια, ανάλογα με το μέγεθός του.
  4. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220°C, στις αντιστάσεις, τοποθετώντας τη σχάρα στην κάτω θέση.
  5. Σε μεσαία γάστρα με βαρύ καπάκι, στρώνουμε τα μισά κρεμμύδια στον πάτο.
  6. Από πάνω, βάζουμε τις μερίδες κοτόπουλου σε μία στρώση.
  7. Σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα κρεμμύδια.
  8. Προσθέτουμε τα ντοματάκια κονκασέ ή φρέσκες ντομάτες κομμένες σε χοντρές φέτες, ώστε να καλύψουμε την επιφάνεια.
  9. Μπήγουμε ολόκληρες τις σκελίδες σκόρδο και τα δαφνόφυλλα ανάμεσα στα υλικά.
  10. Πασπαλίζουμε με μπαχάρι, γαρύφαλλα και θυμάρι.
  11. Περιχύνουμε με το κρασί, το ξύδι και το ελαιόλαδο.
  12. Προσθέτουμε αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
  13. Σκεπάζουμε καλά με το καπάκι και βάζουμε τη γάστρα στον φούρνο.
  14. Ψήνουμε στους 220°C για 1 ώρα.
  15. Έπειτα χαμηλώνουμε στους 170°C και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλη 1 ώρα.
  16. Η σάλτσα θα έχει δέσει, θα είναι μελωμένη και πυκνή, χάρη στα καραμελωμένα κρεμμύδια που λιώνουν μέσα στο φαγητό.
  17. Συνοδεύεται ιδανικά με πατάτες τηγανητές ή ρύζι πιλάφι.

Tips

  • Αν ψήσετε στον αέρα, βάλτε στη μεσαία σχάρα, χαμηλώστε τη θερμοκρασία κατά 20 βαθμούς και ψήστε συνολικά κατά 15 λεπτά λιγότερο.
  • Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κεραμικό ή πυρέξ σκεύος. Καλύψτε την επιφάνεια με λαδόκολλα και σφραγίστε καλά με αλουμινόχαρτο γύρω-γύρω, ώστε να μην διαφεύγει καθόλου ατμός κατά το ψήσιμο.
Απόρρητο