Υλικά
Εξοπλισμός
Γάστρα
Φούρνος
Υλικά
Εκτέλεση
- Κόβουμε το κοτόπουλο σε 5-6 μερίδες.
- Το πλένουμε καλά, ραντίζουμε με λίγο ξύδι και το στεγνώνουμε με απορροφητικό χαρτί
- Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια, τα κόβουμε σε χοντρές φέτες — κάθε κρεμμύδι σε 6-8 κομμάτια, ανάλογα με το μέγεθός του.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220°C, στις αντιστάσεις, τοποθετώντας τη σχάρα στην κάτω θέση.
- Σε μεσαία γάστρα με βαρύ καπάκι, στρώνουμε τα μισά κρεμμύδια στον πάτο.
- Από πάνω, βάζουμε τις μερίδες κοτόπουλου σε μία στρώση.
- Σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα κρεμμύδια.
- Προσθέτουμε τα ντοματάκια κονκασέ ή φρέσκες ντομάτες κομμένες σε χοντρές φέτες, ώστε να καλύψουμε την επιφάνεια.
- Μπήγουμε ολόκληρες τις σκελίδες σκόρδο και τα δαφνόφυλλα ανάμεσα στα υλικά.
- Πασπαλίζουμε με μπαχάρι, γαρύφαλλα και θυμάρι.
- Περιχύνουμε με το κρασί, το ξύδι και το ελαιόλαδο.
- Προσθέτουμε αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
- Σκεπάζουμε καλά με το καπάκι και βάζουμε τη γάστρα στον φούρνο.
- Ψήνουμε στους 220°C για 1 ώρα.
- Έπειτα χαμηλώνουμε στους 170°C και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλη 1 ώρα.
- Η σάλτσα θα έχει δέσει, θα είναι μελωμένη και πυκνή, χάρη στα καραμελωμένα κρεμμύδια που λιώνουν μέσα στο φαγητό.
- Συνοδεύεται ιδανικά με πατάτες τηγανητές ή ρύζι πιλάφι.
Tips
- Αν ψήσετε στον αέρα, βάλτε στη μεσαία σχάρα, χαμηλώστε τη θερμοκρασία κατά 20 βαθμούς και ψήστε συνολικά κατά 15 λεπτά λιγότερο.
- Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κεραμικό ή πυρέξ σκεύος. Καλύψτε την επιφάνεια με λαδόκολλα και σφραγίστε καλά με αλουμινόχαρτο γύρω-γύρω, ώστε να μην διαφεύγει καθόλου ατμός κατά το ψήσιμο.