Υλικά
Εξοπλισμός
Μίξερ χειρός
Ταψί
Υλικά
Video
Εκτέλεση
- Όλα τα υλικά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
- Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το baking powder.
- Σε ένα μπολ βάζουμε το μαλακό βούτυρο με τη ζάχαρη.
- Με το μίξερ χειρός τα χτυπάμε μέχρι να κρεμώσει το βούτυρο και να λιώσει η ζάχαρη.
- Ένα ένα ρίχνουμε τα αυγά να τα πίνει το μείγμα.
- Προσθέτουμε το γάλα εβαπορέ, τη βανίλια το αλάτι και το ξύσμα.
- Διαλύουμε τη σόδα στο χυμό πορτοκαλιού και τα προσθέτουμε στο μείγμα.
- Ρίχνουμε το αλεύρι σιγά σιγά κρατώντας 2-3 κουταλιές έξω και απαλά χτυπάμε να ενσωματωθεί. Το αλεύρι μπορεί να μην το πάρει όλο.
- Δεν θέλει πάρα πολύ ζύμωμα για να παραμείνουν αφράτα και να μην γίνουν σφιχτά. Η ζύμη πρέπει να είναι μαλακή, απαλή και εύπλαστη.
- Αφήνουμε τη ζύμη να σταθεί για 15 λεπτά και μετά πλάθουμε μικρά κουλουράκια περίπου 25-30 γραμ. το καθένα σε ό,τι σχήμα θέλουμε.
- Εάν θέλετε να γυαλίζουν τα κουλουράκια θα τα αλείψετε με διάλειμμα αυγού. Αλλιώς τα αφήνετε σκέτα είναι το ίδιο νόστιμα.
- Αραδιάζουμε τα κουλουράκια βουτύρου σε λαμαρίνα στρωμένη με αντικολλητικό χαρτί. Διαλύουμε τον κρόκο με το νερό και τη ζάχαρη και με ένα πινέλο αλείφουμε τα κουλουράκια.
- Ψήνουμε τα κουλουράκια βουτύρου σε καλά προθερμασμένο φούρνο στον αέρα, στους 160 °C για περίπου 25′ μέχρι να ροδίσουν ή ψήνουμε εναλλακτικά στις αντιστάσεις στην κάτω σχάρα στους 180 °C μέχρι να ροδίσουν και να μοσχομυρίσουν.
- Αφήνουμε τα κουλουράκια βουτύρου να κρυώσουν καλά και τα αποθηκεύουμε σε αεροστεγές σκεύος μακριά από υγρασία για να παραμείνουν τραγανά.
ΜΥΣΤΙΚΑ
- Την ώρα που ζυμώνετε τα κουλουράκια σας κρατήστε λίγο αλεύρι και μην το ρίξετε όλο με μιας. Μπορεί να μην το πιει όλο το αλεύρι η ζύμη. Να θυμάστε ότι η ζύμη πρέπει να είναι μαλακή απαλή και εύπλαστη.
- Μπορείτε να βουτήξετε τα μισά κουλουράκια σε λιωμένη σοκολάτα.
- Αρωματίστε τα με ό,τι σας αρέσει. Ταιριάζει πολύ η βανίλια, το ξύσμα από λεμόνι ή πορτοκάλι. Εναλλακτικά αρωματίστε τα με κανέλα.