Εκτέλεση
Για την απλή και κλασική γρήγορη λαγάνα χωρίς ζύμωμα, ξεπαγώνουμε πρώτα τη ζύμη για πίτσα. Στρώνουμε λαδόκολλα σε λαμαρίνα. Βρέχουμε την ζύμη με νερό, την κυλάμε σε σουσάμι και την βάζουμε στη λαμαρίνα. Ραντίζουμε με νερό και πασπαλίζουμε όλη την επιφάνεια με σουσάμι.
Τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε σε ζεστό σημείο για 30′. Αφού φουσκώσει, με τα δάχτυλα κάνουμε λακούβες στη φουσκωμένη ζύμη. Την ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς στον αέρα για 20′ να ροδίσει.
Για τη γεμιστή λαγάνα με ελιά και φιλέτο πιπεριάς
Αφήνουμε τη ζύμη για πίτσα να ξεπαγώσει και τη βάζουμε σε λαδόκολλα. Αλείφουμε την πάστα ελιάς σε όλη την επιφάνεια και την τυλίγουμε σε ρολό. Η ένωση του ρολού πρέπει να είναι προς τα κάτω. Με κοφτερό μαχαίρι κόβουμε σε λεπτές φέτες. Ανοίγουμε τις φέτες μια δεξιά, μια αριστερά εναλλάξ κατά μήκος του ρόλου. Σαν να σχηματίζουμε ένα λουλούδι. Πατάμε με τις παλάμες το σχήμα της λαγάνας να πλατύνει, αλείφουμε με ελαιόλαδο, πασπαλίζουμε με σουσάμι και ρίγανη και γαρνίρουμε σε ρίγες με τα φιλέτα πιπεριάς.
Μεταφέρουμε σε λαμαρίνα με την λαδόκολλα. Αφήνουμε να φουσκώσει σε ζεστό σημείο για 30´και ψήνουμε για 20′ περίπου σε καλά προθερμασμένο φούρνο να ροδίσει.
Για τη γεμιστή λαγάνα με ταχίνι και χαλβά
Αφήνουμε τη ζύμη για πίτσα να ξεπαγώσει και την βάζουμε σε λαδόκολλα. Αλείφουμε όλη την επιφάνεια με το ταχίνι, πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη και την κανέλα και τέλος πασπαλίζουμε με τα τρίματα χαλβά.
Τυλίγουμε σε ρολό, η ένωση να ακουμπάει στον πάγκο. Κόβουμε κατά μήκος το ρολό μέχρι κάτω. Πλέκουμε τα δυο κομμάτια .Τα πατάμε με πλάστη ή με την παλάμη να γίνει πλακέ η λαγάνα. Πασπαλίζουμε με σουσάμι. Αφήνουμε σε ζεστό σημείο για 30′. Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο για 20′ να ροδίσει.
Για την ταραμοσαλάτα με πατάτες
Βράζουμε τις πατάτες και αφού κρυώσουν ελαφρά, ώστε να μπορούμε να τις πιάσουμε, τις ξεφλουδίζουμε. Τις κομματιάζουμε με το μίξερ στους κόφτες ή στο μπλέντερ. Προσθέτουμε τον ταραμά, το κρεμμύδι, τον άνηθο και το λεμόνι. Χτυπάμε τα υλικά, να πολτοποιηθούν. Σταγόνα σταγόνα, με ροή κλωστής και πάντα με το μίξερ σε λειτουργία, ρίχνουμε το ελαιόλαδο. Τέλος προσθέτουμε το νερό. Σερβίρουμε με φρυγανισμένο ψωμί και ελιές.