Μαρμέλαδα εσπεριδοειδών

Υλικά

Για τη μαρμελάδα εσπεριδοειδών

  • 2 μεγάλα πορτοκάλια χοντρόφλουδα
  • 1 περγαμόντο
  • 1 μεγάλο γκρέιπφρουτ (κατά προτίμηση ροζ)
  • 1 λεμόνι
  • Όση σηκώσει ζάχαρη
  • 1 κ.σ. χυμό λεμονιού
  • 1 lt νερό

Για τη μαρμελάδα εσπεριδοειδών

Θα χρησιμοποιήσουμε φρούτα ακέρωτα και αν είναι δυνατόν, βιολογικά.

Πλένουμε καλά τα φρούτα.

Στύβουμε τα πορτοκάλια στο στίφτη, καθώς και το γκρέιπφρουτ.

Κρατάμε το χυμό.

Κόβουμε στα τέσσερα τις στυμμένες πορτοκαλόφλουδες.

Αφαιρούμε τις φλούδες από τα στυμμένα φρούτα (πορτοκάλια και γκρέιπφρουτ) και τις ψιλοκόβουμε σαν σπιρτόξυλα.

Τις ρίχνουμε στην κατσαρόλα.

Τη σάρκα από τα στυμμένα φρούτα, τα κουκούτσια και ό,τι έχει μείνει στο στίφτη τα δένουμε σε ένα τουλπάνι ή τούλι.

Βάζουμε το τουλπάνι στην κατσαρόλα.

Αφαιρούμε τις φλούδες από το λεμόνι και το περγαμόντο και τις ψιλοκόβουμε.

Τις προσθέτουμε στην κατσαρόλα.

Ο χυμός από τα στυμμένα φρούτα πρέπει να είναι μισό λίτρο, αλλιώς συμπληρώνουμε µε λίγο επιπλέον.

Τον ρίχνουμε στην κατσαρόλα, καθώς και το 1 λίτρο νερό.

Τα αφήνουμε µία νύχτα στην κατσαρόλα σκεπασµένα, πάνω στον πάγκο της κουζίνας.

Την επόµενη ημέρα βάζουμε την κατσαρόλα στην εστία, να πάρει βράση.

Μόλις πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά (στη μέση) και σιγοβράζουμε για περίπου 1 ώρα και 15΄, έως ότου μειωθούν τα υγρά στο μισό.

Τότε στύβουμε καλά το τουλπάνι στην κατσαρόλα και το βγάζουμε.

Μετράμε το μείγμα της κατσαρόλας και όσα φλιτζάνια είναι αυτό τόση ζάχαρη προσθέτουμε (περίπου 4-5 φλιτζάνια).

Αφού προσθέσουμε τη ζάχαρη στα φρούτα, ανακατεύουμε και αφήνουμε να πάρει βράση.

Ξαφρίζουμε από την επιφάνεια όποτε είναι αναγκαίο.

Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 35΄, να δέσει η μαρµελάδα.

Στο τέλος του βρασμού προσθέτουμε το χυμό λεμονιού.

Για την αποστείρωση των βάζων

Πλένουμε πολύ καλά µε ζεστό νερό και σαπούνι τα βάζα και τα καπάκια.

Τα σκουπίζουμε.

Πάνω στη σχάρα του φούρνου απλώνουμε µία πετσέτα.

Τοποθετούμε εκεί τα βάζα και τα καπάκια και κλείνουμε το φούρνο.

Τον ανάβουμε στους 150°C, στις αντιστάσεις, για 15΄.

Μόλις βγάλουμε τα βάζα, καυτά όπως είναι τα γεμίζουμε µε την καυτή μαρµελάδα μέχρι πάνω, ξέχειλα, και σφραγίζουμε µε τα καπάκια.

Τα γυρνάμε ανάποδα (τα καπάκια να ακουμπούν στον πάγκο) μέχρι να κρυώσουν καλά τα βάζα.

Τα φυλάμε στο ντουλάπι για μήνες.

Όταν ανοίξουμε µία μαρµελάδα ή γλυκό του κουταλιού τότε τη διατηρούμε στο ψυγείο.

Δείτε ακόμα περισσότερα μυστικά για τέλεια μαρμελάδα εδώ:

https://www.argiro.gr/recipe/marmelada-esperidoeidon/