Υλικά
ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΚΕΡΑΣΙ
Εξοπλισμός
Κατσαρόλα
Υλικά
ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΚΕΡΑΣΙ
Εκτέλεση
- Διαλέγουμε κεράσια ώριμα αλλά σφριγηλά, με λαμπερό χρώμα, χωρίς αλλοιώσεις στο φλοιό τους και χτυπήματα.
- Ζυγίζουμε τα κεράσια αφού τα καθαρίσουμε.
- Τα πλένουμε καλά. Αφαιρούμε τα κοτσάνια.
- Αφαιρούμε τα κουκούτσια, φορώντας γάντια, πάνω από την κατσαρόλα που θα τα βράσουμε ώστε να συλλέξουμε τους χυμούς που στάζουν.
- Εάν μας αρέσει να βρίσκουμε κομμάτια φρούτων στη μαρμελάδα, απλά τα ζουλάμε λίγο με τα χέρια, να λιώσουν ελαφρά.
- Εάν τη θέλουμε λεία σαν πελτέ, πολτοποιούμε τα κεράσια στο μπλέντερ. Προσωπικά, μου αρέσει η μαρμελάδα με κομμάτια.
- Κάνουμε στρώσεις από κεράσια και ζάχαρη στην κατσαρόλα.
- Την αφήνουμε από λίγες ώρες έως 1 νύχτα στο ψυγείο (ανάλογα με το πόσο ανυπόμονοι είστε), να κατεβάσουν τα φρούτα τους χυμούς τους και να λιώσει η ζάχαρη.
- Μπορούμε όμως να τα βράσουμε και αμέσως.
- Αφού πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά.
- Ξαφρίζουμε τους αφρούς που μαζεύονται στην επιφάνεια.
- Ανακατεύουμε τη μαρμελάδα με ξύλινη κουτάλα.
- Προς το τέλος του βρασμού προσθέτουμε το χυμό του λεμονιού.
- Μόλις η ράχη της κουτάλας κρατάει στρώση μαρμελάδας, τότε σβήνουμε τη φωτιά (βράζουμε περίπου 35-40 λεπτά).
- Ισομοιράζουμε την καυτή μαρμελάδα σε καυτά αποστειρωμένα βάζα, γεμίζοντάς τα ως πάνω.
- Σφραγίζουμε τα βάζα και τα αναποδογυρίζουμε στον πάγκο.
- Όταν κρυώσουν τελείως, τα τοποθετούμε στο ντουλάπι.
- Όταν ανοίξουμε τα βάζα, τα βάζουμε στο ψυγείο.