Υλικά
ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΛΩΤΟΥ
Υλικά
ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΛΩΤΟΥ
Εκτέλεση
- Οι λωτοί που θα χρησιμοποιήσουμε δεν πρέπει να είναι πολύ ώριμοι. Πρέπει ο λωτός να έχει ωριμάσει αλλά να έχει σφιχτή σάρκα.
- Προσωπικά προτιμώ τους μεγάλους κιτρινοπορτοκαλί λωτούς, με ωοειδές σχήμα και κωνική απόληξη.
- Πλένουμε και καθαρίζουμε τα φρούτα. Αφαιρούμε τις λευκές ίνες στο κέντρο και τους εμφανείς σπόρους.
- Κόβουμε σε κομμάτια τον λωτό και το μήλο.
- Τα βάζουμε σε μια μικρή κατσαρόλα.
- Προσθέτουμε 1 κομμάτι φλούδα πορτοκαλιού και στίβουμε μέσα το πορτοκάλι.
- Ρίχνουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε.
- Βάζουμε τα υλικά για 10′ σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
- Μετά πολτοποιούμε τη μαρμελάδα λωτού με ραβδομπλέντερ.
- Συνεχίζουμε τον βρασμό χαμηλώνοντας τη εστία σε μέτρια ένταση, για περίπου 25′.
- Προς το τέλος του βρασμού αρωματίζουμε με λουίζα η αρμπαρόριζα και προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού.
- Η μαρμελάδα είναι έτοιμη όταν πυκνώσει και αφήνει στρώση στην ράχη της κουτάλας.
- Όση ώρα βράζει ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα μερικές φορές.
- Γεμίζουμε ένα μεγάλο ή δυο μικρά αποστειρωμένα καυτά βάζα, μέχρι πάνω.
- Σφραγίζουμε με το καπάκι και αναποδογυρίζουμε το βάζο στον πάγκο της κουζίνας, ώστε να δημιουργηθεί περιβάλλον με κενό αέρος.
- Αφήνουμε έτσι μέχρι να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
- Αποθηκεύουμε το βάζο σε σκιερό ντουλάπι.
- Μετά το άνοιγμα συντηρούμε την μαρμελάδα λωτού στο ψυγείο.
Tips
- Να θυμάστε ότι η μαρμελάδα είναι αραιή όσο είναι καυτή, αλλά όταν κρυώσει σταθεροποιείται. Γι’ αυτό προσοχή στον βρασμό μην σφίξει πολύ όσο βράζει στην κατσαρόλα.
- Ρίξε μια κουταλιά βρασμένη καυτή μαρμελάδα σε ένα ρηχό πιάτο κι άσε να σταθεί για 2-3΄. Αν κουνήσεις το πιάτο και η μαρμελάδα τρέχει, σημαίνει ότι θέλει επιπλέον βράσιμο.