Μαρμελάδα σύκο

Μαρμελάδα σύκο χωρίς συντηρητικά, γεμάτη φυτικές ίνες, θρεπτική και με άρωμα καλοκαιριού.

Εύκολη
0:50

3 βάζα (400ml)

10 λεπτά

40 λεπτά

μαρμελαδα συκο

Υλικά

ΓΙΑ ΝΑ ΑΡΩΜΑΤΙΣΟΥΜΕ (ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΑ)

Εξοπλισμός

Κατσαρόλα

Κατσαρόλα

Υλικά

ΓΙΑ ΝΑ ΑΡΩΜΑΤΙΣΟΥΜΕ (ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΑ)

Εκτέλεση

  1. Θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα φρούτα με τη φλούδα τους, αφού τα πλύνουμε σχολαστικά. Διαλέγουμε σύκα ώριμα αλλά όχι λιωμένα.
  2. Με κοφτερό μαχαίρι αφαιρούμε το κοτσανάκι και στη συνέχεια τα κόβουμε στα 2 ή στα 4 αν είναι μεγάλα.
  3. Πλένουμε τα δαμάσκηνα και τα κόβουμε στη μέση.
  4. Αφαιρούμε το κουκούτσι.
  5. Βάζουμε τα φρούτα σε φαρδιά κατσαρόλα με χοντρή βάση.
  6. Πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη.
  7. Καλύπτουμε με μεμβράνη και τα φυλάμε στο ψυγείο για μία νύχτα.
  8. Την επόμενη βάζουμε την κατσαρόλα στο μάτι και αφήνουμε τη μαρμελάδα να πάρει βράση σε μέτρια φωτιά.
  9. Ξαφρίζουμε όποτε είναι αναγκαίο.
  10. Η μαρμελάδα μας είναι έτοιμη όταν αφήνει μια στρώση στη ράχη της κουτάλας.
  11. Στον τελευταίο βρασμό προσθέτουμε και το χυμό λεμονιού και αφήνουμε να πάρει μία ακόμη βράση.
  12. Ισομοιράζουμε τη ζεστή μαρμελάδα σύκο σε αποστειρωμένα καυτά βάζα.
  13. Τα γεμίζουμε μέχρι επάνω. Καλύπτουμε με τα αποστειρωμένα καπάκια τους, σφραγίζουμε και τα αναποδογυρίζουμε στον πάγκο της κουζίνας.
  14. Όταν κρυώσουν τα φυλάμε σε ντουλάπι.
  15. Αν θέλουμε, μπορούμε να αρωματίσουμε τη μαρμελάδα με γαρίφαλο, κανέλα ή αρμπαρόριζα.

Tips

Πότε προσθέτουμε: Γαρίφαλο, κανέλα, αρμπαρόριζα

  • Δεν τα βάζoυμε όλα μαζί – διαλέγουμε ένα από τα παραπάνω ή έναν συνδυασμό που μας αρέσει (π.χ. κανέλα + αρμπαρόριζα).
  • Τα προσθέτουμε όταν βράζουμε τη μαρμελάδα και μόλις δέσει η μαρμελάδα τα αφαιρούμε. (Δεν τα αφήνεις μέσα γιατί θα πικρίσουν με τον καιρό.)
  • Η μαρμελάδα που έρχεται σε επαφή με τον αέρα, αφού δηλαδή ανοιχτεί, φυλάσσεται στο ψυγείο.
  • Αν χρησιμοποιήσουμε βανίλια ή δαμάσκηνο, η μαρμελάδα παίρνει κόκκινη απόχρωση. Αν βάλουμε μήλο βγαίνει ξανθή.
Απόρρητο