• προετοιμασία 10 λεπτά
  • μαγείρεμα 40 λεπτά
Βαθμολογήστε

Για τη μαρμελάδα σύκο

  • 800 γρ. σύκα (φρέσκα)
  • 200 γρ. δαμάσκηνα φρέσκα (ή βανίλιες ή μήλα)
  • 700 γρ. ζάχαρη
  • 1/2 λεμόνι (το χυμό του)

Για να αρωματίσουμε (προαιρετικά)

  • Γαρίφαλο
  • Κανέλα
  • Αρμπαρόριζα

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Ώριμα κι όχι λιωμένα σύκα

    Ξαφρίζουμε

    Βάζουμε σε ζεστά βάζα τη καυτή μαρμελάδα.

    Για τη μαρμελάδα σύκο

    Θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα φρούτα με τη φλούδα τους, αφού τα πλύνουμε σχολαστικά. Διαλέγουμε σύκα ώριμα αλλά όχι λιωμένα.

    Με κοφτερό μαχαίρι αφαιρούμε το κοτσανάκι και στη συνέχεια τα κόβουμε στα 2 ή στα 4 αν είναι μεγάλα.

    Πλένουμε τα δαμάσκηνα και τα κόβουμε στη μέση.

    Αφαιρούμε το κουκούτσι.

    Βάζουμε τα φρούτα σε φαρδιά κατσαρόλα με χοντρή βάση.

    Πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη.

    Καλύπτουμε με μεμβράνη και τα φυλάμε στο ψυγείο για μία νύχτα.

    Την επόμενη βάζουμε την κατσαρόλα στο μάτι και αφήνουμε τη μαρμελάδα να πάρει βράση σε μέτρια φωτιά.

    Ξαφρίζουμε όποτε είναι αναγκαίο.

    Η μαρμελάδα μας είναι έτοιμη όταν αφήνει μια στρώση στη ράχη της κουτάλας.

    Στον τελευταίο βρασμό προσθέτουμε και το χυμό λεμονιού και αφήνουμε να πάρει μία ακόμη βράση.

    Ισομοιράζουμε τη ζεστή μαρμελάδα σε αποστειρωμένα καυτά βάζα.

    Τα γεμίζουμε μέχρι επάνω.

    Καλύπτουμε με τα αποστειρωμένα καπάκια τους, σφραγίζουμε και τα αναποδογυρίζουμε στον πάγκο της κουζίνας.

    Όταν κρυώσουν τα φυλάμε σε ντουλάπι.

    Η μαρμελάδα που έρχεται σε επαφή με τον αέρα, αφού δηλαδή ανοιχτεί, φυλάσσεται στο ψυγείο.

    Αν θέλουμε, μπορούμε να αρωματίσουμε τη μαρμελάδα με γαρίφαλο, κανέλα ή αρμπαρόριζα.

    Προσωπικά την προτιμώ σκέτη.

    Αν χρησιμοποιήσουμε βανίλια ή δαμάσκηνο, η μαρμελάδα παίρνει κόκκινη απόχρωση.

    Αν βάλουμε μήλο βγαίνει ξανθή.

    Για 3 βάζα των 500 ml

    Αναμονή: 1 νύχτα

    Δείτε ακόμα περισσότερα μυστικά για τέλεια μαρμελάδα εδώ:

    Τα μυστικά
    Μυστικά για σπιτικές μαρμελάδες
    Διαφήμιση

    Ποιο γλυκό του κουταλιού θα τρώγατε πιο ευχάριστα;

    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται

    Καλώς ήλθατε στο νέο Argiro.gr

    Εγκατάσταση
    ×