Μετσοβίτικη πρασόπιτα
Ξεπλένουμε πρώτα καλά το ρύζι σε σουρωτήρι. Στύβουμε λίγο λεμόνι στο πλυμένο ρύζι, για να το κρατήσει σπυρωτό μέσα στην πίτα.
Καθαρίζουμε τα πράσα, τα πλένουμε, τα ψιλοκόβουμε και τα αχνίζουμε για 5′, με 3 φλιτζάνια νερό, για να μαλακώσουν.
Προσθέτουμε το ρύζι και βράζουμε για 10′.
Στραγγίζουμε τα υλικά και τα βάζουμε σε λεκάνη. Τα αφήνουμε λίγο να κρυώσουν.
Προσθέτουμε το λάδι, το γιαούρτι και τα χτυπημένα αυγά, και ανακατεύουμε καλά.
Τέλος, προσθέτουμε τα τυριά.
Ανακατεύουμε και αλατοπιπερώνουμε.
Ανοίγουμε τη σφολιάτα. Στρώνουμε το ένα φύλλο σε πυρίμαχο, μακρόστενο, μεγάλο σκεύος. Τραβάμε ελαφρά τις άκρες, ώστε να ανασηκωθούν και να καλύψουν το τοίχωμα του ταψιού έως τη μέση.
Αδειάζουμε τη γέμιση στη σφολιάτα. Απλώνουμε και ισιώνουμε την επιφάνεια.
Κόβουμε το δεύτερο φύλλο σφολιάτας σε κομμάτια και κάνουμε σχέδια στην επιφάνεια της πίτας, αφήνοντας κενά για να αναπνέει η πίτα και να φεύγουν οι υδρατμοί.
Ανακατεύουμε τον κρόκο με το νερό και αλείφουμε την πίτα.
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς C με αέρα, στη μεσαία σχάρα για 10′ και στη συνέχεια, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 170 βαθμούς C, συνεχίζοντας το ψήσιμο για 40′ επιπλέον, μέχρι να ροδίσει και από κάτω .
Αφήνουμε την πρασόπιτα λίγο να κρυώσει κι έπειτα την κόβουμε και τη σερβίρουμε.
Μπορούμε να συνοδέψουμε την πίτα μας με μια ωραία πράσινη σαλάτα εποχής.
Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε την τραγανη πρασόπιτα με κιμά.
Δείτε ακόμα όλα μου τα μυστικά για τις πίτες για σίγουρη επιτυχία πάντα!