Μπακλαβάς από την Αργυρώ. Επαγγελματική συνταγή για μπακλαβά που μένει αξέχαστος!

Μπακλαβάς από την Αργυρώ. Επαγγελματική συνταγή για μπακλαβά που μένει αξέχαστος!

  • προετοιμασία 10 λεπτά
  • μαγείρεμα 1 ώρα & 30 λεπτά
1268
  • 2 συσκ. φύλλο κρούστας
  • 300 γρ. βούτυρο
  • 500 γρ. καρύδια
  • 50 γρ. ζάχαρη
  • 50 γρ. μαλακό βούτυρο για το ταψί

Για το σιρόπι

  • 600 γρ. ζάχαρη
  • 500 γρ. νερό
  • Λίγες σταγόνες χυμό λεμονιού

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Ο μπακλαβάς είναι ένα από τα πιο διάσημα γλυκά παγκοσμίως. Και υπάρχει πραγματικά τεράστια διαμάχη ως προς την προέλευσή του. Οι Τούρκοι, οι Άραβες, οι Εβραίοι, οι Αρμένιοι ακόμη και οι Βούλγαροι είναι μερικοί που διεκδικούν τον μπακλαβά σαν το εθνικό τους γλυκό. Και εμείς στην Ελλάδα, θεωρούμε το μπακλαβά ελληνικότατο γλυκό καθώς αποδεδειγμένα φτιαχνόταν στην ευρύτερη περιοχή της χώρας μας από την εποχή της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, πριν οι Οθωμανοί να καταλάβουν την Πόλη. Όποια και να είναι η ιστορία του, το σίγουρο είναι ότι όταν ακούς τη λέξη μπακλαβάς, ο νους σου πάει σε πάμπολλα στρώματα από τραγανό φύλλο κρούστας, με τριμμένα καρύδια κρυμμένα ανάμεσα σε κάθε στρώση. Ο νους σου πάει στο αρωματικό σιρόπι που αγκαλιάζει όλα τα υλικά και τα μελώνει με τη γλύκα και τα αρώματά του. Η αλήθεια είναι ότι το καλό σπιτικό γλυκό και κυρίως ο σπιτικός μπακλαβάς, θέλει τη μαεστρία του. Θέλει να έχεις μια δοκιμασμένη συνταγή, επαγγελματική το βέλτιστο, με αναλυτικές οδηγίες τόσο για το στρώσιμο των φύλλων όσο και για το σιρόπι-δοσολογία και τον ακριβή τρόπο σιροπιάσματος. Θέλει επίσης να γνωρίζεις όλα τα μυστικά για καλό μπακλαβά, γιατί οι λεπτομέρειες κάνουν πραγματικά τη διαφορά. Ο καλός μπακλαβάς θέλει επίσης επιλογή άριστων υλικών. Από το φύλλο και τα καρύδια που θα διαλέξεις μέχρι και το βούτυρο που θα δώσει τα μοναδικά του αρώματα στο παραδοσιακό σιροπιαστό γλυκό.

    Εκτελεση

    Αλέθουμε πρώτα τους ξηρούς καρπούς στο μπλέντερ με τη ζάχαρη, για να γίνουν πούδρα.

    Λιώνουμε το βούτυρο σε χαμηλή φωτιά και το αφήνουμε στην άκρη.

    Τα φύλλα στο ταψί

    Χρησιμοποιούμε ένα ταψί  35x27x5 εκ.

    Αλείφουμε με το μαλακό βούτυρο πολύ καλά.

    Θα κάνουμε μια στρώση με τα μισά φύλλα.

    Απλώνουμε το ένα πακέτο, στρώνοντας το ένα πάνω στο άλλο.

    Ραντίζουμε πεταχτά με το λιωμένο βούτυρο ανάμεσα τους.

    Πασπαλίζουμε σε μια στρώση τους αλεσμένους ξηρούς καρπούς.

    Στρώνουμε τα υπόλοιπα, ένα-ένα, ραντίζοντάς τα πεταχτά με λίγο λιωμένο βούτυρο.

    Ακόμα και αν μας σπάσουν κάποια, τα χρησιμοποιούμε κανονικά σε στρώση.

    Με κοφτερό μαχαίρι αφαιρούμε τις άκρες που εξέχουν.

    Το βάζουμε στο ψυγείο να κρυώσει λίγο.

    Έτσι θα κοπεί ευκολότερα σε κομμάτια.

    Χαράζουμε με προσοχή με ένα κοφτερό μαχαίρι μικρά κομμάτια σε ρόμβους και περιχύνουμε την επιφάνεια με το λιωμένο χλιαρό βούτυρο.

    Το ανακινούμε ώστε να πάει παντού το βούτυρο.

    Ραντίζουμε την επιφάνεια με λίγο νερό για να μην ανασηκώνονται οι γωνίες στο ψήσιμο.

    Ψήσιμο – χρόνος ψησίματος

    Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 150°C στις αντιστάσεις.

    Τοποθετούμε το ταψί στην τελευταία κάτω σχάρα και ψήνουμε για περίπου 1 ώρα και 30 λεπτά, μέχρι να ροδίσει καλά.

    Αν δεν ψηθεί σωστά, θα υγροποιήσει το φύλλο και δεν θα μείνει τραγανό.

    Για να σιγουρευτώ ότι ψήθηκε καλά, ανασηκώνω τις γωνίες με τη λάμα του μαχαιριού.

    Πρέπει να έχει ροδίσει μέχρι κάτω και όλες τις στρώσεις πάνω και κάτω να έχουν χρυσορόδινο χρώμα.

    Ετοιμάζουμε το σιρόπι και σιροπιάζουμε.

    Μάθε ακόμη τα μυστικά μου:

    Βίντεο

    Οδηγός Μαγειρικής

    Μάθε από την Αργυρώ
    Κάτι μαγειρεύεται