Υλικά
ΓΙΑ ΤΗ ΝΗΣΤΙΣΙΜΗ ΜΑΓΙΟΝΕΖΑ ΧΩΡΙΣ ΑΥΓΟ
Εξοπλισμός
Μίξερ με κάδο
Υλικά
ΓΙΑ ΤΗ ΝΗΣΤΙΣΙΜΗ ΜΑΓΙΟΝΕΖΑ ΧΩΡΙΣ ΑΥΓΟ
Εκτέλεση
ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΒΗΜΑΤΑ
- Το φυτικό γάλα σόγιας είναι ιδανικό για νηστίσιμη μαγιονέζα, εναλλακτικά μπορείς να χρησιμοποιήσεις aquafaba.
- Δηλαδή, το νερό από βρασμένα ρεβύθια. Σε αυτή την περίπτωση 4-5 κ.σ. aquafaba είναι αρκετές για να αντικαταστήσεις στην αρχή της συνταγής το γάλα σόγιας.
- Προσέξτε επίσης το λάδι που θα χρησιμοποιήσετε. Αν η γεύση του λαδιού είναι έντονη, αυτό θα βγει όλο και στη γεύση της μαγιονέζας. Από εδώ και πέρα, η σπιτική νηστίσιμη μαγιονέζα χωρίς αυγό είναι υπόθεση 3 λεπτών.
- Θα χρειαστούμε πολύ ισχυρό μπλέντερ ή ραβδομπλέντερ για σωστή ομογενοποίηση.
- Εκτός από την κλασική μαγιονέζα και την vegan μαγιονέζα με αβοκάντο, μπορείς να φτιάξεις και αυτή την εύκολη συνταγή για σπιτική μαγιονέζα χωρίς αυγό. Είναι νηστίσιμη και πεντανόστιμη!
ΜΑΓΙΟΝΕΖΑ
- Βάζουμε στο κάδο του μίξερ το γάλα σόγιας
- Χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα για 1,5 λεπτό να αφρίσει το φυτικό γάλα.
- Με το μίξερ σε λειτουργία πάντα σε χαμηλή ταχύτητα, ρίχνουμε με ροή κλωστής το 1/2 από το συνολικό λάδι λίγο λίγο, μέχρι να αρχίσει να πήζει η νηστίσιμη μαγιονέζα χωρίς αυγό.
- Χτυπάμε για 1 λεπτό σε δυνατή ταχύτητα μέχρι να αρχίσει να πυκνώνει η μαγιονέζα ελαφρά.
- Προσθέτουμε μέσα στην μαγιονέζα τη μουστάρδα και το αλάτι και συνεχίζουμε να ρίχνουμε με ροή κλωστής το υπόλοιπο λάδι με υπομονή μέχρι η μαγιονέζα να πυκνώσει και να γίνει βελούδινη.
- Τέλος ρίχνουμε το ξύδι και το λεμόνι και απλά χτυπάμε λίγα δευτερόλεπτα.
- Τώρα η μαγιονέζα έχει πήξει και έχει λεία και βελούδινη υφή σαν κλασική μαγιονέζα.
- Παγώνουμε την μαγιονέζα και την απολαμβάνουμε σε σαλάτες, σε σάντουιτς, σε θαλασσινά.
- Η νηστίσιμη μαγιονέζα διατηρείται στο ψυγείο για αρκετές ημέρες.
ΜΥΣΤΙΚΑ
- Το φυτικό γάλα σόγιας είναι ιδανικό για να φτιάξεις νηστίσιμη μαγιονέζα λόγω των λιπαρών που περιέχει.
- Νηστίσιμη μαγιονέζα δεν μπορείς να φτιάξεις με άλλο φυτικό γάλα, εκτός από το γάλα σόγιας.
- Το δυνατό μπλέντερ ή μίξερ είναι απαραίτητο για σωστή ομογενοποίηση της μαγιονέζας.
Tips
- Όλο το μυστικό είναι στην ανάμειξη των υλικών ώστε να γίνει σωστά η γαλακτωματοποίηση για να έχουμε βελούδινη υφή στη νηστίσιμη μαγιονέζα.