Υλικά
ΓΙΑ ΤΗ ΜΗΛΟΠΙΤΑ
Εξοπλισμός
Ταψί
Υλικά
ΓΙΑ ΤΗ ΜΗΛΟΠΙΤΑ
Εκτέλεση
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Βάζουμε πρώτα σε μπρίκι τις σταφίδες, τις περιχύνουμε με το κονιάκ και ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά.
- Αποσύρουμε από την εστία και καλύπτουμε με μεμβράνη. Αφήνουμε τις σταφίδες να μουλιάσουν και να φουσκώσουν για 10′.
- Αλέθουμε τα καρύδια στο μπλέντερ.
- Καθαρίζουμε τα μήλα, με ένα μαχαίρι και τα κόβουμε στα 4 και κάθε τέταρτο το κόβουμε σε λεπτές φέτες.
- Τα ραντίζουμε με το χυμό λεμονιού.
- Αλείφουμε το φύλλο με ελαιόλαδο ή σπορέλαιο και σοτάρουμε τα ψίχουλα.
- Πασπαλίζουμε με 1 πρέζα από την κανέλα.
- Τα αφήνουμε να ροδίσουν για 2-3´ και τα προσθέτουμε στα μήλα, όπως επίσης προσθέτουμε και τα καρύδια και τη ζάχαρη (κρατάμε 4 κ.σ. για τα φύλλα).
- Στραγγίζουμε τις σταφίδες και τις ρίχνουμε στη γέμιση.
- Ανακατεύουμε πολύ καλά τη γέμιση.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200ºC. Απλώνουμε λαδόκολλα στον πάγκο.
- Στρώνουμε επάνω ένα φύλλο, λαδώνουμε με πινέλο και πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη.
- Επαναλαμβάνουμε το ίδιο και με τα υπόλοιπα φύλλα.
- Αφού στρώσουμε τα 6 φύλλα, το ένα πάνω στο άλλο, αδειάζουμε τη μισή γέμιση κατά μήκος.
- Κλείνουμε τα πλαϊνά του φύλλου και τυλίγουμε τη πίτα μας σε ρολό.
- Φροντίζουμε η ένωση των φύλλων να είναι προς τα κάτω.
- Αλείφουμε εξωτερικά με λίγο λάδι και μεταφέρουμε την πίτα, με τη λαδόκολλα, σε ταψί.
- Κατά τον ίδιο τρόπο φτιάχνουμε και το δεύτερο ρολό.
- Ψήνουμε για 25´, μέχρι να ροδίσουν καλά τα φύλλα.
- Μόλις τις βγάλουμε από το φούρνο τις αφήνουμε να σταθούν για 5’ και μετά αχνίζουμε με ζάχαρη άχνη και κανέλα.
- Κόβουμε κάθε ρολό σε 6 κομμάτια και σερβίρουμε όσο είναι ζεστές.
Tips
- Είναι το καλό λάδωμα των φύλλων θα δώσει έξτρα τραγανό αποτέλεσμα!