• προετοιμασία 20 λεπτά
  • μαγείρεμα 40 λεπτά
14
  • Για τη ζύμη
  • 500 γραμ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 250 γραμ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 200 γραμ. στραγγιστό γιαούρτι
  • 50 γραμ. τριμμένη παρμεζάνα ή άλλο σκληρό τυρί
  • 1/2 κ.γλ. αλάτι
  • 1/2 κ.γλ. χοντροτριμμένα ανάμεικτα πιπέρια
  • 1 αυγό
  • λίγη ρίγανη φρέσκια ψιλοκομμένη
  • λίγο θυμάρι φρέσκο ψιλοκομμένο
  • λίγο δεντρολίβανο φρέσκο ψιλοκομμένο
  • Για τη γέμιση
  • 4 ώριμες αλλά πολύ σφιχτές ντομάτες
  • 4-5 κ.σ. φρυγανιά τριμμένη
  • 250 γραμ. σκληρή φέτα
  • λίγες ελιές χωρίς κουκούτσια κομμένες σε φέτες
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • ανθός αλατιού
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • ανάμεικτα φρέσκα μυρωδικά (ρίγανη-θυμάρι-δεντρολίβανο) ψιλοκομμένα
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Για την ντοματόπιτα

    Για την ντοματόπιτα με τυρένιο φύλλο μυρωδικών

    Φτιάχνουμε πρώτα την τυρένια ζύμη για την ντοματόπιτα.

    Βάζουμε όλα τα υλικά σε μπολ και τα ζυμώνουμε λίγο να μαζευτούν σε μπάλα.

    Απλώνουμε τη ζύμη σε λεπτή στρώση πιέζοντας με τα δάχτυλα σε μεγάλο λαδωμένο ταψί. (Το ταψί της κουζίνας είναι ιδανικό).

    Πασπαλίζουμε με τη φρυγανιά όλη την ζύμη.

    Κόβουμε τις ντομάτες σε λεπτές φέτες, αφαιρούμε τους σπόρους, τις αλατίζουμε και τις αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί για 10′ να στραγγίσουν. Τις στρώνουμε πάνω στο φύλλο και πασπαλίζουμε με τη φέτα, τον ανθό αλατιού και το πιπέρι. Βάζουμε τις ελιές και ραντίζουμε με το ελαιόλαδο.

    Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 170ºC για περίπου 35′-40′ μέχρι να ροδίσει η ζύμη. Στο τελευταίο δεκάλεπτο προσθέτουμε τα μυρωδικά.

    Αφήνουμε να σταθεί 10′ για να σταθεροποιηθεί και σερβίρουμε την πίτα ζεστή η κρύα.

    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται