Παγωτό cheesecake φράουλα

Υλικά

Για το παγωτό

  • 400 γρ. Arla φρέσκο τυρί κρέμα
  • 200 γρ. Arla κρέμα γάλακτος 35%
  • 300 γρ. ζαχαρούχο γάλα
  • 1 λάιμ, (ξύσμα και χυμό)
  • Για το μπισκότο
  • 250 γρ. μπισκότα
  • 125 γρ. βούτυρο Lurpak

Για την σάλτσα φράουλα

  • 500 γρ. μικρές φράουλες
  • 100 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 1 κ.σ. κορν φλάουρ
  • 1/2 λάιμ (χυμό και φλούδα)
  • 3 κ.σ. νερό

Προετοιμασία

Θα χρησιμοποιήσουμε ένα τετράγωνο ταψί 20×20 ή αντίστοιχου μεγέθους σκεύος για κατάψυξη. Παγώνουμε το ταψί στην κατάψυξη ώστε να είναι κρύο.

Αφήνουμε το τυρί κρέμα και το βούτυρο να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου για να δουλεύοντας εύκολα χωρίς μίξερ.

Πρώτα ετοιμάζουμε το μπισκότο για το cheesecake, μετά θα φτιάξουμε την σάλτσα φράουλα και στο τέλος την κρέμα για το το παγωτό.

Για το μπισκότο

Σε μια σακούλα τροφίμων βάζουμε τα μπισκότα και το μαλακό βούτυρο σε κομμάτια.

Κλείνουμε την σακούλα και πιέζουμε με τα χέρια τα υλικά ώστε να σπάσουν τα μπισκότα σε μικρά κομμάτια χωρίς να γίνουν σκόνη και τα ανακατεύουν με το βούτυρο.

Στρώνουμε στο παγωμένο ταψί τα σπασμένα μπισκότα με το βούτυρο ρίχνοντας τα αφράτα, χωρίς να τα πιέζουμε όπως κάνουμε στο κλασικό cheesecake

Κρατάμε μερικές κουταλιές μείγμα μπισκότου-βουτύρου για την επιφάνεια του παγωτού αλλά και για το σερβίρισμα.

Βάζουμε ξανά στην κατάψυξη, να παγώνουν μαζί με το σκεύος, μέχρι να φτιάξουμε την σάλτσα φράουλα.

Για τη σάλτσα φράουλα

Πλένουμε και καθαρίζουμε τις φράουλες.

Αν είναι μικρές αφήνουμε τις φράουλες ολόκληρες. Αν είναι μεγάλες κόβουμε σε κομμάτια.

Σε μια μικρή κατσαρόλα βάζουμε την ζάχαρη, το κορν φλάουρ, τον χυμό, την φλούδα λάιμ και το νερό.

Προσθέτουμε τις φράουλες. Ανακατεύουμε με μια κουτάλα κι αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά σε ήπιο βρασμό, για 5-6’ μέχρι να δέσει ελαφρά η σάλτσα φράουλα.

Ανακατεύουμε τακτικά.

Η σάλτσα θα γίνει σαν ρευστή μαρμελάδα με πολύ έντονο κόκκινο χρώμα και μοναδικό άρωμα.

Βάζουμε αμέσως σε ένα ανοιχτό μπολ, ώστε να κρυώσει και να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.

Για την σάλτσα προτιμάμε μικρές ολόκληρες φράουλες. Αν είναι μεγάλες κόψτε τες στα 4.

Για την κρέμα παγωτού

Για την κρέμα παγωτού, βάζουμε το φρέσκο τυρί κρέμα μαζί με τον ορό γάλακτος (λευκό υγρό μέσα στην συσκευασία cream cheese) σε ένα μπολ.

Με μια μαλακή σπάτουλα αφρατεύουμε το φρέσκο τυρί κρέμα.

Προσθέτουμε το ζαχαρούχο γάλα, τον χυμό λάιμ καθώς και το ξύσμα.

Με απαλές κινήσεις αναδιπλώνουμε την κρέμα παγωτού και την αφήνουμε στην άκρη για λίγο.

Σε ένα μικρό σκεύος βάζουμε την κρύα κρέμα γάλακτος (35% ) και με μίξερ χειρός χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα για 2’ να πάρει αέρα, να διογκωθεί και να στέκεται δημιουργώντας απαλές κορυφές.

Ρίχνουμε την χτυπημένη αφράτη κρέμα μέσα στο μείγμα cream cheese.

Απαλά με μια σπάτουλα αναδιπλώνουμε το παγωτό. Ολοκληρώνουμε την συνταγή στο παγωμένο ταψί.

Βγάζουμε το παγωμένο ταψί από την κατάψυξη και αδειάζουμε μέσα την αφράτη κρέμα παγωτού.

Στην επιφάνεια ρίχνουμε το υπόλοιπο μπισκότο.

Τέλος με ένα κουτάλι ρίχνουμε την σάλτσα φράουλα. Κρατάμε λίγη για το σερβίρισμα.

Με ένα μαχαίρι μπλέκουμε τα μείγματα παγωτού φράουλας, να σχηματιστούν νερά σάλτσας μέσα στο παγωτό cheesecake.

Παγώνουμε το cheesecake φράουλα στην κατάψυξη το λιγότερο για 3 ώρες.

Σερβίρουμε το παγωτό σε χωνάκια για τα παιδιά και σε μπολ για τους μεγαλύτερους. Περιχύνουμε με λίγη σάλτσα φράουλας και γαρνίρουμε με το μείγμα μπισκότου που κρατήσαμε στην αρχή.

Μυστικά

Δώστε αέρα με το χτύπημα στην κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά, για να βγει αφράτο το παγωτό.

Το ζαχαρούχο γάλα θα δώσει μεν γλύκα στο μείγμα αλλά ταυτόχρονα θα βοηθήσει ώστε να διατηρηθεί πιο μαλακό κι αφράτο το παγωτό cheesecake στην κατάψυξη.

Το φρέσκο παγωτό είναι αρκετά μαλακό, αν όμως μείνει στην κατάψυξη θα σφίξει αφού είναι παγωτό σπιτικό και δεν έχει βελτιωτικά. Θα πρέπει λοιπόν να το αφήσετε λίγη ώρα σε θερμοκρασία δωματίου, για να βγάλετε κουταλιές παγωτού και να σερβίρετε.

Διατηρείται στην κατάψυξη σκεπασμένο για πάρα πολλές εβδομάδες.

https://www.argiro.gr/recipe/pagoto-cheesecake-fraoula/