Υλικά
ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΝΤΕΣΠΑΝΙ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΚΑΛΥΨΗ
Εξοπλισμός
Ταψί
Υλικά
ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΝΤΕΣΠΑΝΙ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΚΑΛΥΨΗ
Video
Εκτέλεση
ΠΑΝΤΕΣΠΑΝΙ
- Λαδώνουμε ένα ταψί με διαστάσεις 32×25 εκατ.
- Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι και το κακάο.
- Προσθέτουμε τη ζάχαρη, τη σόδα και το αλάτι.
- Ανακατεύουμε με ένα σύρμα καλά και κάνουμε μια λακκούβα στο κέντρο.
- Ρίχνουμε στο κέντρο του μπολ το ηλιέλαιο, το γάλα και το νερό και ανακατεύουμε κυκλικά μέχρι να έχουμε ένα μείγμα. Τέλος προσθέτουμε το ξίδι και ρίχνουμε ένα ανακάτεμα.
- Απλώνουμε το μείγμα σε λαδωμένο ταψί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C βαθμούς στις αντιστάσεις για 20-22 λεπτά στην τελευταία σχάρα.
- Ελέγχουμε εάν είναι ψημένο μπήγοντας την λάμα του μαχαιριού στο κέντρο του κέικ. Εάν βγει στεγνό τότε είναι έτοιμο το παντεσπάνι.
- Το αφήνουμε να κρυώσει για να φτιάξουμε ύστερα την πάστα ταψιού.
- Μόλις κρυώσει καλά κάνουμε μερικές τρύπες με ένα πιρούνι και περιχύνουμε με το γάλα έτσι ώστε να πάει παντού.
ΚΡΕΜΑ
- Σε ένα μπολ χτυπάμε με το μίξερ την κρύα κρέμα γάλακτος μαζί με την άχνη και την βανίλια έως ότου κάνει κορυφές και γίνει μια ωραία λευκή παχιά σαντιγί.
- Ψιλοκόβουμε 150 από τα 300 γρ. κεράσια γλασέ.
- Τα προσθέτουμε στην σαντιγί και κάνουμε ένα απαλό ανακάτεμα.
- Απλώνουμε τη κρέμα πάνω από το κρύο παντεσπάνι.
- Στρώνουμε σε όλη την επιφάνεια και το βάζουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά να κρυώσει και να σταθεροποιηθεί η επιφάνεια.
ΓΛΑΣΟ
- Βάζουμε σε ένα μπολ την ψιλοκομμένη κουβερτούρα.
- Ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος μέχρι να πάρει βράση και την περιχύνουμε πάνω από την σοκολάτα.
- Ανακατεύουμε να ομογενοποιηθεί καλά και να γυαλίσει και περιχύνουμε πάνω από την πάστα ταψιού.
- Στρώνουμε το γλάσο σε όλη την επιφάνεια.
- Μόλις κρυώσει η πάστα ταψιού τη διακοσμούμε με σαντιγί, κεράσια γλασέ ή ότι άλλο επιθυμούμε.
Tips
- Αν δεν θέλετε να βρέξετε το παντεσπάνι με γάλα, τότε μπορείτε να το σιροπιάσετε φτιάχνοντας ένα αρωματικό σιρόπι της επιλογής σας.
- Αφού φτιάξετε το παντεσπάνι και κρυώσει εντελώς, μπορείτε να το τυλίξετε καλά με μεμβράνη και να το φυλάξετε στο ψυγείο για 3-4 μέρες ή στην κατάψυξη για 1,5 μήνα. Να θυμάστε ότι για να στήσετε την πάστα ψυγείου το παντεσπάνι πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.