• προετοιμασία 45 λεπτά
  • μαγείρεμα 10 λεπτά
Βαθμολογήστε
  • Για τη γέμιση
  • 1 κιλό ζάχαρη
  • 400 γρ. νερό
  • 500 γραμ. μέλι
  • 1 κ.σ γλυκόζη
  • 1 κ.σ χυμό λεμόνι
  • ½ κιλό αμύγδαλα ψιλοκομμένα
  • ½ κιλό καρυδόψιχα ψιλοκομμένη
  • 100 γραμ. φρυγανιά τριμμένη
  • 1 κ.γλ. φρεσκοτριμμενο μοσχοκάρυδο
  • 1 κ.γλ. κανέλα
  • 100 γραμ. ινδοκάρυδο
  • Για τη ζύμη
  • 1 κιλό αλεύρι γ.ο.χ
  • 1/2 φλ. αλισίβα (νερό από στάχτη ξύλου)
  • 2 κρόκους αυγών
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1 κ.γλ. μπέκιν πάουντερ
  • 100 γραμ. σπορέλαιο
  • 500 ml ανθρακούχο νερό
  • Για το σιρόπι
  • 1 κιλό ζάχαρη
  • 300 γραμ. νερό
  • 300 γραμ. μέλι
  • 1 κ.σ γλυκόζη
  • 1 κ.σ χυμό λεμονιού
  • φλούδα από πορτοκάλι
  • φλούδα από λεμόνι
  • ξύλο κανέλα
  • λίγα γαρίφαλα
  • 2 κ.σ ανθόνερο

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Για τη ζύμη

    Αυτά τα μοναδικά παραδοσιακά πουγκιά Πάτμου, είναι δεμένα με την παράδοση του νησιού, τους γάμους και τη ζωή των κατοίκων.

    Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ και την αλισίβα και ζυμώνουμε μια ζύμη λίγο σκληρή, που όμως δεν κολλάει στα χέρια.

    Αφήνουμε τη ζύμη σε ένα μπολ και τη σκεπάζουμε, καθώς πρέπει να ξεκουραστεί το λιγότερο 1 ώρα.

    Μετά, παίρνουμε μικρά κομμάτια ζύμης και ανοίγουμε με τον πλάστη σε αλευρωμένη επιφάνεια πολύ λεπρό φύλλο.

    Με ένα κουπ πατ ή ένα πιατάκι του καφέ, κόβουμε στρογγυλούς δίσκους ζύμης.

    Ακουμπάμε πάνω σε κάθε δίσκο ζύμης μια κουταλιά γέμιση και κλείνουμε τα πουγκιά Πάτμου σε μισοφέγγαρο τσιμπώντας τις άκρες.

    Εναλλακτικά, οι ντόπιες νοικοκυρές και οι πιο πεπειραμένες, κάνουν στρογγυλά πουγκιά που απαιτούν μεγαλύτερη δεξιοτεχνία στο σχέδιο.

    Αφού τελειώσουμε όλα τα πουγκιά, τα τηγανίζουμε σε βαθιά κατσαρόλα, σε μπόλικο λάδι μέχρι να ροδίσουν.

    Τα βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίσουν.

    Αφού κρυώσουν όλα τα πουγκιά λίγα λίγα τα βουτάμε στο ζεστό σιρόπι που το διατηρούμε ζεστό σε μεγάλη κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά.

    Αντί να τα σιροπιάσετε μπορείτε απλά αφού τα τηγανίσετε και κρυώσουν να τα πασπαλίζετε με άχνη ζάχαρη.

    Για τη γέμιση

    Για την γέμιση από τα παραδοσιακά πουγκιά της Πάτμου, πρέπει πρώτα να φτιάξουμε ένα σιρόπι.

    Σε μία κατσαρόλα βάζουμε την ζάχαρη, το νερό και τη γλυκόζη.

    Ανακατεύουμε κι αφήνουμε να πάρει βράση.

    Βράζουμε για 3 λεπτά και ρίχνουμε μέσα λίγο χυμό από λεμόνι και το μέλι.

    Ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά.

    Εκτός φωτιάς πλέον, ρίχνουμε όλα τα στερεά υλικά της γέμισης και με ξύλινη κουτάλα ανακατεύουμε το σφιχτό μείγμα.

    Το αφήνουμε να κρυώσει τελείως.

    Το μείγμα όσο κρυώνει σφίγγει.

    Γεμίζουμε τα πουγκιά με την αρωματική γέμιση.

    πουγκιά Πάτμου ζύμη παραδοσιακη συνταγη πατμος αργυρω οι μαμαδες του αιγαιου

    Για το σιρόπι

    Βάζουμε τη ζάχαρη, το νερό, τη γλυκόζη, τη φλούδα και τα κανελογαρύφαλα σε κατσαρόλα.

    Βράζουμε για 3 λεπτά από την ώρα που θα πάρει βράση το σιρόπι.

    Προσθέτουμε το μέλι κι ανακατεύουμε.

    Σβήνουμε τη φωτιά και τέλος προσθέτουμε το ανθόνερο.

    Την ώρα που σιροπιάζουμε έχουμε το σιρόπι ζεστό σε πολύ χαμηλή φωτιά.

    πουγκιά Πάτμου ζύμη παραδοσιακη συνταγη πατμος αργυρω οι μαμαδες του αιγαιου

    Τη μοναδική αυτή παραδοσιακή συνταγή του Αιγαίου, μοιράστηκε μαζί μας η κ. Μαρουσώ Λεούση και την ευχαριστούμε πολύ.

    Δείτε όλες τις συνταγές που προβλήθηκαν στην εκπομπή «Οι Μαμάδες του Αιγαίου» εδώ.

    Και αν θέλετε περισσότερες νόστιμες παραδοσιακές νησιώτικες συνταγές θα τις βρείτε εδώ.

    Αν σας άρεσαν τα πουγκιά Πάτμου, ρίξτε μια ματιά και στην παρακάτω παραδοσιακή συνταγή.

    σκαλτσούνια
    Διαφήμιση
    Διαφήμιση
    Διαφήμιση
    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται