Υλικά
ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΥΡΕ ΚΟΛΟΚΥΘΑΣ
Εξοπλισμός
Ταψί
Υλικά
ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΥΡΕ ΚΟΛΟΚΥΘΑΣ
Εκτέλεση
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Προθερμαίνουμε πρώτα το φούρνο στους 180°C στον αέρα.
- Κόβουμε την κολοκύθα στη μέση.
- Με κουτάλι ή με τα χέρια αφαιρούμε τους σπόρους και τις ίνες.
- Κόβουμε την κολοκύθα σε μεγάλες φέτες και τις βάζουμε μέσα σε ένα ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.
- Προσθέτουμε στο ταψί λίγο νερό, περίπου μισό φλιτζάνι, σκεπάζουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε στο φούρνο για περίπου 50 λεπτά.
- Θα καταλάβουμε ότι είναι έτοιμη η κολοκύθα όταν μαλακώσει η σάρκα της και τρυπιέται με το πιρούνι.
- Την αφήνουμε να κρυώσει μέχρι να μπορούμε να την πιάσουμε.
- Με ένα κουτάλι, τραβάμε και ξεκολλάμε την μαλακή ψημένη σάρκα κίτρινης κολοκύθας από τη φλούδα.
- Την βάζουμε στο μπλέντερ και την αλέθουμε.
- Όσο ακόμα είναι ζεστή, προσθέτουμε λίγο βούτυρο, λίγη κρέμα γάλακτος ή εβαπορέ γάλα, αλάτι, πιπέρι κατά βούληση και λίγο μοσχοκάρυδο.
- Για να κάνουμε πιο πλούσια την υφή του πουρέ κολοκύθας, προσθέτουμε 1 με 2 πολτοποιημένες βραστές πατάτες.
ΜΥΣΤΙΚΑ
- Αφού ψήσουμε και αλέσουμε την κολοκύθα, τον πολτό που δημιουργείται μπορούμε να τον χρησιμοποιήσουμε σε πολλές αλμυρές ή γλυκιές παρασκευές. Τον συντηρούμε για 2 με 3 ημέρες στο ψυγείο ή για 1 χρόνο στην κατάψυξη κλεισμένο καλά σε σακουλάκια τροφίμων.
- Με τον πολτό αυτό μπορούμε να φτιάξουμε πουρέ σαν τον παραπάνω που θα συνοδεύσει κρέας ή πουλερικό, γέμιση για τάρτες, μπισκότα ή ζύμες κλπ.
- Στον πολτό κολοκύθας ταιριάζει τέλεια το κύμινο, η πάπρικα, το θυμάρι, ο αστεροειδής γλυκάνισος.
- Ιδιαίτερα όταν τον χρησιμοποιούμε για κάποια γλυκιά παρασκευή, ταιριάζει τέλεια η κανέλα, το γαρύφαλλο, το μοσχοκάρυδο.
- Τους σπόρους της κίτρινης κολοκύθας, μπορούμε να τους στεγνώσουμε και να τους ψήσουμε με αλάτι στο φούρνο και να τους απολαύσουμε σαν snack.
Προτεινόμενες συνταγές
ΜΑΓΕΙΡΕΨΕ ΚΑΙ