Υλικά
Εξοπλισμός
Ταψί
Υλικά
Εκτέλεση
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C, στον αέρα.
- Κόβουμε την κολοκύθα στη μέση και, με κουτάλι ή με τα χέρια, αφαιρούμε τους σπόρους και τις ίνες.
- Την κόβουμε σε μεγάλες φέτες και τις τοποθετούμε σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί.
- Προσθέτουμε στο ταψί περίπου 1/2 φλιτζάνι νερό, σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για περίπου 50 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει η σάρκα και να τρυπιέται εύκολα με πιρούνι.
- Αφήνουμε την κολοκύθα να κρυώσει λίγο, ώστε να μπορούμε να την πιάσουμε.
- Με κουτάλι αφαιρούμε τη μαλακή σάρκα από τη φλούδα και τη βάζουμε στο μπλέντερ ή στο μούλτι.
- Πολτοποιούμε την κολοκύθα μέχρι να γίνει λείος πουρές.
- Όσο είναι ακόμη ζεστός, προσθέτουμε λίγο βούτυρο, λίγη κρέμα γάλακτος ή εβαπορέ, αλάτι, πιπέρι και λίγο μοσχοκάρυδο.
- Για πιο πλούσια υφή, μπορούμε να προσθέσουμε 1–2 βραστές πατάτες, πολτοποιημένες.
Tips
- Αφού ψήσουμε και αλέσουμε την κολοκύθα, ο πολτός που προκύπτει μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πλήθος γλυκών και αλμυρών παρασκευών. Διατηρείται στο ψυγείο για 2–3 ημέρες ή στην κατάψυξη, καλά κλεισμένος σε σακουλάκια τροφίμων, για έως και 1 χρόνο.
- Με αυτόν τον πολτό μπορούμε να φτιάξουμε πουρέ για να συνοδεύσουμε κρέας ή πουλερικό, γέμιση για τάρτες, μπισκότα, ψωμάκια, ζύμες και πολλά άλλα.
- Στον πολτό κολοκύθας ταιριάζουν εξαιρετικά μπαχαρικά όπως το κύμινο, η πάπρικα, το θυμάρι και ο αστεροειδής γλυκάνισος — ιδιαίτερα σε αλμυρές συνταγές.
Για γλυκές παρασκευές, του ταιριάζουν ιδανικά η κανέλα, το γαρύφαλλο και το μοσχοκάρυδο. - Μην πετάξετε τους σπόρους! Μπορείτε να τους πλύνετε, να τους στεγνώσετε και να τους ψήσετε στον φούρνο με λίγο αλάτι — για ένα τραγανό και υγιεινό σνακ.