Ο πουρές πατάτας ογκρατέν στο φούρνο, συνοδεύει όλα τα φαγητά σας σε επίσημο ή σε καθημερινό τραπέζι.

Ο πουρές πατάτας ογκρατέν στο φούρνο, συνοδεύει όλα τα φαγητά σας σε επίσημο ή σε καθημερινό τραπέζι.

  • προετοιμασία 20 λεπτά
  • μαγείρεμα 15 λεπτά
229

Για τον πουρέ πατάτας

  • 2 κ.σ. βούτυρο
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 5 αποξηραμένα δαμάσκηνα ψιλοκομμένα
  • 5 αποξηραμένα βερίκοκα ψιλοκομμένα
  • 5 - 6 πατάτες καθαρισμένες (1 κιλό)
  • 2 κ.σ. αλεύρι
  • 350 ml κρέμα γάλακτος
  • 150 γρ. κεφαλοτύρι τριμμένο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Λίγο σχοινόπρασο για την επιφάνεια (προαιρετικά)
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Πουρές πατάτας ογκρατέν

    Βράζουμε τις πατάτες.

    Καθαρίζουμε και κόβουμε τις πατάτες σε κομμάτια.

    Τις βάζουμε σε κατσαρόλα και τις σκεπάζουμε με κρύο νερό.

    Από την ώρα που θα πάρουν βράση οι πατάτες, βάζουμε καπάκι στην κατσαρόλα και βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν για περίπου 20 λεπτά.

    Τις στραγγίζουμε σε σουρωτήρι να φύγουν όλα τα νερά και τις ξαναβάζουμε στη στεγνή κατσαρόλα.

    Με σύρμα ή με κουτάλα σπάμε τις πατάτες σε πουρέ ενώ ταυτόχρονα τις ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά για να στεγνώσουν τελείως.

    Αφήνουμε στην άκρη τον πουρέ διατηρώντας τον ζεστό.

    Σε ένα μικρή κατσαρόλα λιώνουμε 50 γρ. βούτυρο και προσθέτουμε το κρεμμύδι.

    Σωτάρουμε για 3 λεπτά.

    Προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα αποξηραμένα φρούτα και σωτάρουμε για 3 με 4 λεπτά.

    Τα ρίχνουμε στον πουρέ πατάτας.

    Στην ίδια κατσαρόλα λιώνουμε το υπόλοιπο βούτυρο και πασπαλίζουμε με το αλεύρι.

    Ανακατεύοντας με σύρμα, αφήνουμε το αλεύρι να ψηθεί για 2 λεπτά.

    Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε λίγη λίγη την κρέμα γάλακτος ανακατεύοντας.

    Αφήνουμε την κρέμα στη φωτιά να πυκνώσει ελαφρά.

    Θα σας θυμίσει μία αραιή μπεσαμέλ.

    Προσθέτουμε το μισό τυρί στην κρέμα και ανακατεύουμε να λιώσει.

    Ρίχνουμε την κρέμα στον πουρέ.

     Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε καλά να ομογενοποιηθούν τα υλικά.

    Βάζουμε τον πουρέ σε βουτυρωμένο μικρό πυρίμαχο σκεύος.

    Πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο τυρί και ψήνουμε στη μεσαία σχάρα στον αέρα στους 200ºC για 15 λεπτά μέχρι να ροδίσει ο πουρές πατάτας ογκρατέν στο φούρνο.

    Μπορείτε να έχετε κάνει όλη την διαδικασία από πριν, να στρώσετε τον πουρέ στο ταψί και απλά να γκρατινάρετε τελευταία στιγμή, λίγο πριν σερβίρετε.

    Ο πουρές πατάτας στο φούρνο είναι εκπληκτικό συνοδευτικό για κρεατικά και για συνταγές όπως η παρακάτω:

    χοιρινό με δαμάσκηνα
    Διαφήμιση
    Διαφήμιση
    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται