• προετοιμασία 20 λεπτά
  • μαγείρεμα 15 λεπτά
17
  • 1/4 φλ. ελαιόλαδο
  • 4 μεγάλα πράσα
  • 2 καρότα
  • 2 κρεμμύδια
  • 1 σελινόριζα
  • 2 μικρές γλυκοπατάτες κόκκινες
  • 1 σκ. σκόρδο
  • 4 φρέσκα κρεμμυδάκια
  • 1/4 φλ. λευκό ξηρό κρασί
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1/2 ματσάκι άνηθο με τα κοτσάνια
  • 1/2 ματσάκι μάραθο
  • 1 λεμόνι
  • Για το σερβίρισμα
  • λεμόνι
  • λίγο ελαιόλαδο
  • ρύζι
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Εκτέλεση

    Καθαρίζουμε τα πράσα και αφαιρούμε το πράσινο μέρος και έπειτα τα πλένουμε πολύ καλά και τα στραγγίζουμε.

    Τα κόβουμε σε χοντρές φέτες 5 εκατοστών.

    Καθαρίζουμε τα καρότα και τα κόβουμε σε χοντρές φέτες.

    Ψιλοκόβουμε το ξερό κρεμμύδι.

    Καθαρίζουμε τη σελινόριζα, την πλένουμε και την κόβουμε στα 4 κατά μήκος.

    Κόβουμε σε χοντρές φέτες τα κομμάτια.

    Καθαρίζουμε την γλυκοπατάτα και την κόβουμε σε λεπτές φέτες.

    Σε πλασωτέ (ρηχή και βαθιά κατσαρόλα) ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε πρώτα την σελινόριζα.

    Σοτάρουμε για 4 5 λεπτά σε δυνατή φωτιά, μέχρι να ροδίσει ελαφρά και να σας τρελάνει το άρωμα της.

    Βγάζουμε την σελινόριζα σε ένα μπολ.

    Προσθέτουμε τα πράσα στην κατσαρόλα και τα σοτάρουμε για 4 λεπτά.

    Προσθέτουμε το σκόρδο, αρωματίζουμε για 1 λεπτό και το αφαιρούμε.

    Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και σοτάρουμε για 3 λεπτά μέχρι να γυαλίσει και να γίνει διάφανο.

    Προσθέτουμε τα καρότα και την γλυκοπατάτα και ανακατεύουμε να λαδωθούν.

    Τέλος ξαναβάζουμε την σελινόριζα στην κατσαρόλα και σβήνουμε με το κρασί.

    Αφήνουμε το κρασί να εξατμιστεί τελείως.

    Προσθέτουμε 2 φλ. βραστό νερό η ζωμό.

    Προσθέτουμε τα τρυφερά κοτσάνια άνηθου και μάραθου κομμένα σε μικρά κομμάτια.

    Μόλις πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 20 λεπτά.

    Όση ώρα βράζουν τα πράσα λεμονάτα ετοιμάζουμε το σπυρωτό πιλάφι

    Αλατοπιπερώνουμε και προς το τέλος του μαγειρέματος, ξεσκεπάζουμε και δυναμώνουμε την εστία και αφήνουμε να πήξει η σάλτσα και να μείνουν με το λάδι τους τα λαχανικά.

    Στύβουμε ένα λεμόνι στο φαγητό και σβήνουμε τη φωτιά.

    Πασπαλίζουμε με άνηθο και μάραθο, όχι πολύ ψιλοκομμένα.

    Σερβίρονται ζεστά ή σε θερμοκρασία δωματίου με βρασμένο ρύζι και λίγο ελαιόλαδο.

    Σερβίρετε το πρασοσελινο σε πιάτα με τέταρτα λεμονιού.

    Σε περίοδο εκτός νηστείας, μπορείτε να κάνετε αυγολέμονο στο φαγητό.

    Αν θέλετε μπόλικη σάλτσα στο φαγητό, προσθέστε νερό στον βρασμό και δέστε την σάλτσα με λίγο κορν φλάουρ αραιωμένο στον χυμό λεμονιού.

    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται