Τι να πρωτοπεί κανείς για τη γεύση και τις μυρωδιές αυτού του ογκρατέν! Δοκιμάστε τις αγκινάρες ογκρατέν και δεν θα...

Τι να πρωτοπεί κανείς για τη γεύση και τις μυρωδιές αυτού του ογκρατέν! Δοκιμάστε τις αγκινάρες ογκρατέν και δεν θα χάσετε.

  • προετοιμασία 20 λεπτά
  • μαγείρεμα 55 λεπτά
127

Για τις αγκινάρες ογκρατέν

  • 6 πράσα μεγάλα το τρυφερό μέρος μόνο καθαρισμένα και πλυμένο
  • 6 μεγάλες πατάτες καθαρισμένες
  • 2 κ.γ. αλάτι
  • 1 φλ. γραβιέρα Πάρου τριμμένη
  • 1 φλ. γραβιέρα Αμφιλοχίας τριμμένη
  • 12 καρδιές αγκινάρας κατεψυγμένες και κομμένες σε λεπτές φέτες
  • Πιπέρι μπόλικο φρεσκοτριμμένο
  • 2 φλ. κρέμα γάλακτος με χαμηλά λιπαρά
  • 1 φλ. γάλα
  • 1/3 φλ. πεκορίνο τριμμένο
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Για τις αγκινάρες ογκρατέν

    Καθαρίζουμε τα πράσα, κόβουμε κατά μήκος της μακριάς πλευράς και έπειτα κόβουμε σε κομμάτια 4 εκ.

    Σε κατσαρόλα βάζουμε τα πράσα με 1 φλ. νερό ή ζωμό λαχανικών και μισή κουταλιά αλάτι και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 8′-10′.

    Στραγγίζουμε κι αφήνουμε να κρυώσουν.

    Τα βάζουμε σε μπολ και προσθέτουμε τις ψιλοκομμένες αγκινάρες, λίγο αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο και τα δυο είδη γραβιέρας.

    Τα ανακατεύουμε καλά.

    Κόβουμε τις πατάτες σε μαντολίνο σε πολύ λεπτές, σχεδόν διάφανες φέτες ή τις τρίβουμε σε χοντρό τρίφτη.

    Τις βάζουμε σε μπολ με νερό και τις ξεπλένουμε.

    Τις στεγνώνουμε σε απορροφητικό χαρτί.

    Για το στήσιμο

    Στο βουτυρωμένο πυρέξ στρώνουμε το 1/3 πατάτας, καλύπτουμε με το μισό μίγμα πράσο-αγκινάρες-τυρί.

    Επαναλαμβάνουμε 1/3 στρώση πατάτας, στρώση πράσο- αγκινάρες- τυρί και καλύπτουμε με την τελευταία στρώση πατάτας.

    Περιχύνουμε με την κρέμα και το γάλα.

    Καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο το ταψί.

    Για τι ψήσιμο

    Προθερμαίνουμε πρώτα το φούρνο. Θα ψήσουμε στους 200ºC.

    Βουτυρώνουμε οβάλ πυρίμαχο σκεύος.

    Ψήνουμε για 40′, αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και πασπαλίζουμε με το πεκορίνο.

    Συνεχίζουμε το ψήσιμο μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια και να μαλακώσουν καλά οι πατάτες περίπου για 15′ επιπλέον.

    Αφήνουμε να σταθούν για 10′ να τραβήξουν τα υγρά τους κι έπειτα σερβίρουμε με πράσινη σαλάτα ή σαν γαρνιτούρα πλάι σε ψάρι ή κρέας.

    Διαβάστε επίσης όλα τα μυστικά μου για τέλεια μαγειρέματα με αγκινάρες.

    Και αν αγαπάτε την αγκινάρα, εκτός από αγκινάρες ογκρατέν, δοκιμάστε να φτιάξετε και την παρακάτω συνταγή:

    καρμπονάρα με αγκινάρες
    Διαφήμιση
    Διαφήμιση
    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται