Εκτέλεση
Για τις αγκινάρες ογκρατέν, προθερμαίνουμε πρώτα το φούρνο. Θα ψήσουμε στους 200ºC. Βουτυρώνουμε οβάλ πυρίμαχο σκεύος.
Καθαρίζουμε τα πράσα, κόβουμε κατά μήκος της μακριάς πλευράς και έπειτα κόβουμε σε κομμάτια 4 εκ.
Σε κατσαρόλα βάζουμε τα πράσα με 1 φλ. νερό ή ζωμό λαχανικών και μισή κουταλιά αλάτι και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 8′-10′.
Στραγγίζουμε κι αφήνουμε να κρυώσουν.
Τα βάζουμε σε μπολ και προσθέτουμε τις ψιλοκομμένες αγκινάρες, λίγο αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο και τα δυο είδη γραβιέρας. Τα ανακατεύουμε καλά. Αν έχετε φρέσκες αγκινάρες δείτε πώς να τις καθαρίσετε εύκολα εδώ.
Κόβουμε τις πατάτες σε μαντολίνο σε πολύ λεπτές, σχεδόν διάφανες φέτες ή τις τρίβουμε σε χοντρό τρίφτη. Τις βάζουμε σε μπολ με νερό και τις ξεπλένουμε. Τις στεγνώνουμε σε απορροφητικό χαρτί.
Στο βουτυρωμένα πυρέξ στρώνουμε το 1/3 πατάτας, καλύπτουμε με το μισό μίγμα πράσο-αγκινάρες-τυρί, επαναλαμβάνουμε 1/3 στρώση πατάτας, στρώση πράσο- αγκινάρες- τυρί και καλύπτουμε με την τελευταία στρώση πατάτας. Περιχύνουμε με την κρέμα και το γάλα. Καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο το ταψί.
Ψήνουμε για 40′, αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και πασπαλίζουμε με το πεκορίνο. Συνεχίζουμε το ψήσιμο μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια και να μαλακώσουν καλά οι πατάτες περίπου για 15′ επιπλέον.
Αφήνουμε να σταθούν για 10′ να τραβήξουν τα υγρά τους κι έπειτα σερβίρουμε με πράσινη σαλάτα ή σαν γαρνιτούρα πλάι σε ψάρι ή κρέας.
Διαβάστε επίσης τα μυστικά για να φτιάχνετε πάντα τα πιο νόστιμα ογκρατέν, αλλά και όλα τα μυστικά μου για τέλεια μαγειρέματα με αγκινάρες.