Για τις ψαροκροκέτες
Καθαρίζουμε πρώτα τις πατάτες, τις πλένουμε και τις κόβουμε σε καρέ.
Τις βάζουμε σε μια κατσαρόλα, τις σκεπάζουμε με κρύο νερό και τις βράζουμε για 10΄ να μαλακώσουν.
Τις στραγγίζουμε σε σουρωτήρι.
Τις ξαναβάζουμε στη κατσαρόλα και τις ανακατεύουμε με κουτάλα σε χαμηλή φωτιά να στεγνώσουν τελείως. Οι πατάτες για τις ψαροκροκέτες πρέπει να στεγνώσουν καλά.
Ταυτόχρονα με το ανακάτεμα τις λιώνουμε με την κουτάλα.
Τις βάζουμε σε ένα μπολ και τις αφήνουμε να κρυώσουν.
Βάζουμε τον μπακαλιάρο σε κατσαρόλα και τον σκεπάζουμε με νερό.
Αφήνουμε να πάρει βράση και τον βράζουμε για 5΄.
Τον αφήνουμε να κρυώσει και στη συνέχεια τον μαδάμε με τα δάχτυλα σε κομματάκια.
Τον ρίχνουμε στο μπολ με τις λιωμένες πατάτες και προσθέτουμε το ελαιόλαδο, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, το μαϊντανό, τον άνηθο, αλάτι και πιπέρι.
Τα ανακατεύουμε όλα πολύ καλά και πλάθουμε το μείγμα σε μικρούς κεφτέδες σε σχήμα στρογγυλό. Θα βγουν περίπου 12 κομμάτια.
Τους αραδιάζουμε σε δίσκο, και σκεπάζουμε με μεμβράνη. Αφήνουμε τους ψαροκεφτέδες για 30΄ στο ψυγείο να σφίξουν.
Μπορούμε να τηγανίσουμε σκέτες τις ψαροκροκέτες, σε καυτό ελαιόλαδο για λίγα λεπτά να ροδίσουν.
Εναλλακτικά βάζουμε τις ψαροκροκέτες στο φούρνο σε ταψάκι, στους 200 ºC και τις ψήνουμε για 15′.
Προαιρετικά, μπορούμε να πανάρουμε τους ψαροκεφτέδες για να κάνουν τραγανή κρούστα.
Ψαροκεφτέδες με πανάρισμα
Βάζουμε σε μπολ λίγο αλεύρι, αλάτι και πιπέρι.
Σε άλλο μπολ βάζουμε τα χτυπημένα αυγά και σε ένα τρίτο τη φρυγανιά.
Βουτάμε έναν έναν κεφτέ στο αλεύρι, μετά στο αυγό και τέλος στη φρυγανιά, καλύπτοντάς τους καλά.
Τους τηγανίζουμε σε κατσαρόλα με καυτό ελαιόλαδο για 4΄ συνολικά, μέχρι να ροδίσουν, και στη συνέχεια τους στραγγίζουμε σε απορροφητικό χαρτί.
Μυστικό για ψαροκεφτέδες
Τηγανίζουμε τους κεφτέδες μπακαλιάρου λίγους λίγους για να μην πέσει η θερμοκρασία του λαδιού.
Αλλιώς τους απολαμβάνουμε σαν ψαροκροκέτες στο φούρνο.
Σερβίρουμε με πράσινη σαλάτα.