Γεμιστές σαρδέλες ψητές σε αμπελόφυλλα

Σαρδέλα γεμιστή, τυλιγμένη σε αμπελόφυλλα και ψημένη στα κάρβουνα! Πανεύκολος και πρωτότυπος μεζές για να τον απολαύσετε με ουζάκι και καλή παρέα!

Εύκολη
0:25

2

15 λεπτά

10 λεπτά

Υλικά

ΓΙΑ ΤΟ ΣΕΡΒΙΡΙΣΜΑ

Συμβουλή Ειδικού

Dr. Τάσος Παπαλαζάρου

Dr. Τάσος Παπαλαζάρου

Τα ψάρια αποτελούν εξαιρετική πηγή των ω-3 λιπαρών οξέων παρουσιάζοντας αντιοξειδωτική κι αντιφλεγμονώδη δράση και συμβάλλοντας στην καλή υγεία της καρδιάς. Οι σαρδέλες αποτελούν από τις καλύτερες επιλογές ψαριών αναφορικά με την πρόσληψη ω-3 λιπαρών οξέων. Ντοματίνια, μαϊντανός, σκόρδο, αμπελόφυλλα μας δίνουν πολύτιμα καροτενοειδή και πολυφαινόλες απογειώνοντας τη θρεπτική αξία της καθαρά ελληνικής μεσογειακής αυτής συνταγής.

Εξοπλισμός

Ταψί

Υλικά

ΓΙΑ ΤΟ ΣΕΡΒΙΡΙΣΜΑ

Εκτέλεση

  1. Αφαιρούμε το κεφάλι, τα εντόσθια και το κεντρικό κόκαλο από τις σαρδέλες.
  2. Φροντίζουμε τα δύο φιλέτα να μείνουν ενωμένα (πεταλούδα).
  3. Αφού καθαρίσουμε και πλύνουμε όλες τις σαρδέλες τις αφήνουμε να στραγγίσουν.
  4. Στο μπλέντερ ψιχουλιάζουμε το μπαγιάτικο ψωμί.
  5. Το βάζουμε σε μπολ.
  6. Προσθέτουμε το σκόρδο, τον μαϊντανό και το ελαιόλαδο.
  7. Αλατίζουμε τη γέμιση και ζυμώνουμε τα υλικά.
  8. Γεμίζουμε με λίγο μείγμα μία-μία τις σαρδέλες και τις κλείνουμε με το άλλο φιλέτο.
  9. Τυλίγουμε την κάθε σαρδέλα με αμπελόφυλλο.
  10. Ψήνουμε τις σαρδέλες στα κάρβουνα 3΄- 4΄ από κάθε πλευρά.
  11. Κόβουμε σε μπολ τα ντοματίνια, προσθέτουμε 1 κ.σ. ξίδι, 3 κ.σ. ελαιόλαδο και αλάτι.
  12. Ανακατεύουμε καλά.
  13. Σε πιατέλα κάνουμε στρώση τη σαλάτα και από πάνω αραδιάζουμε τις γεμιστές, τυλιχτές σαρδέλες.
  14. Περιχύνουμε με τα υγρά της σαλάτας.
Απόρρητο