Υλικά
ΓΙΑ ΤΟ ΣΕΡΒΙΡΙΣΜΑ
Συμβουλή Ειδικού
Dr. Τάσος Παπαλαζάρου

Τα ψάρια αποτελούν εξαιρετική πηγή των ω-3 λιπαρών οξέων παρουσιάζοντας αντιοξειδωτική κι αντιφλεγμονώδη δράση και συμβάλλοντας στην καλή υγεία της καρδιάς. Οι σαρδέλες αποτελούν από τις καλύτερες επιλογές ψαριών αναφορικά με την πρόσληψη ω-3 λιπαρών οξέων. Ντοματίνια, μαϊντανός, σκόρδο, αμπελόφυλλα μας δίνουν πολύτιμα καροτενοειδή και πολυφαινόλες απογειώνοντας τη θρεπτική αξία της καθαρά ελληνικής μεσογειακής αυτής συνταγής.
Εξοπλισμός
Ταψί
Υλικά
ΓΙΑ ΤΟ ΣΕΡΒΙΡΙΣΜΑ
Εκτέλεση
- Αφαιρούμε το κεφάλι, τα εντόσθια και το κεντρικό κόκαλο από τις σαρδέλες.
- Φροντίζουμε τα δύο φιλέτα να μείνουν ενωμένα (πεταλούδα).
- Αφού καθαρίσουμε και πλύνουμε όλες τις σαρδέλες τις αφήνουμε να στραγγίσουν.
- Στο μπλέντερ ψιχουλιάζουμε το μπαγιάτικο ψωμί.
- Το βάζουμε σε μπολ.
- Προσθέτουμε το σκόρδο, τον μαϊντανό και το ελαιόλαδο.
- Αλατίζουμε τη γέμιση και ζυμώνουμε τα υλικά.
- Γεμίζουμε με λίγο μείγμα μία-μία τις σαρδέλες και τις κλείνουμε με το άλλο φιλέτο.
- Τυλίγουμε την κάθε σαρδέλα με αμπελόφυλλο.
- Ψήνουμε τις σαρδέλες στα κάρβουνα 3΄- 4΄ από κάθε πλευρά.
- Κόβουμε σε μπολ τα ντοματίνια, προσθέτουμε 1 κ.σ. ξίδι, 3 κ.σ. ελαιόλαδο και αλάτι.
- Ανακατεύουμε καλά.
- Σε πιατέλα κάνουμε στρώση τη σαλάτα και από πάνω αραδιάζουμε τις γεμιστές, τυλιχτές σαρδέλες.
- Περιχύνουμε με τα υγρά της σαλάτας.