Υλικά
ΓΙΑ ΤΑ ΣΦΟΛΙΑΤΙΝΙΑ
ΓΙΑ ΤΟ VΤΙΠ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ
Εξοπλισμός
Μπεν Μαρί
Ταψί
Υλικά
ΓΙΑ ΤΑ ΣΦΟΛΙΑΤΙΝΙΑ
ΓΙΑ ΤΟ VΤΙΠ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ
Video
Εκτέλεση
ΓΙΑ ΤΑ ΣΦΟΛΙΑΤΙΝΙΑ
- Ξεπαγώνουμε τη σφολιάτα και ανοίγουμε στον πάγκο κάθε φύλλο χωριστά πάνω σε αντικολλητικό χαρτί.
- Με τσέρκι ή στρογγυλό όσο μεγαλύτερο γίνεται, κόβουμε και δίνουμε σε κάθε φύλλο στρογγυλό σχήμα.
- Απλώνουμε με σπάτουλα ή κουτάλι την πραλίνα σε όλη την επιφάνεια του ενός δίσκου αφήνοντας κενό 2 εκ. περιμετρικά.
- Καλύπτουμε με τον δεύτερο δίσκο τη ζύμη.
- Τοποθετούμε στο κέντρο μικρό ποτήρι, πιέζοντας την απαλά χωρίς να την κόψουμε.
- Το βάζουμε όλο μαζί σε δίσκο και αφήνουμε στην κατάψυξη για 10′ να σφίξει καλά η ζύμη για τη σφολιάτα με μερέντα.
- Με πολύ κοφτερό μαχαίρι κόβουμε ακτινωτά σε 4, μετά σε 8 και τέλος, σε 32 λωρίδες.
- Πιάνουμε απαλά κάθε λωρίδα και την στρίβουμε 3 φόρες.
- Όμοια κάνουμε και τις υπόλοιπες λωρίδες ζύμης.
- Στο τέλος, το σχήμα που θα έχουμε θα θυμίζει το λουλούδι Ήλιος.
- Για καλύτερο αποτέλεσμα για σφολιάτα με μερέντα αφήνουμε 10′ στο ψυγείο να παγώσει η ζύμη, γιατί ζεσταίνεται από την επαφή και τη θερμοκρασία του χώρου που δουλεύουμε.
- Αλείφουμε με γάλα την επιφάνεια.
- Πασπαλίζουμε λίγη ζάχαρη σε όλη την επιφάνεια.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200ºC στον αέρα.
- Ψήνουμε τη σφολιάτα με μερέντα για 6-8′ σε δυνατό φούρνο και χαμηλώνουμε στους 180ºC.
- Συνεχίζουμε το ψήσιμο για 20 περίπου λεπτά μέχρι να φουσκώσουν, να ροδίσουν και να τραγανίσουν.
- Τραβάμε 1 – 1 κάθε σφολιάτα με σοκολάτα και το απολαμβάνουμε, είτε σκέτο, είτε βουτώντας το σε ντιπ σοκολάτας για μεγαλύτερη απόλαυση.
ΓΙΑ ΤΟ ΝΤΙΠ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ
- Ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος μέχρι να αρχίσει να φουσκώνει.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά.
- Αφήνουμε 1′ και ανακατεύουμε να ομογενοποιηθεί το ντιπ σοκολάτας.
- Όσο περισσέψει το διατηρούμε στο ψυγείο και το ζεσταίνουμε σε μπεν μαρί να μαλακώσει πριν την επόμενη χρήση.
- Το μυστικό της Αργυρώς για πιο κρατσανιστή σφολιάτα με μερέντα, αφού την βγάλετε από τον φούρνο, αφήστε να σταθεί 5-7′, να τραβήξει η σφολιάτα με σοκολάτα την υγρασία από τη θερμοκρασία ψησίματος και να τραγανίσει εξωτερικά.