Υλικά
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΛΟΜΟ
ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΛΤΣΑ ΤΑΡΤΑΡ
ΓΙΑ ΤΑ ΛΑΧΑΝΙΚΑ
ΓΙΑ ΤΟ ΝΤΡΕΣΙΝΓΚ
Εξοπλισμός
Κατσαρόλα
Ταψί
Τηγάνι
Φούρνος
Υλικά
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΛΟΜΟ
ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΛΤΣΑ ΤΑΡΤΑΡ
ΓΙΑ ΤΑ ΛΑΧΑΝΙΚΑ
ΓΙΑ ΤΟ ΝΤΡΕΣΙΝΓΚ
Εκτέλεση
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΣΟΛΟΜΟΥ
- Φροντίζουμε να μην υπάρχει κανένα κόκαλο στο φιλέτο σολομού.
- Μπορούμε να ψήσουμε ολόκληρο τον σολομό ή να χωρίσουμε το φιλέτο σε κομμάτια.
- Κάνουμε ελαφριά καμπύλωση στο φιλέτο, σαν ρολό, και χαράζουμε κοντά-κοντά την πλευρά της πέτσας, δημιουργώντας χαρακιές βάθους περίπου 0,5 εκ.
ΨΗΣΙΜΟ ΣΤΟΝ ΦΟΥΡΝΟ
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C.
- Στρώνουμε λαδόκολλα σε ταψί και το ζεσταίνουμε για 10 λεπτά.
- Ανακατεύουμε το ξύσμα, τη ζάχαρη, τον ανθό αλατιού, το θυμάρι και τα πιπέρια και τα απλώνουμε στον πάγκο.
- Αλείφουμε τον σολομό με λίγο λάδι και τον κυλάμε στο μείγμα, ώστε να κολλήσουν καλά τα υλικά.
- Τοποθετούμε το φιλέτο στο καυτό ταψί με την πέτσα προς τα κάτω και ψήνουμε για περίπου 15 λεπτά.
- Αναποδογυρίζουμε το φιλέτο και ψήνουμε για ακόμη 7 λεπτά.
- Αφήνουμε τον σολομό να «σταθεί» για 5 λεπτά και σερβίρουμε με τα λαχανικά και τη σάλτσα. Κόβουμε σε κομμάτια πριν το σερβίρισμα.
ΨΗΣΙΜΟ ΣΤΟ ΤΗΓΑΝΙ
- Χαράζουμε την πέτσα του σολομού σε χαρακιές 0,5 εκ., αλείφουμε το φιλέτο με λάδι και το κυλάμε στο μείγμα καρυκευμάτων.
- Ζεσταίνουμε καλά αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά.
- Τοποθετούμε τον σολομό με την πέτσα προς τα κάτω και ψήνουμε μέχρι να αλλάξει χρώμα περίπου στα 3/4 του ύψους του.
- Αναποδογυρίζουμε και ψήνουμε για λίγα λεπτά, μέχρι το εσωτερικό να έχει απαλό ροζ χρώμα. Αυτή είναι η ιδανική θερμοκρασία για ζουμερό φιλέτο.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και ξανατοποθετούμε το φιλέτο με την πέτσα προς τα κάτω, ώστε να ροδίσει καλά από τη θερμότητα του τηγανιού.
- Αφήνουμε λίγα λεπτά να τραβήξει τα υγρά του και σερβίρουμε.
ΣΑΛΤΣΑ ΤΑΡΤΑΡ & ΛΑΧΑΝΙΚΑ
- Βάζουμε σε ένα μπολ τη μαγιονέζα, τις ψιλοκομμένες πίκλες, την κάπαρη, τη μουστάρδα και την κρέμα λευκού βαλσαμικού.
- Προσθέτουμε λίγο αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά μέχρι να ομογενοποιηθούν.
- Διατηρούμε τη σάλτσα ταρτάρ στο ψυγείο μέχρι το σερβίρισμα, ώστε να δέσουν οι γεύσεις.
- Βράζουμε σε αλατισμένο νερό πατάτες, καρότα, κολοκύθια και φασολάκια μέχρι να μαλακώσουν και τα στραγγίζουμε.
- Κόβουμε το φινόκιο και τα ραπανάκια σε πολύ λεπτές φέτες, τα αλατίζουμε και τα ραντίζουμε με λεμόνι. Τα αφήνουμε να μαριναριστούν.
- Σε μπολ ανακατεύουμε μαγιονέζα, μουστάρδα, λίγο ελαιόλαδο, λίγο χυμό λεμονιού και ελάχιστο κρύο νερό μέχρι να δημιουργηθεί ελαφρύ, αραιό ντρέσινγκ.
- Σπάμε τις ζεστές πατάτες με πιρούνι, προσθέτουμε τα υπόλοιπα λαχανικά και το σχοινόπρασο και τα περιχύνουμε με το ντρέσινγκ.
- Απλώνουμε τα λαχανικά γύρω από τον σολομό και σερβίρουμε τη σάλτσα ταρτάρ σε μπολ στο πλάι.
Tips
- Αν θέλετε πιο ψημένο το εσωτερικό αφήστε λίγα λεπτά επιπλέον στο τηγάνι.









