Υλικά
Υλικά
Εκτέλεση
- Για τα ψητά σπαράγγια στο φούρνο, προτιμάμε σπαράγγια μεγάλα με χοντρό μίσχο πάντα όμως πολύ τρυφερά.
- Τα σπαράγγια θέλουν πρώτα καθάρισμα. Κόβουμε την άκρη από τον μίσχο τους.
- Με το εργαλείο ξεφλουδίσματος ξεφλουδίζουμε τις ίνες στον τρυφερό μίσχο προσέχοντας να μην καταστρέψουμε την ντελικάτη κορυφή των σπαραγγιών.
- Τα πλένουμε πολύ καλά και τα στεγνώνουμε.
- Ψήνουμε τα σπαράγγια σε ανοιχτή φωτιά στην σχάρα του φούρνου σε ταψί, η σε γκριλιέρα στο μάτι της κουζίνας.
- Λαδώνουμε ελαφρά την σχάρα η την γκριλιέρα.
- Βάζουμε τα σπαράγγια σε καυτό σκεύος και τα ψήνουμε για 5-7΄ ανάλογα το μέγεθος τους και το πάχος τους. Μην τα παραψήνετε.
- Γυρίζουμε με λαβίδα γύρω γύρω να ψηθούν ομοιόμορφα.
- Αλατίζουμε τα σπαράγγια όσο ψήνονται για να ρουφήξουν το αλάτι και να την νοστιμιά του.
- Απολαύστε τα ψητά σπαράγγια, σκέτα, με λαδολέμονο ή σκέτο ελαιόλαδο.
- Περιχύστε τα ψητά σπαράγγια με μια σάλτσα ολαντέζ ή σάλτσα μουστάρδας. Τα σπαράγγια ταιριάζουν πολύ με βινεγκρέτ πορτοκαλιού.
ΣΠΑΡΑΓΓΙΑ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ
- Αφού καθαρίσουμε τα σπαράγγια όπως σας λέω παραπάνω, προθερμαίνουμε τον φούρνο στον αέρα στους 200 °C
- Θα ψήσουμε στη μεσαία σχάρα.
- Βάζουμε τα στεγνά σπαράγγια σε μπολ, περιχύνουμε με λίγο ελαιόλαδο, προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι κι αν θέλουμε προσθέτουμε μια σπασμένη σκελίδα σκόρδο.
- Ανακατεύουμε καλά να λαδωθούν.
- Αραδιάζουμε τα σπαράγγια σε ταψί μικρό.
- Τα ψήνουμε για περίπου 10΄ μέχρι να μισομαλακώσουν.
- Μην παραψήνετε τα σπαράγγια γιατί σκληραίνουν.
- Δεν πρέπει να πάρουν πολύ χρώμα. Άλλωστε τα σπαράγγια τρώγονται και ωμά σαλάτα.
- Όποτε στην ουσία να τα ζεστάνουμε θέλουμε κι ελαφρά να τα ροδίσουμε.
- Σερβίρετε τα ψητά σπαράγγια σε πιατέλα με φέτες προσούτο ή άλλο αλλαντικό της αρεσκείας σας και φρέσκο τυρί σαν ορεκτικό ή συνοδευτικό.