• προετοιμασία 5 λεπτά
  • μαγείρεμα 10 λεπτά
69
  • 2 ματσάκια σπαράγγια
  • ανθός αλατιού
  • ελαιόλαδο ή λαδολέμονο
  • 1 σκ. σκόρδο σπασμένη προαιρετικά
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Σπαράγγια στο φούρνο

    Για τα ψητά σπαράγγια στο φούρνο,

    προτιμάμε σπαράγγια μεγάλα με χοντρό μίσχο πάντα όμως πολύ τρυφερά. Τα ψητά σπαράγγια θέλουν πρώτα καθάρισμα.

    • Κόβουμε την άκρη από τον μίσχο τους.
    • Με το εργαλείο ξεφλουδίσματος ξεφλουδίζουμε τις ίνες στον τρυφερό μίσχο προσέχοντας να μην καταστρέψουμε την ντελικάτη κορυφή των σπαραγγιών.
    • Τα πλένουμε πολύ καλά και τα στεγνώνουμε.
    • Ψήνουμε τα σπαράγγια σε ανοιχτή φωτιά στην σχάρα του φούρνου σε ταψί, η  σε γκριλιέρα στο μάτι της κουζίνας.
    • Λαδώνουμε ελαφρά την σχάρα η την γκριλιέρα.
    • Βάζουμε τα σπαράγγια σε καυτό σκεύος και τα ψήνουμε για 5-7΄ ανάλογα το μέγεθος τους και το πάχος τους. Μην τα παραψήνετε.
    • Γυρίζουμε με λαβίδα γύρω γύρω να ψηθούν ομοιόμορφα.
    • Αλατίζουμε τα σπαράγγια όσο ψήνονται για να ρουφήξουν το αλάτι και να την νοστιμιά του.

    Απολαύστε τα ψητά σπαράγγια, σκέτα, με λαδολέμονο ή σκέτο ελαιόλαδο. Περιχύστε τα ψητά σπαράγγια με μια σάλτσα ολαντέζ ή σάλτσα μουστάρδας. Τα σπαράγγια ταιριάζουν πολύ με βινεγκρέτ πορτοκαλιού. Απολαύστε τα ψητά σπαράγγια με ένα αλλαντικό της αρεσκείας σας ή με ψητό κρέας /ψάρι /πουλερικό/μπιφτέκια.

    Για τα σπαράγγια στο φούρνο

    • Αφού καθαρίσουμε τα σπαράγγια όπως σας λέω παραπάνω, προθερμαίνουμε τον φούρνο στον αέρα στους 200 °C
    • Θα ψήσουμε στη μεσαία σχάρα.
    • Βάζουμε τα στεγνά σπαράγγια σε μπολ, περιχύνουμε με λίγο ελαιόλαδο, προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι κι αν θέλουμε προσθέτουμε μια σπασμένη σκελίδα σκόρδο.
    • Ανακατεύουμε καλά να λαδωθούν.
    • Αραδιάζουμε τα σπαράγγια σε ταψί μικρό.
    • Τα ψήνουμε για περίπου 10΄ μέχρι να μισομαλακώσουν.
    • Μην παραψήνετε τα σπαράγγια γιατί σκληραίνουν.
    • Δεν πρέπει να πάρουν πολύ χρώμα. Άλλωστε τα σπαράγγια τρώγονται και ωμά σαλάτα.
    • Όποτε στην ουσία να τα ζεστάνουμε θέλουμε κι ελαφρά να τα ροδίσουμε.
    • Σερβίρετε τα ψητά σπαράγγια σε πιατέλα με φέτες προσούτο ή άλλο αλλαντικό της αρεσκείας σας και φρέσκο τυρι σαν ορεκτικό ή συνοδευτικό.

    Αν σας άρεσε αυτή τη συνταγή, μπορείτε να δοκιμάσετε και το Ριζότο με σπαράγγια ή την σαλάτα με σπαράγγια βραστά

    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται